Taormina

Taormina

Detalii

CategoriiTurism
TaguriItalia, vacanta
Ultima actualizareVineri 9 februarie 2018
Vizualizari5903

Voteaza & Distribuie

Descriere

Taormina este un oras-statiune pe coasta de est a Siciliei. Este o destinatie de vacanta extrem de cautata de turistii care iubesc Italia, marea si ruinele ce impanzesc zona. Inca din secolul al XIX-lea, asemeni insulei Capri, Taormina a devenit extrem de populara printre turistii interesati de plaje insorite si linistite si de climatul bland al litoralului Marii Ionice.

Taormina

Taormina

Istoria Taorminei
Inceputurile orasului Taormina dateaza din perioada anului 734 I.Hr., dinainte ca vechii greci sa populeze coasta siciliana. Orasul are o bogata incarcatura istorica si culturala. Strabo povesteste despre Taormina in scrierile sale, mentionand faptul ca orasul avea o populatie mai putin numeroasa decat Messana si Catana, cele doua centre urbane dezvoltate. De asemenea, aminteste despre vinurile extrem de apreciate din Taormina, dar si de marmura valoroasa care se realiza in oras.

Chiar si dupa caderea Imperiului Roman de Apus, Taormina, s-a mentinut in fruntea oraselor de top ale Siciliei. S-a dezvoltat treptat, de-a lungul timpului construindu-se si o linie de cale ferata si frumuri pentru a se inlesni accesul in regiune.

In secolul al XIX-lea, Taormina si-a castigat renumele de statiune turistica si vizitatori din intreaga Europa isi petreceau vacantele acolo, inclusiv personalitati ale vremii precum Tarul Nicolae I al Rusiei, scriitorul Oscar Wilde, compozitorul Richard Wagner etc. Se spune ca Nietzsche a scris romanul psihologic Asa grait-a Zarathustra (Also sprach Zarathustra) pe timpul sederii la Taormina.

Puncte de atractie in Taormina
Actualul oras Taormina este construit pe ruinele vechiului oras, tocmai de aceea intreaga zona este impanzita de situri arheologice si ruine antice care atrag turisti de pretutindeni. Insa cel mai important si vizitat obiectiv turistic din Taormina este vechiul teatru grec, extrem de bine prezervat pana in prezent. Teatrul a fost construit in secolul al VII-lea I.Hr. din caramida.

Teatrul grec din Taormina

Teatrul grec din Taormina

Este al doilea cel mai vechi teatru antic din Sicilia, dupa cel din Siracuza si este folosit in prezent ca loc de desfasurare a spectacolelor de teatru si concertelor de muzica clasica. Amfiteatrul si zidul din spatele scenei s-au pastrat foarte bine pana in zilele noastre si ofera peisajului un farmec pictural deosebit.

Un alt punct de atractie important din Taormina este Palatul Corvaja, un edificiu medieval ce dateaza din secolul X. A fost construit de arabii care, la acel moment, stapaneau orasul. A fost botezat dupa familia Corvaja, una dintre cele mai importante familii de aristocrati din Taormina, care l-au si avut in proprietate pana in anul 1945.

Palatul Corvaja din Taormina

Palatul Corvaja din Taormina

Palatul se afla in Piazza Badia din Taormina si, in secolul al XV-lea, a servit ca sediu pentru Parlamentul sicilian. In prezent, este resedinta institutiei ce poarta numele Azienda Autonoma Soggiorno e Turismo. Palatul are influente arhitecturale arabe vizibile. Curtea interioara este tipica arhitecturii arabe, iar ferestrele si portile au arcade in partea superioara.

Alte obiective turistice in Taormina sunt Domul, ce dateaza din secolul al XIII-lea D.Hr., fantana baroca, Biserica San Domenico, Biserica Anglicana Sfantul Gheorghe. De asemenea, ideala pentru vizitat sunt Isola Bella, o insulita aflata in apropierea orasului Taormina si cunoscuta sub numele de Perla Marii Ionice. Pana in 1990 a fost proprietate privata, apoi a trecut sub administrarea Siciliei si a fost transformata in rezervatie naturala.

O alta statiune cunoscuta este Gradini Naxos cautata de cei ce doresc plaje insorite si peisaje frumoase. De asemenea, grotele de la Capo Sant' Andrea sunt extrem de populare printre vizitatori. Circuitele turistice includ si vechile biserici din regiune, magazinele de antichitati, dar si vulcanul Etna.

Plaja in Taormina

Plaja in Taormina

Evenimentele importante din oras sunt Festivalul de Film Taormina, Festivalul de Arta Giuseppe Sinopoli, precum si numeroase alte concerte de muzica pop si clasica.

Accesul la Taormina
Accesul la Taormina se face pe toate caile si raspund bugetului fiecarui turist. Aeroportul International Catania Fontanarossa este cel mai apropiat si mai la indemana, aflat la doar 55 de kilometri de oras. De asemenea, accesul se face si pe autostrada A18, atat cu masina personala, cat si cu autobuze care leaga aeroportul si celelalte oras invecinate de Taormina.

Taormina Vulcanul Etna

Vedere din Taormina asupra Vulcanului Etna

Nici trenurile nu fac exceptie. Pentru cei cu buget redus, trenul este optiune ideala. Mai mult decat atat, gara din Taormina este considerata una dintre cele mai frumoase si mai elegante din Italia, prin arhitectura tipic siciliana si prin decoratiunile din interior.