Utilaje agricole - perspectiva mondiala

Utilaje agricole - perspectiva mondiala

Detalii

CategoriiEconomie
Taguriutilaje agricole
Ultima actualizareMiercuri 27 noiembrie 2019
Vizualizari231

Voteaza & Distribuie

Descriere

Diferentele intre un echipament modern si unul de generatie veche pot fi extrem de relevante. S-a dovedit ca achizitionarea unui utilaj agricol modern, de ultima generatia, este o alegere unu doar justificata ci si recomandata. Argumentele sunt evidente daca se iau in calcul urmatoarele aspecte: consum redus de combustibil, capacitatea de recoltare, reducerea pierderilor.

Care este insa perspectiva mondiala asupra domeniului utilajelor agricole? Un studiu numit “World Agricultural Equipment- Industry Study with Forecasts for 2019 & 2023”, aduce in prim plan concluziile in ceea ce priveste scaderea masiva a numarului de agricultori din Europa si crestrea varstei medii. Conform Comisiei Europene ”Numai 6% din exploatatiile UE-27 sunt detinute de fermieri sub 35 de ani (aproximativ 5% in UE-15 si 7% in UE-12). In ciuda limitarii informatiilor statistice, numarul tinerilor agricultori pare sa fi scazut in mod constant in toate tarile. Mai mult decat atat, perspectivele pentru viitor pot fi chiar mai ingrijoratoare”.

In contextul scaderii drastice a numarului de fermieri din Uniunea Europeana, concluzia unanima este ca vor avea succes doar masinile, utilajele si echipamentele ultra-performante. Specialistii in domeniu spun ca cererea globala de echipamente agricole este prognozata sa creasca cu 6,9% anual, in 2019, iar cresterea in termeni unitari se va imbunatati si ea, in medie cu 4,5%.

La nivel mondial, cea mai mare cota a vanzarilor de utilaje agricole o reprezinta tractoarele, urmata de masinile de recoltat, care va urca intr-un ritm alert, datorita castigurilor de eficienta pe care le pot oferi.

Sunt multe intrebari care se pun in ceea ce priveste viitorul utilajelor agricole. Una dintre ele este referitoare la impactul pe care il poate avea scaderea numarului de agricultori din Uniunea Europeana asupra pietei utilajelor agricole. Este un raspuns relativ greu de dat, dar ce este cert, este faptul ca pentru a coopta generatie tanara in domeniul agricol, pentru a o impulsiona de dezvolte ferme, va fi nevoie de utilaje agricole avansate ca tehnologie menite sa asigure o crestere a productivitatii.

La ora actuala unii dintre cei mai importanti producatori de utilaje agricole de inalta performanta sunt: Case IH, Sulky, Pronar, Tecnoma, Annaburger, MacDon, Maschio Gaspardo. Acestia sunt prezenti in Romania prin intermediul Titan Machinery – distributie de echipamente si servicii in agricultura.