Oscar Wilde

Oscar Wilde

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3741

Voteaza & Distribuie

Descriere


The old believe everything; the middle-aged suspect everything; the young know everything.

Oscar Wilde


Oscar Wilde
Oscar Wilde a fost un scriitor irlandez, unul dintre cei mai cunoscuti scriitori adepti ai estetismului. Scriitorul s-a nascut in Dublin pe 16 octombrie 1854. Tatal sau, William Wilde, a fost medic, scriitor si anticar in acelasi timp, iar mama sa, poeta si jurnalista.


Influentat de mediul in care a crescut, in perioada scolii, Oscar a fost printre cei mai buni elevi cand venea vorba de studiul clasicilor, desen si greaca, ocazie cu care a castigat multe premii si burse.


A studiat apoi la Oxford, unde si-a terminat studiile in 1878, dupa care s-a mutat la Londra. Tot in anul acela, Wilde a fost rasplatit cu premiul "Newdigate" pentru poezie.


Scriitorul avea mereu o tinuta rafinata, era foarte elegant si s-a remarcat prin stilul sau dandy. Acesta sustinea ideea artei de dragul artei, fondand chiar o miscare "Arta pentru arta" si datorita credintelor sale, a ajuns foarte repede cunoscut drept un pionier al curentului "aestheticism" – estetismul.

"Portretul lui Dorian Gray" - Oscar WildePrimul volum de versuri l-a publicat in 1882, dar criticii nu au avut reactii destul de clare cu privire la aceasta culegere. A tinut apoi mai multe prelegeri despre estetica in Marea Britanie si Irlanda, dar si peste ocean in Statele Unite si Canada.


A inceput apoi perioada sa de glorie in plan scriitoricesc, acesta publicand povesti pentru copii, din care se remarca "Printul Fericit", piese de teatru, dar si singurul roman scris de el, care este cunoscut si dezbatut in intreaga lume, datorita ideilor transmise, "Portretul lui Dorian Gray".


La acea vreme, datorita scrierilor sale, pe langa notorietatea asteptata, acesta a "castigat" si unele citatii prin tribunale.Caci toti ucidem ce ni-i drag

Si-ntindem mortii prada,

Unii ucid cu desmierdari,

Multi cu priviri de-otrava,

Cei lasi ucid cu sarutari

Iar cei viteji cu spada.Oscar Wilde, The Ballad of Reading GaolCateva dintre piesele sale de teatru remarcante au fost: "Lady Windermere's Fan" din 1892, "A Woman of No Importance", publicata in 1893, "An Ideal Husband" din 1895 si "The Importance of Being Earnest" din acelasi an.


Oscar Wilde s-a casatorit cu Constance Lloyd in 1884 si au avut doi copii impreuna: Cyril si Vyvyan. La doi ani de la casnicie, acesta a avut prima sa relatie homosexuala cu Robbie Ross, a carui cenusa a fost ingropata, dupa moartea sa, in mormantul scriitorului.


In 1891, Wilde l-a cunoscut pe Alfred Douglas, dar dupa patru ani, scriitorul a fost acuzat de homosexualitate, care era pe atunci ilegala, si a fost inchis pentru doi ani. In aceasta perioada a fost parasit si de familie. Ca experienta a traiului in inchisoara Reading acesta a scris "The Ballad of Reading Gaol".Oscar Wilde a murit la varsta de 46 de ani, pe 30 noiembrie 1900, intr-un hotel din Paris, din cauza meningo-encefalitei. Totusi, nici moartea lui nu a ramas nediscutata, vorbindu-se pe atunci de faptul ca acesta ar fi avut sifilis si ca aceasta ar fi fost adevarata cauza a mortii sale.