Razboiul civil spaniol

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriRascoale/Revolutii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari14766

Voteaza & Distribuie

Descriere

In Spania, aparatorii republicani ai Madridului ridica steagul alb deasupra orasului, punand capat sangerosului Razboi civil spaniol, razboi care a durat trei ani.

In 1931, Regele spaniol Alfonso al XIII-lea a aprobat organizarea de alegeri care sa decida guvernul Spaniei. Electoratul, in proportie covarsitoare au ales sa aboleasca monarhia, in favoarea unei republici liberale. In consecinta, Alfonso a fost trimis in exil si a fost proclamata A doua republica, dominata initial de liberali din clasa de mijloc si de socialisti moderati. In primii cinci ani ai Republicii, munca organizata si radicalii de stanga au fortat raspandirea reformelor liberale, iar regiunile care doreau independenta, Catalonia si Tara Bascilor, au obtinut o autonomie partiala.

Aristocratia, biserica si un mare grup militar au inceput sa foloseasca din ce in ce mai mult violenta in opozitia lor fata de A doua republica, iar in iulie 1936 generalul Francisco Franco a condus in Maroc o revolta a armatei (aceasta avand convingeri de dreapta), fapt care a condus la impartirea Spaniei in doua tabere diferite: Nationalistii si Republicanii. Fortele nationaliste ale lui Franco au cucerit rapid o mare parte a zonelor controlate de republicani, din centrul si nordul Spaniei, iar in consecinta Catalonia a devenit principala fortareata a republicanilor.

In 1937, Franco a unificat fortele nationaliste sub comanda partidului fascist din Spania, Falange, in timp ce republicanii au inceput sa fie controlati de comunisti. Germania si Italia l-au ajutat pe Franco cu multe avioane, tancuri si arme, iar Uniunea Sovietica a sarit in ajutorul taberei republicane. In plus, un numar mic de comunisti din Franta, URSS, America si din alte tari au format Brigazile Internationale, pentru a sustine cauza republicanilor. Cea mai semnificativa contributie a acestor grupuri straine a fost apararea cu succes a Madridului, pana la sfarsitul razboiului. In iunie 1938, nationalistii s-au indreptat inspre Marea Mediterana si au impartit teritoriul republican in doua. In cursul aceluiasi an, Franco a pregatit o ofensiva majora impotriva provinciei Catalonia.

In ianuarie 1939, capitala provinciei, Barcelona a fost cucerita, iar la scurt timp acelasi lucru s-a intamplat cu restul Cataloniei. Odata ce cauza republicanilor a fost pierduta, liderii acestora au incercat sa negocieze pacea, insa Franco a refuzat. La 28 martie 1939, nationalistii victoriosi au patruns triumfatori in Madrid, iar razboiul civil spaniol a luat sfarsit. In acest conflict s-au pierdut aproape un milion de vieti, fiind cel mai devastator razboi din istoria Spaniei.