T-Rex, Regele Dinozaurilor

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8175

Voteaza & Distribuie

Descriere



T-Rex


T-Rex, Regele Dinozaurilor



T-Rex n-a fost de pomana numit „Regele Dinozaurilor", pentru ca monstrul, cantarind cateva tone, a dominat peisajul planetar cu milioane de ani in urma. Practic, Tyrannosaurus rex nu avea rivali, nici dusmani naturali.



Folosindu-se de tehnologii de ultima ora, cercetatorii l-au cantarit pe T-Rex (dinozaurul modelat dupa scheletele gasite) si au constatat ca bestia preistorica putea ajunge la 9 tone in greutate, cam cu 30% mai mult decat se credea pana acum si avea o crestere de doua ori mai rapida.


Cercetatorii s-au folosit de lasere pentru a crea scanari tridimensionale, de mare precizie, a scheletelor de Tyrannosaurus, apoi le-au „modelat" virtual, adaugandu-le tesuturi si organe, avand ca reper procentul dintre tesuturi-schelet din pasari si crocodili. Studiul a fost desfasurat de o echipa condusa de profesorul John R. Hutchinson, de la Royal Veterinary College din Londra, si Peter Makovicky, doctor in paleontologie, curator al Field Museum of Natural History din Chicago.


Grupul de cercetare a obtinut chiar permisiunea de a se folosi de vedeta muzeului american, asa numitul schelet SUE, al unui T-Rex imens, pe care l-a scanat cu lasere 3D, generand modele digitale avand ca baza de plecare acest schelet. Makovicky a explicat ca metoda s-a dovedit a fi mai precisa decat cele precedente, bazate pe modele realizate la scara.



„Aceasta metoda accentueaza chiar si erorile minore, sau extrapolarile bazate pe animale vii, cu structuri corporale foarte diferite de cele ale dinozaurilor. Am depasit aceasta problema prin folosirea unor schelete reale de dinozauri, ca puncte de plecare in studiul nostru",



explica profesorul american. Astfel, au fost realizate proiectii in sectiune ale corpurilor dinozaurilor, reconstruite pe lungimea scheletelor disponibile, iar tesuturile si muschii au fost adaugate tinandu-se cont de raportul lor in cazul pasarilor si crocodililor. Dinozaurul digital a fost acoperit cu o piele la fel de digitala pentru a se obtine volum corporal. Pentru a se estima corect cat de multa carne ar putea acoperi scheletul unui asemenea monstru, sectiunile corporale au fost modelate individual, la trei niveluri de „carne".


Cele trei versiuni ale fiecarui segment au fost combinate in diverse feluri pentru a se genera o varietate de modele corporale cu diferite mase. Scheletul SUE, apartinand muzeului de istorie naturala din Chicago este cel mai mare si mai complet dintre scheletele de Tyrannosaurus rex cunoscute si s-a estimat ca modelul proiectat dupa el cantareste peste 9 tone.



„Stiam ca SUE este mare, insa masa dinozaurului calculata astfel a iesit cu 30% mai mare decat se stia pana acum",



a explicat Makovicky. Greutatea calculata dupa SUE modifica si perceptiile privitoare la bilogia dinozaurului. O masa mai mare sugereaza ca T-Rex era mai mare decat s-a estimat pana acum, iar o masa mai mica, cea a specimenelor mai mici, indica o crestere mult mai rapida decat au stabilit modelele de lucru de acum cinci ani.


Cel mai bine conservat schelet a fost descoperit, recent, in Bavaria, fiind intact intr-o proportie de 98%. Fosila, numita „Otto", este deja o senzatie, iar guvernul german a decretat ca scheletul nu poate fi studiat in alta parte decat in situ. Este vorba de un Theropod, din aceeasi familie ca si Tyrannosaurus, iar pe schelet au fost identificate urme de piele si fire de par. Cercetatorii germani si americani care-l studiaza, cred ca exemplarul avea un an cand a murit in Jurasic.


Scheletul Otto a fost gasit cu doi ani in urma, pe malul unui rau din Bavaria, insa locul este tinut secret, pentru ca vanatorii de relicve sa nu-si faca aparitia si acolo. Otto va ramane intr-un muzeu din Munchen, dar cercetarile generate de gasirea lui fac senzatie si peste Ocean. Folosind si datele adunate din Bavaria, echipa care-l studiaza pe T-Rex a facut cateva estimari interesante.


Intre altele, acum se stie ca Tyrannosaurus rex era mult mai rapid si mult mai feroce decat se credea si exista motive suficiente sa se creada ca T-Rex (si alti monstri din familia lui) aveau sange cald.