Stilul modern în amenajările interioare: 6 idei pentru locuința ta

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriamenajari interioare, design de interior
Ultima actualizareMiercuri 23 februarie 2022
Vizualizari355

Voteaza & Distribuie

Descriere

Stilul modern de amenajare întâlnit în multe locuințe din ziua de azi își are originile în curentul artistic modernist, aflat în mare vogă la începutul secolului trecut. Arhitectura și designul interior au fost două dintre domeniile puternic influențate de acest curent, stilul modern în amenajările interioare luând naștere în Germania și fiind preluat ulterior în întreaga lume.

Dacă și tu dorești să îți amenajezi locuința în stil modern, avem pentru tine câteva idei care să te inspire.

Spațiu aerisit și ordine desăvârșită


Având în vedere țara de origine, stilul modern în amenajările interioare a împrumutat din rigoarea germană, fiind caracterizat de proporționalitate, ordine și curățenie. Astfel, mobilierul și alte obiecte din interior trebuie să aibă forme bine definite, cu linii drepte și unghiuri ferme, care să permită îmbinarea perfectă între ele. În același timp, spațiul din fiecare cameră trebuie să aibă un aspect aerisit, fără să fie încărcat cu decorațiuni sau alte elemente care nu sunt de strictă necesitate.

Cât mai multă lumină, în orice perioadă a zilei

Un spațiu curat și aerisit trebuie să beneficieze de cât mai multă lumină naturală, așa că ferestrele au un rol important în amenajarea unei locuințe moderne. Acestea trebuie să fie cât mai mari cu putință, iar dacă este posibil, pot ocupa chiar un perete întreg. În acest fel, casa beneficiază de o bună iluminare naturală și totodată te poți bucura din plin de peisaj, dacă locuiești într-o zonă pitorească. Și seara, locuința trebuie să fie la fel de bine iluminată. În acest scop, poți folosi lampadare moderne, amplasate în fiecare cameră. Pe lângă scopul practic, aceste elemente au și un important rol decorativ, îmbunătățind aspectul interiorului.

Culori deschise


Gradul de luminozitate este influențat și de culorile predominante în interiorul locuinței, iar în cazul de față sunt recomandate nuanțele deschise. Albul, griul și bejul sunt culorile ideale pentru un interior amenajat în stil modern. Cromatica poate fi completată cu elemente de negru sau alte culori închise. Culorile trebuie să fie simple, fără pasteluri sau alte combinații cromatice, fiindcă în acest mod vor ieși mai bine în evidență formele și liniile ferme care definesc stilul modern.

Decorațiuni cât mai simple și practice


Spuneam mai devreme că spațiul trebuie să aibă un aspect aerisit, fără mobilier masiv și decorațiuni în exces. Acestea din urmă trebuie selectate cu rigurozitate și poți să apelezi la ele doar atunci când nevoia o impune. De exemplu, dacă pereții sunt zugrăviți în alb, poți folosi un tablou pentru a elimina acea senzație de atmosferă „de spital”. Ideal este ca tabloul să fie de mari dimensiuni și să nu aibă ramă, pentru a nu încărca vizual spațiul. De asemenea, este recomandat ca decorațiunile să aibă și un rol practic, așa că bibelourile, fotografiile de familie, florile artificiale sau panopliile nu au ce căuta în peisaj.

Pardoseli fără covoare


O atenție deosebită se cuvine a fi acordată și pardoselii, care trebuie să fie perfect plană, cu o suprafață dură și lucioasă. Pentru a pune în valoare aspectul pardoselii, stilul modern ignoră cu desăvârșire covoarele, astfel că va trebui să renunți la acest accesoriu. În schimb, trebuie să investești mai mult în finisajul pardoselii, materialele recomandate fiind parchetul din lemn matur, gresia, marmura sau granitul.

Plante în ghivece cât mai simple


Plantele de apartament sunt acceptate în decorul unui interior modern, referindu-ne aici strict la plantele naturale, care au și rolul de a împrospăta atmosfera. Important în acest caz este să alegi ghivece simple, în culori neutre și fără nici un fel de ornamente, astfel încât să nu atragă atenția cu nimic.

Acestea sunt principiile de bază care caracterizează stilul modern în amenajările interioare; ține cont de ele și vei beneficia de tot confortul pe care îl oferă o astfel de locuință.

Sursa foto: unsplash.com/photos/jn7uVeCdf6U