Vara aduce scaderi de preturi la apartamente

Detalii

CategoriiEconomie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari926

Voteaza & Distribuie

Descriere

Conform Indicelui Imobiliare.ro calculat pentru apartamentele noi si vechi disponibile spre vanzare, in luna iulie, unitatile locative s-au ieftinit cu pana la un maxim de 5%, inregistrat la Iasi. Tendinta este valabila pentru toate orasele mari din tara, cu exceptia Constantei.. La nivel national, apartamentele s-au ieftinit cu 2,1% in luna iulie, de la 934 euro/mp util, la 914 euro/mp util. Mai mult, in ultimele 12 luni, preturile apartamentelor din Romania au inregistrat un declin de 6,3%.


Constanta: exceptia lunii iulie


In Constanta, evolutia pozitiva a preturilor remarcata in prima jumatate a anului a continuat sa se manifeste si in luna iulie, apartamentele scoase la vanzare in orasul de la malul marii scumpindu-se cu doua procente in ultimele treizeci de zile. Majorarea este vizibila atat pe segmentul nou, unde vorbim de o crestere de 1,5% (de la 882 euro/mp la 895 euro/mp), cat si pe segmentul apartamentelor vechi, unde pretul mediu cerut la finalul lunii iulie a fost de 869 euro/mp util. Cel mai mult s-au scumpit apartamentele vechi cu trei camere, cu 2,3%, ajungand la un pret mediu de 862 euro/mp util. Apartamentele vechi cu doua camere s-au scumpit cu 1,3% in acelasi interval, pana la valoarea de 870 euro/mp util. Totodata, garsonierele isi mentin pretul in jurul valorii de 900 euro/mp util, in ciuda unei ieftiniri de peste 3% in ultimele treizeci de zile.


Scaderi de pret de pana la 5% in celelalte orase


Cu o scadere de 0,6% pe segmentul apartamentelor vechi, respectiv de 0,3% pe segmentul nou, Brasovul se numara printre orasele in care apartamentele au inregistrat o scadere modesta de pret. Proprietarii de garsoniere din acest oras au fost cei care au dat tonul, unitatile monocamerale ieftinindu-se cu 1,5% in ultimele treizeci de zile, pana la 841 euro/mp. Apartamentele cu doua camere s-au ieftini cu 0,4%, pana la 830 euro/mp, in timp ce unitatile cu trei camere au suportat o ieftinire de 1%, pretul mediu cerut fiind de 821 euro/mp util.


In Timisoara, Indicele Imobiliare.ro arata o scadere de 0,5% a pretului locuintelor vechi si noi in ultimele treizeci de zile. De remarcat este insa faptul ca pretul mediu solicitat de proprietari, de 793 de euro pe metru patrat util, este cu 1,1% mai ridicat decat cel consemnat la finele lui iulie 2012. Declinul inregistrat de Timisoara in decursul lunii iulie, a fost dictat mai ales de evolutia segmentului nou, unde s-a consemnat o scadere de 1% a pretului solicitat. Proprietarii de apartamente vechi si-au redus pretentiile cu 0,4%. O tendinta mai accentuata de ieftinire au avut-o garsonierele (-1,9%), de la de la 841 la 825 euro pe metru patrat util. Pretul mediu solicitat pentru apartamentele vechi cu doua camere a fost de 816 euro/mp util in luna iulie, indicand o scadere de 0,2%. In ceea ce priveste pretul unitatilor cu trei camere, vorbim de o stagnare in jurul valorii de 765 euro/mp util.


Cu o scadere de 1,8%, evolutia preturilor apartamentelor din Cluj-Napoca s-a inscris in linia generala inregistrata in luna iulie. Declinul consemnat in ultimele treizeci de zile a fost determinat in cea mai mare parte de segmentul apartamentelor noi: acestea s-au scumpit in perioada mentionata cu aproape 2%, de la 886 la 871 euro pe metru patrat. Marja de scadere pentru apartamentele vechi a fost mai temperata, respectiv de 0,9%, de la 977 la 968 de euro pe metru patrat util. Proprietarii de apartamente vechi cu trei camere si-au redus pretentiile cu 1,9%, pana la 945 euro/mp util. Unitatile locative cu doua camere s-au ieftinit cu 1,3%, de la 993 euro la 980 euro/mp util, in timp ce garsonierele au avut o evolutie diametral opusa, scumpindu-se cu 2%, pana la 1.030 euro/mp util.


Tendinta de ieftinire s-a manifestat cel mai mult la Iasi, unde pretul solicitat pentru apartamentele vechi si noi scoase la vanzare s-a diminuat cu 4,8%, pana la 851 euro/mp util. Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele noi, cu aproape 6%, ajungand la valoarea de 905 euro/mp util. Pe de alta parte, insa, proprietarii garsonierelor vechi si-au redus pretentiile cu aproape 4% in luna iulie, pretul mediu solicitat pe acest segment ajungand la 788 euro/mp util. Apartamentele cu doua camere, cu o scadere de 2% in luna iulie, au un pret de 757 euro/mp util, in timp ce unitatile cu trei camere afiseaza un pret de 738 euro/mp util.


Cum au evoluat preturile in Capitala


Cu o scadere de 2% in iulie, Capitala se numara printre orasele cu cea mai mare scadere la preturile apartamentelor. Aici, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un declin de 1,3% pe segmentul vechi, respectiv de 2,3% pe segmentul nou. Cel mai mult au scazut preturile apartamentelor noi cu trei camere, care au inregistrat un declin de aproape 3%, de la 1.282 euro/mp util la 1.247 euro/mp util. Unitatile noi cu doua camere s-au ieftinit cu 2% in acest interval, pana la 1.162 euro/mp util, dar sunt, totodata, cu aproape 9% mai ieftine decat in aceeasi perioada a anului trecut. Garsonierele noi, insa, s-au ieftinit cu doar 0,4% in luna iulie, pana la 1.119 euro/mp util.


Pe segmentul apartamentelor vechi, cea mai mare reducere de pret a fost constata in cazul garsonierelor al caror pret s-a diminuat cu 2,4%, de la 1.074 euro/mp util la 1.048 euro/mp util. In acelasi timp, in cazul unitatilor locative cu doua camere a fost constatata o diminuare a pretului de 0,8%, pana la 1.050 euro/mp util. Proprietarii apartamentelor cu trei camere si-au redus si ei pretentiile cu 0,7% in iulie, de la 979 euro/mp util la 972 euro/mp util.

Despre imobiliare.ro:Lansat in ianuarie 2000, Imobiliare.ro este primul si cel mai accesat portal imobiliar din Romania. Portalul a depasit de curand pragul de 45 000 de vizitatori unici pe zi si cuprinde cea mai mare baza de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.