Visele, citite cu ajutorul unui scanner cerebral

Visele, citite cu ajutorul unui scanner cerebral

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3472

Voteaza & Distribuie

Descriere

Visele razbat doar intr-o foarte mica masura pana in constient, ramanand in amintire si la trezire. In multe cazuri, este mai bine ca subconstientul le-a facut pierdute pe vecie, alteori ne dorim sa ni le fi putut aminti in amanunt. Aceasta stare este pe cale sa se schimbe.
scanner cerebral


citirea viselor cu scanner cerebralCercetatorii afirma ca va fi posibila folosirea computerelor pentru „vizionarea" pe monitor a ceea ce-am visat sau chiar sa le si inregistram pentru a le putea vedea a doua zi si oricand dorim. Psihiatrii cooptati intr-un grup de cercetare instituit la Institutul de Psihiatrie Max Planck din Munchen, considera ca au putut demonstra ca scannerele cerebrale pot descifra visele celor care viseaza in mod lucid, oameni care-si controleaza procesul oniric. Cercetatorii Michael Czisch si Martin Dresler, impreuna cu colegii lor, au folosit o serie de aparate pentru monitorizarea creierului in studierea visarii lucide.
„Un vis lucid este, pur si simplu, un vis in care-ti dai seama ca visezi",spune Dresler. Aceasta capacitate rara de a te „trezi" in timpul unui vis si controla actiunile desfasurate acolo – si, desigur, visul – ii transforma intr-o mina de aur pentru cercetatori, ei fiind singurii omeni care pot comunica, credibil si real, ceea ce viseaza. De obicei, prin analizarea miscarii globilor oculari. Dupa ce au identificat sase persoane care sustin ca viseaza lucid, aproape in fiecare noapte, cercetatorii de la Institutul Max Planck au folosit scanarea prin rezonanta magnetica (MRI) si spectroscopia in infra-rosu pentru a studia activitatea cerebrala a fiecarei persoane din lot in stare de veghe in timp ce-si strangeau un pumn.


Apoi au comparat aceste activitati cerebrale ale acelorasi persoane asociate cu imaginarea aceluiasi gest intr-un vis lucid. Nu s-a stiut, de la bun inceput, cand voluntarii visau ca strang din pumn si cand o faceau in mod real. Cercetatorii au utilizat o combinatie de metode de monitorizare numita „polisomnografie" pentru a verifica daca participantii erau in faza de REM a somnului (miscari oculare rapide), cand se declanseaza visele. Acest lucru a implicat si masurarea activitatii cerebrale si monitorizarea muschilor obrajilor, care sunt paralizati in faza REM.


Pentru a comunica echipei de cercetatori ca au intrat in faza de vis lucid si ca strangeau pumnul in vis, fiecarui participant i s-a cerut sa-si miste ochii de la stanga spre dreapta de un anumit numar de ori. Chiar daca visau asta, ei nu faceau gestul si in realitate. Experimentul a fost dificil si cercetatorii au putut investiga numai doua cazuri de visare lucida. Activitatea cerebrala observata in timpul efectuarii miscarii reale a putut fi comparata cu cea din vis. Secventa reala este similara celei din vis, insa cu o arie de activare mai intinsa.„Acesta este un studiu cu dovezi incontestabile, este prima dovada ca este posibila folosirea imageriei cerebrale pentru a citi continutul viselor unui om",afirma Michael Czisch. Daniel Erlacher, de la Universitatea din Berna, care considera studiul drept „o lucrare geniala", este convins ca„daca poti obtine detalii legate de functionarea creierului si stii ce reprezinta fiecare manifestare cerebrala, atunci poti citi visele."La inceputul acestui an s-a mai facut un pas spre realizarea „masinariei de citit visele" (cum ar spune Andre Maurois, autorul volumului din 1937, La machine à lire les pensées), cand un grup de cercetatori de la Universitatea Berkeley, California, au reusit sa descifreze activitatea cerebrala prin masurarea fluxului sanguin care trece prin cortexul vizual al creierului. Ei s-au folosit de aceste masuratori pentru a construi imagini cu ceea ce gandeau subiectii. Informatia a fost convertita in modele vizuale, introduse intr-un calculator cu o arhiva de clipuri video.


Autorii studiului afirma ca procesul „deschide o fereastra spre filmul mintii noastre." De la aceste franturi de vise surprinse prin scanarea cerebrala, pana la adevaratele „masinarii de vise" mai este un drum destul de lung de strabatut, insa primii pasi au fost facuti.