Cultura de triticale: produse recomandate în tratamentele fitosanitare

Detalii

CategoriiRegional
TaguriAgricultura, erbicide, insecticide
Ultima actualizareMiercuri 30 martie 2022
Vizualizari505

Voteaza & Distribuie

Descriere

Triticalele sunt soiuri de cereale hibride, obținute prin încrucișarea grâului și secarei. S-au obținut astfel mai multe tipuri de cereale care se aseamănă cu grâul, însă există numeroase elemente care fac diferența între cele două specii. Unul dintre ele este rezistența sporită la boli și dăunători a triticalelor, acestea fiind totodată plante mai robuste și mai viguroase, în comparație cu grâul.

Chiar dacă sunt mai rezistente decât alte cereale, triticalele necesită o serie de tratamente pe parcursul perioadei de vegetație, pentru a fi pe deplin protejate și a obține o recoltă bogată. În cele ce urmează, îți vom prezenta principalele categorii de produse recomandate în tratamentele fitosanitare ale culturilor de triticale.

Erbicide


Buruienile pot provoca pagube însemnate în culturile de triticale, întârziind dezvoltarea plantelor și diminuând productivitatea. Este vorba de plante care apar spontan și consumă resursele nutritive din sol, având un ritm de dezvoltare mai rapid decât al plantelor de cultură. Din acest motiv, este recomandat să previi apariția buruienilor și să le combați încă din primele faze de dezvoltare, în cazul in care astfel de plante au răsărit în cultură.

Erbicidele de la Agricover pentru cultura de triticale sunt produse eficiente împotriva buruienilor, oferta incluzând atât produse cu aplicare preemegentă cât și soluții postemergente. Cele din prima categorie se aplică direct pe sol, fiind absorbite de semințele buruienilor, pe care le opresc din germinare, prevenind astfel apariția plantelor dăunătoare. Erbicidele postemergente se aplică pe buruieni, după ce acestea au răsărit, inhibând procesul de fotosinteză și oprind astfel plantele din evoluție.

În culturile deja înființate se aplică doar erbicide selective, care atacă și distrug doar buruienile, fără a afecta în vreun fel plantele de cultură. Există și erbicide totale, însă acestea distrug toate plantele cu care intră în contact, așa că nu sunt recomandate pentru îngrijirea culturilor, ci doar pentru curățarea terenurilor năpădite de vegetație.

Fungicide


Ciupercile și alți agenți patogeni pot provoca anumite boli culturilor de triticale, cele mai frecvente afecțiuni fiind rugina brună, rugina galbenă, mălura și fuzarioza. Fungicidele sunt soluții care previn și tratează bolile plantelor, iar în cazul triticalelor se impune administrarea a 1-2 tratamente în perioada de vegetație. Fungicidele de contact au rol preventiv și acționează ca un scut pe suprafața plantei, împiedicând contaminarea. Principala problemă e că au o durată de acțiune scurtă, cuprinsă între 7-10 zile, iar efectul protectiv poate dispărea și mai curând, în urma ploilor.

Fungicidele sistemice se aplică tot pe suprafața plantelor, dar sunt absorbite în țesuturile vegetale și acționează din interior. Efectul lor se întinde pe o perioadă mai îndelungată, putând acționa și în scop curativ, oprind evoluția bolilor, dacă sunt administrate după apariția primelor simptome. De asemenea, la fel de importantă este și tratarea semințelor înainte de a fi plantate, substanțele folosite conferind un grad ridicat de protecție pe tot parcursul perioadei germinative și al perioadei de vegetație.

Insecticide

Insectele sunt categoria de dăunători care pot afecta în cea mai mare măsură culturile de triticale, atacurile acestora trebuind prevenite și combătute pe tot parcursul perioadei de vegetație a plantelor. Din acest motiv, insecticidele completează lista produselor folosite în tratamentele fitosanitare ale triticalelor.

Cei mai cunoscuți dăunători din aceste culturi sunt păduchele verde al cerealelor, tripșii, musca de Hessa, cărăbușul cerealelor și musca galbenă a cerealelor. Atacurile acestora pot apărea în orice etapă a perioadei de dezvoltare, dar pot fi prevenite prin respectarea unui calendar de administrare a tratamentelor cu insecticide.
Și in acest caz, tratamentele administrate semințelor contribuie la sporirea gradului de rezistență a plantelor în fața atacurilor dăunătorilor.

Folosirea produselor fitosanitare recomandate pentru culturile de triticale și respectarea calendarului de administrare a tratamentelor sunt măsuri importante pentru prevenirea și combaterea bolilor sau dăunătorilor, însă trebuie însoțite și de lucrările specifice, efectuate la timpul oportun.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/grau-secara-triticale-camp-cereale-1467558/