Cum îți afectează buruienile culturile și metode eficiente de combatere

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurierbicidare, erbicide
Ultima actualizareMarti 10 mai 2022
Vizualizari337

Voteaza & Distribuie

Descriere

Buruienile sunt plante care răsar spontan în culturile agricole, având capacitatea de a se dezvolta și a se înmulți într-un ritm rapid. Acestea reprezintă dăunătorii vegetali ai plantelor de cultură, pentru că pot produce pagube însemnate dacă sunt lăsate să se dezvolte necontrolat. Prin urmare, combaterea buruienilor are o importanță capitală în obținerea unor recolte bogate și de aceea am decis să tratăm pe larg acest subiect.

De ce sunt dăunătoare buruienile


Din cauza ritmului rapid de creștere, buruienile împiedică plantele de cultură să se dezvolte în mod normal, începând chiar din primele perioade de vegetație. Astfel, ritmul de dezvoltare al acestora este încetinit sau chiar oprit, plantele de cultură ajungând să fie sufocate de buruieni. Chiar dacă apucă să treacă de primele faze de vegetație, plantele de cultură vor fi lipsite de aportul optim de substanțe nutritive și apă din sol. Aceasta se întâmplă din cauză că buruienile consumă o cantitate mare de resurse, epuizând astfel rezervele din sol. Nu în ultimul rând, buruienile sunt un important vector pentru răspândirea bolilor și dăunătorilor. Acest lucru se întâmplă nu doar la nivelul unei singure culturi, ci și de la o parcelă la alta, astfel că atacurile se pot extinde pe sute de hectare.

Cum scapi de buruieni

Din fericire, există soluții eficiente pentru prevenirea și combaterea buruienilor, iar acestea se numesc erbicide. În magazinele de produse fitosanitare poți găsierbicide împotriva buruienilor pentru o multitudine de specii de plante, iar în funcție de modul de acțiune, acestea se împart în două categorii, după cum urmează:

  • Erbicide selective – substanțele din această gamă au efect doar asupra buruienilor, fără a afecte în vreun fel plantele de cultură. Prin urmare, pot fi administrate fără probleme în culturi, pentru că vor acționa doar împotriva plantelor nedorite.
  • Erbicide totale – spre deosebire de cele din prima categorie, erbicidele totale nu fac distincția între buruieni și plante de cultură, distrugând orice urmă de vegetație. Din acest motiv, nu se aplică niciodată în culturi, fiind utilizate în special pentru curățarea terenurilor. În cazul în care au fost folosite pe un teren agricol, următoarea cultură nu poate fi înființată aici mai devreme de un an.

Când se administrează erbicidele


Și în cazul buruienilor este mai eficient să previi apariția acestora decât să le elimini ulterior. Totuși, realitatea a demonstrat că este imposibil să aplici un tratament preventiv eficient în proporție de 100%. Prin urmare, există două tipuri de erbicide care dau împreună cele mai bune rezultate, fiind aplicate înainte și după apariția buruienilor.

  • Erbicide preemergente – sunt erbicidele care se aplică înainte, cu scopul de a preveni apariția buruienilor. Soluțiile se aplică direct pe sol, ajungând astfel la semințele buruienilor, pe care le opresc din germinare. În pământ există însă miliarde de semințe, iar erbicidul nu va ajunge la fiecare dintre ele. O parte din semințe vor germina și vor da naștere la buruieni, însă în număr mai mic și mai ușor de controlat.
  • Erbicide postemergente – tratamentele postemergente se aplică direct pe buruieni, după ce acestea au răsărit. Soluțiile pătrund în frunze, unde inhibă procesul de fotosinteză, și astfel planta se oprește din evoluție, iar în final se usucă. Este important ca soluțiile să fie aplicate pe toată suprafața plantei, pentru o absorbție cât mai bună. De asemenea tratamentele postemergente nu se aplică în perioadele ploioase, pentru că picăturile de apă vor „spăla” planta, diluând sau îndepărtând soluția pesticidă. Din același motiv, nu este recomandată nici irigarea culturilor imediat după aplicarea acestor tratamente.

Bineînțeles că atât soluțiile preemergente cât și cele postemergente se prepară din erbicide selective, pentru a nu afecta culturile. Acestea sunt cele mai eficiente metode de combatere a buruienilor, care trebuie însoțite de toate celelalte lucrări agricole efectuate corect și la timp.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/maci-luncerna-verde-floare-camp-mac-5197898/