Stagiunea de colectie - Biblioteca Naționala

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 5 ani si 4 luni
Vizualizari
307

Voteaza & Distribuie

Descriere

Partituri rare, muzicieni și actori de excepție
vor lua parte la „Stagiunea de colecție” de la Biblioteca Națională

Începând de luni, 8 octombrie 2018, va debuta cel de-al doilea sezon al Stagiunii de colecție la Biblioteca Națională a României (Bd. Unirii nr. 22), parte din proiectul ambițios „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR. În urma succesului înregistrat la primul sezon, organizatorii au pregătit o serie nouă de evenimente prin care vor fi revalorificate partiturile rare din patrimoniul Bibliotecii Naționale a României prin concerte, expoziții și prezentări interactive ale lucrărilor puse în lumină cu fiecare eveniment.
Publicul va fi invitat și de această dată să descopere nu doar poveșile unor partituri semnate de compozitori celebri, ci și să le asculte, după notațiile personale ale compozitorilor, în interpretarea a numeroși artiști invitați de pe marile scene ale României. Partiturile alese sunt Ediții Princeps ale unor lucrări celebre, versiuni rare și, deopotrivă, fac parte din colecțiile personale ale unor mari personalități. În completare, noutatea acestui sezon va aduce spectacole de lectură tematice susținute de mari actori care mărturisesc o a doua pasiune, a muzicii clasice.

Stagiunea de colecție se va desfășura în perioada 8 octombrie – 26 noiembrie 2018, în fiecare zi de luni, de la ora 17:30, la Sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României, iar intrarea va fi liberă. Un eveniment organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Administrației Fondului Cultural Național.
La primul spectacol, pe 8 octombrie, creații de Mihai Eminescu, George Enescu și Dinu Lipatti, vor răsuna sub genericul „Coloane Culturale Românești”, în interpretări semnate de actorul Adrian Titieni și de pianistul Horia Maxim. Apoi pe 15 octombrie, Ansamblul Musica Viva, alcătuit din pianista Andreea Butnaru, violoncelistul Florin Mitrea și soprana Miruna Iancu, va prezenta, sub titulatura „Centenar”, lucrări românești inedite. Bursierii Icon Arts – viitorii mari muzicieni de mâine - vor evolua în fața publicului în data de 22 octombrie. În ultima zi de luni din octombrie, pe 29, excepționalul Duo Kitharsis, alcătuit din chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, va susține un program 100% românesc. Pe 5 noiembrie soprana Sorina Munteanu, pianista Viorela Ciucur și actorul Marius Bodochi, vor readuce în atenția spectatorilor, cu ocazia spectacolului „România 100”, creația poetică și muzicală de la 1918. Multe tangouri românești, dar și din America de Sud, vor fi interpretate pe 12 noiembrie de Analia Selis și ArgEn Tango. Cea de-a doua ediție a Stagiunii de Colecție de la Biblioteca Națională a României se va încheia pe 26 noiembrie, cu evoluția laureaților ediției a IX a a Concursului „Drumul spre celebritate”, competiție internațională de valoare, care se va desfășura în curând la Palatul Mogoșoaia.
Accesul la toate cele șapte manifestări va fi liber.
Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri, artiști și expoziții sonore vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

Mai multe amănunte pe: www.ucimr.ro și pe pagina de Facebook.com/UCIMR

Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din Romnânia
Co–organizator: Biblioteca Națională a României
Proiect co-finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale și Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: ExcesMusic, prin programul Oportunități la tine acasă și Asociația Pro Valores
Parteneri media: Enjoy TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitivă.

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
UCIMR este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 22 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.
Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concertesusținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.
De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.
Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.