Tumori benigne vs. tumori maligne

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari24193

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nu intrati in panica daca simtiti o anumita impunsatura in piept sau in cazul in care o tumora este detectata la RMN. Tumora poate fi benigna sau maligna. Acest articol explica diferenta intre tumorile benigne si maligne. Este necesar sa stiti ca o tumoare nu inseamna neaparat cancer.

Este bine sa se constientizeze cancerul si simptomele acestuia ce sunt in crestere zi de zi, dar nu trebuie sa intrati in panica dupa ce observati un nodul intr-o anumita parte a corpului. O tumora se formeaza atunci cand un tesut incepe sa creasca anormal. Multiplicarea incontrolabila si continua a celulor care nu ajuta nicio functie fiziologica este numita tumora. Este stiintific cunoscuta ca "neoplasm". Tumorile pot fi benigne, premaligne sau maligne. Numai tumorile maligne reprezinta cancer, iar tumorile premaligne indica un risc crescut de cancer.

Tumori benigne vs. tumori maligne

De cele mai multe ori, oamenii interpreteaza gresit termenul "tumora", utilizandu-l ca un sinonim pentru "cancer". Atunci cand celulele anormale in crestere formeaza tumori, iar acestea invadeaza alte tipuri de celule adiacente si se raspandesc in organism prin sange sau limfa, este vorba despre tumori maligne. O tumora maligna provoaca metastaze (invadeaza alte organe), dar o tumora benigna nu.

Tumora care ramane limitata la originea sa (care nu se poate raspandi) se numeste tumora benigna. Tumora benigna ce se dezvolta normal nu provoaca nicio problema si nu are nevoie de niciun tratament, dar o tumora benigna de mari proportii poate deteriora tesutul adiacent si organul, putand provoca mari daune. O tumora benigna ce provoaca probleme este eliminata chirurgical. In cele mai multe cazuri, tumora benigna, odata ce este scoasa, nu se dezvolta din nou. Anumite tumori benigne pot deveni canceroase mai tarziu (fiind numita premaligna), dar astfel de cazuri sunt foarte rare.

Tumorile maligne contin celule canceroase. Acestea pot invada parti indepartate ale corpului, in special plamanii, ficatul, creierul si oasele. Atunci cand o tumora maligna se extinde si incepe sa creasca in alte zone decat zona de origine, aceasta se numeste tumora "secundara". Astfel, cresterea tumorii maligne inseamna "cresterea cancerului". Astfel de tumori, atunci cand sunt depistate in stadii incipiente, pot fi indepartate chirurgical. Chiar si dupa indepartarea chirurgicala, exista sanse de recidivare in cazul tumorilor maligne. Tratamente cum ar fi chimioterapia si radioterapia ajuta la distrugerea celulelor canceroase ramase.

Tumori benigne


In prezent, femeile se confrunta deseori cu problema tumorii in uter numit "fibrom". Este o tumora benigna a musculaturii netede si este cunoscuta stiintific sub numele de "leiomiom".

Tipuri de tumori benigne

  • Chisturi (umflaturi cu lichid)
  • Noduli (cum se vede la o persoana artritica)
  • Lipoame (umflaturi de celule grase)
  • Papiloame (se dezvolta din membrana externa sau interna a celulelor)
  • Hemangioame (umflaturi aparute ca urmare a cresterii excesive a vaselor de sange)
  • Fibroame si fibroadenoame (gramezi de tesuturi fibroase, sau tesuturi fibroase si glandulare)
  • Hematoame (umflaturi formate prin scurgeri de sange in cazul unei vanatai serioase)


Tumorile benigne pot pune viata in pericol in cazul in care obstructioneaza si inhiba fluxul de sange catre organele vitale cum ar fi creierul. Tumorile benigne sunt mai frecvente la tineri decat la persoanele in varsta.

Tumori maligne

Riscul de dezvoltare a tumorilor maligne creste odata cu varsta. Cancerul de san si cancerul de prostata sunt unele dintre cele mai frecvente cancere la femei, respectiv barbati. Numarul de pacienti diagnosticati cu cancer la creier, oase, ficat, plamani, colon si cancer uterin este in crestere, zi de zi. Testele de sange si urina, RMN, scanarea cu raze X, testul cu ultrasunete si biopsia ajuta la depistarea diferitelor forme de cancer. In functie de tipul de celule tumorale, care seamana, cancerul este clasificat in:

  • Carcinomul (tumoare ce se dezvolta in celulele epiteliale)
  • Sarcomul (tumoare in tesutul conjunctiv
  • Blastomul (tumoare ce se dezvoltra in celulele precursoare sau tesuturile embrionare
  • Germeni de celule tumorale (formarea de tumori in celulele pluripotente
  • Limfomul si leucemia (dezvoltarea cancerului in celulele care formeaza sangele).

Tumorile cerebrale la copii si adulti pot fi benigne sau maligne, ambele putand duce la consecinte grave.

Tratament

De obicei, tumorile benigne se rezolva de la sine. Daca acestea cauzeaza vreo problema, o interventie chirurgicala minora este necesara pentru a le elimina. Dar, in cele mai multe cazuri, oamenii sunt sfatuiti doar sa "astepte si sa observe".

Cu toate acestea, tumorile maligne (de exemplu, tumorile osoase si ale tesuturilor moi) necesita tratamente care includ medicamente puternice, chimioterapie, radioterapie si o interventie chirurgicala majora. De exemplu, un os tumoral este inlocuit cu un os donator, care este fixat in locul celui original cu o placa metalica si suruburi. Un os afectat este uneori complet inlocuit cu o proteza de metal.

Tumori benigne cerebrale pot afecta o functie sau chiar viata. Ele pot fi cauza deteriorarii structurilor importante din creier. Dar, in astfel de cazuri, atat chirurgia cat si radioterapia (iradierea poate fi recomandata pentru unele tumori benigne cerebrale noninvazive) sunt dificile. Tratamentul oricarei tumori maligne depinde de tipul tumorii, locatia, cauzele si simptomele acesteia. Tumorile canceroase prezinta multe simptome grave si au un mare impact emotional asupra individului.

E esential sa consultati imediat un medic cand observati o formatiune neobisnuita pe corp si sa va supuneti testelor necesare. Diagnosticul precoce duce la un prognostic mai bun, care, la randul sau, asigura o calitate mai mare a vietii.