Tipuri de erbicide ecologice pentru grădina ta

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurierbicidare, erbicide, Gradina
Ultima actualizareVineri 24 iulie 2020
Vizualizari672

Voteaza & Distribuie

Descriere

Orice gospodar care vrea să aibă o grădină îngrijită detestă buruienile, pentru că, scăpate de sub control, acestea pot face ca toate eforturile sale să fie zadarnice. Din fericire, pentru această problemă există erbicide, care sunt substanțe chimice special create pentru a combate buruienile și a proteja culturile. Deși sunt eficiente, aceste soluții nu sunt foarte agreate de cei care doresc să cultive plante bio, și care preferă astfel alternativele mai ecologice. Dacă și tu îți dorești să scapi de buruienile din grădină folosind erbicide ecologice, iți prezentăm câteva soluții oricând la îndemână, pe care le poți prepara acasă.

Cultivă floarea soarelui

Dacă pirul îți creează mari probleme și nu poți scăpa nicicum de el, îți recomandăm să cultivi floarea soarelui un sezon, pentru că această plantă are proprietățile unui erbicid natural. Această proprietate se datorează rădăcinii pivotante, care se înfige adânc în pământ și consumă apa și resursele pe o adâncime mai mare decât rădăcinile buruienilor. Pirul este buruiana cea mai vulnerabilă într-o „confruntare” cu o cultură de floarea soarelui, astfel că va fi stârpit în mod natural din grădină. Cultura de floarea soarelui consumă însă și resursele din sol, astfel că în anul următor e recomandat să cultivi leguminoase pe terenul respectiv, pentru a readuce solul la nivelul normal de fertilitate.

Îngroapă carton în pământ

Problema buruienilor poate fi rezolvată și cu câteva foi mai groase de carton, îngropate în pământ la o adâncime de 10-15 centimetri. Foile de carton se așează în pământ pe locul pe care urmează să cultivi legume, după care trebuie să fie bine udate și apoi acoperite. În acest mod, buruienile nu vor mai putea răsări, în primul rând pentru că semințele se vor usca. În cazul în care unele din semințele de buruieni vor încolți, planta nu va putea străpunge foile de carton și va muri. Într-un an de zile, această metodă te va scăpa complet de buruieni, fără ca legumele cultivate să aibă de suferit. Rădăcinile acestora pot străpunge cartonul, iar acesta se va descompune în aproximativ doi ani, acționând astfel și ca îngrășământ natural.

Oțet cu sare

O soluție alcătuită dintr-un litru de oțet, trei linguri de sare și doi litri de apă, este suficientă pentru a scăpa de buruieni pe o suprafață de 2-3 metri pătrați. Soluția se aplică pe pământul bine săpat după ce, în prealabil, s-au smuls buruienile cu tot cu rădăcină. Operațiunea se repetă lunar, niciodată mai devreme, pentru că sarea poate afecta în mod negativ structura solului. Alternativ, soluția se poate aplica și direct pe buruiană, prin pulverizare, însă trebuie mare atenție ca aceasta să nu ajungă și pe plantele de cultură. Operațiunea se repetă de mai multe ori, fiind de preferat ca aplicarea soluției să se facă pe buruienile tinere, care n-au apucat încă să facă semințe.

Apă și săpun de casă

Pentru a prepara o astfel de soluție ai nevoie de o bucată de 100 de grame de săpun de casă, care se răzuiește și se adaugă într-un litru de apă. Se lasă apoi săpunul în apă timp de două zile, iar soluția astfel obținută se pulverizează pe frunzele buruienilor. Substanța astupă porii prin care frunzele respiră, astfel că acestea se usucă, iar planta moare. Peste resturile de săpun rămase poți adăuga iarăși apă, obținând astfel o nouă tranșă de soluție pe care s-o folosești când va mai fi nevoie. Cantitatea de săpun folosită inițial este suficientă pentru a mai adăuga cinci litri de apă ulterior. Această soluție are eficiență maximă dacă este aplicată la amiază, dar efectul va fi anihilat în cazul în care va ploua în orele următoare.

După cum se vede, nu este deloc dificil să ai grijă de grădina ta folosind erbicide ecologice, care sunt simplu de preparat, iar ingredientele se găsesc la tot pasul.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/verde-plan-alimente-vegan-spanac-2565925/