Vincent van Gogh

Detalii

CategoriiCultura
TaguriParis, Pictura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari21305

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 17 Martie 1901, tablourile pictorului olandez Vincent van Gogh sunt expuse la galeria Bernheim-Jeune in Paris. Cele 71 de picturi, care au surprins subiectele lor in peneluri indraznete si culori expresive, au provocat senzatie in jurul lumii. Cu unsprezece ani in urma, van Gogh, care locuia la Auvers-sur-Oise, langa Paris, s-a sinucis, nestiind ca lucrarile sale urmau sa fie pretuite mult mai mult decat putea el visa. In timpul vietii sale, el nu a vandut decat o singura pictura. Unul dintre tablourile sale Floarea-soarelui Yasuda s-a vandut in 1987 pentru aproape 40 de milioane de dolari, la o licitatie la casa Christies.

Vincent van Gogh - Autoportret

Nascut la Zundert, in Olanda, in anul 1853, van Gogh a lucrat ca vanzator intr-o galerie de arta, ca profesor de limbi straine, ca vanzator de carti si ca evanghelist printre minerii belgieni, inainte de a se dedica adevaratei sale vocatii, cea de artist. Se cunoaste ca ôdeceniul sau productivö a inceput in 1880, iar in primii cinci ani van Gogh s-a dedicat aproape in exclusivitate schitelor si aquarelelor, dobandind in acelasi timp o competenta tehnica deosebita. A studiat desenul la Academia din Bruxelles iar in 1881 a plecat in Olanda, pentru a face desene inspirate din natura.

Cea mai faimoasa lucrare a sa din perioada olandeza este ôTarani mancand cartofiö (1885), pictura terestra si intunecata, prezentand influente din partea lui Jean-Francois Millet, un pictor francez faimos datorita picturilor inspirate din viata taranilor. In 1886, van Gogh s-a mutat la Paris impreuna cu fratele sau, Theo. Acolo, van Gogh s-a intalnit cu cei mai importanti pictori ai perioadei postimpresioniste, dintre care ii amintim pe Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Gauguin, Camille Pissarro si Georges Seurat.

Van Gogh a fost puternic influentat de teoriile acestor artisti si fiind sfatuit in acest sens de Pisarro, a adoptat paleta coloristica pentru care a devenit cunoscut. Pictura sa Portretul lui mos Tanguyö (1887) a fost prima lucrare de succes in noul stil postimpresionist al lui van Gogh. In 1888, van Gogh, epuizat din punct de vedere psihic si simtind ca a devenit o povara pentru Theo, a parasit Parisul si si-a luat o casa la Arles, in sud-estul Frantei. Urmatoarele 12 luni au marcat prima perioada mareata in activitatea artistului, acesta lucrand cu o mare viteza si intensitate, creand capodopere artistice, cum ar fi seria de picturi cu floarea-soarelui si Cafeneaua de noapte (1888).

El a sperat sa formeze la Arles o comunitate de artisti care sa gandeasca asemenea lui. Lui i s-a alaturat Gauguin pentru o perioada de doua luni tensionate, care au culminat cu gestul lui van Gaugh de a-l ameninta pe Gauguin cu o lama de ras, dupa care si-a taiat o bucata din propria-i ureche. A fost prima rabufnire a bolii sale mentale, diagnosticata ulterior ca dementa. Van Gogh a petrecut doua saptamani la spitalul din Arles, iar in aprilie 1889 s-a internat la azilul din Saint-Remy-de-Provence. A ramas acolo 12 luni si a continuat sa lucreze intre atacurile recurente ale bolii sale. Una dintre cele mai importante picturi din aceasta perioada este Noapte instelata, o opera senzationala si vizionara, din 1889. In mai 1890, a parasit azilul si l-a vizitat pe Theo la Paris, inainte de a se duce sa locuiasca la Auvers-sur-Oise, impreuna cu Paul-Ferdinand Gachet, un medic homeopat si prieten al lui Pisarro.

Aici, Van Gogh a lucrat cu entuziasm cateva luni, insa la scurt timp starea sa mentala si emotionala s-a deteriorat. La sfarsitul lunii iulie 1890, simtindu-se o povara pentru Theo si pentru ceilalti, s-a impuscat. A murit doua zile mai tarziu, la 29 iulie, in bratele fratelui sau.

Pana in momentul mortii sale, van Gogh expusese cateva panze la Salon des Independants din Paris si din Brussels, iar dupa moartea sa ambele saloane au prezentat mici expozitii comemorative ale operelor sale. De-a lungul urmatorului deceniu, au avut loc alte cateva expozitii ale picturilor lui van Gogh, insa abia la expozitia Bernheim-Jeune din 1901 a fost recunoscut drept un pictor cu adevarat important. In urmatoarele decenii, faima sa a crescut exponential, iar astazi picturile sale fac parte dintre cele mai pretuite opere de arta din lume.