Viata intr-un liceu militar

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10193

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cele mai multe licee sau academii militare ofera un mediu educativ diferit de liceele normale, care consta in disciplina, straduinta, munca individuala, precum si un grad important de munca in echipa. Acesti factori sunt considerati principiul de baza intr-un liceu militar. In viata militara, doua dintre cele mai importante caracteristici pe care cadetii trebuie sa si le insuseasca, sunt sentimentul de apartinere la un grup si lucrul in echipa. De la cadetii militari se asteapta sa fie ascultatori si sa actioneze cu un anumit grad de profesionalism.

Aceste lucruri sunt valabile mai ales in cazul in care elevul urmeaza liceul militar in scopul de a obtine un loc de munca in cadrul armatei. Mediul unui liceu de acest gen poate deveni un loc excelent pentru a pune in aplicare, in mod adecvat, un program de „formare de baza" pentru un viitor intr-o cariera militara, dar nu numai. Disciplina invatata intr-o institutie militara formeaza caractere si tabieturi folositoare oricarui individ.

Desi nu toti cadetii se potrivesc profilului, majoritatea celor care se inscriu la un liceu militar sunt auto-motivati si ascultatori. Multi isi doresc locuri de munca in armata (in general, ca ofiteri), si, intelegand ce presupune asta, sunt elevi buni. Multe licee militare ofera un regim de internat, dar este permisa si domicilierea acasa.

Cele mai multe dintre aceste licee au o reputatie adanc inradacinata in traditie, si, prin urmare, vor contribui la buna educatie a cadetului si la formarea unei experiente. Elevii vor invata mult mai mult decat disciplina, ordinea si structurarea muncii. Contrar convingerii populare, ei vor invata, de asemenea, sa fie independenti si sa gandeasca singuri in orice situatie. Departe de a deveni „roboti", vor invata ce este solidaritatea, prietenia, camaraderia, isi vor pastra sensibilitatea pentru momentele care o cer si duritatea pentru cand este nevoie.

Liceele militare pregatesc elevii dupa curicula unui liceu traditional, dar calitatea predarii de multe ori o depaseste pe cea gasita in scolile normale. Din moment ce multe scoli militare au si internate, profesorii sunt pe deplin dedicati elevilor si pot oferi asistenta suplimentara pe langa cea din timpul cursurilor.

Un liceu militar este adesea descris ca un mediu extenuant, in care copiii sunt expusi la activitati periculoase si disciplina este extrem de stricta. Complet gresit. O scoala militara este, in primul rand, o scoala. Aceste licee sunt printre cele mai prestigioase institutii academice, oriunde in lume, si livreaza tineri cu inalta calificare si cultura solida, atat baieti cat si fete. Invatand bine valorile umane, absolventii acestor scoli nu vor avea probleme in a se adapta la orice cariera, nu neaparat la cea militara.

Copiii vor fi supusi intr-adevar unei discipline mai severe, dar orice abuz este interzis si pedepsit pe masura. Anturajul pe care parintii l-ar dori pentru copii lor va fi de o calitate superioara fata de cel peste care pot da in liceele normale. Competentele lor academice si sportive se vor imbunatati, asigurandu-le ceea ce latinii numeau „mens sana in corpore sano".

Fata de un liceu normal, o scoala militara se deosebeste prin urmatoarele:
- admiterea cadetilor se face in urma unor teste specifice si o selectie cantarita
- scopul final este ca absolventii sa se indrepte spre o cariera militara
- regimul de scolarizare implica o educatie pe mai multe planuri: intelectual, fizic, moral, civic, patriotic, estetic.