Soft de recunoastere faciala a utilizatorilor Facebook

Soft de recunoastere faciala a utilizatorilor Facebook

Detalii

CategoriiIT
TaguriWebmasteri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4983

Voteaza & Distribuie

Descriere

Un nou software specializat in identificare si recunoasterea faciala are o aplicatie sinistra: orice persoana cu cont pe Facebook si fotografii in albumul prezentat pe reteaua sociala inventata de Mark Zuckerberg, poate fi identificata instantaneu, de pe strada.
recunoastere faciala a utilizatorilor Facebook


Soft de recunoastere faciala a utilizatorilor Facebook
Aplicatia, studiata de un grup de cercetatori de la Institutul de Robotica al Universitatii Carnegie Mellon, din Pittsburg, SUA, poate compara instantaneu imaginea oricarei persoane care se deplaseaza pe o strada – caz posibil cel putin in SUA si Marea Britanie, unde exista un sistem CCTV de mare amploare – cu milioanele de fotografii ale utilizatorilor de pe Facebook si face o identificare rapida.


Cercetatorii de la Carnegie Mellon atrag atentia ca performantele software-ului nu se opresc aici. Practic, o persoana fara cine stie ce specializare IT, poate obtine prin intermediul softului numarul de asigurari sociale al celui fotografiat pe strada si de aici la furtul de identitate nu este decat un pas. Acest lucru inseamna ca este posibil sa descoperi acest numar de asigurari sociale – care, in SUA, este folosit aproape ca un act de identitate – doar prin simpla fotografiere pe strada a oricarei persoane.


Amy Webb, CEO al firmei de consultanta in probleme de strategie digitala Webbmedia Group, din Washington, atrage atentia ca, datorita acestei aplicatii de recunoastere faciala, oamenii vor fi nevoiti sa-si ia masuri suplimentare de securitate cand merg pe strada, pentru a impiedica furtul de identitate.


Poate ca burkka, purtata atat de femei, cat si de barbati ar fi o solutia viabila, sau mastile venetiene, stralucitoare si vesele, misterioase. De fapt, utilizatorii de pe Facebook (si alte retele sociale) vor trebui sa fie mai atenti cu setarile de securitate de pe pagina lor si cu fotografiile publicate online.


Amy Webb a declarat la Global News ca„tehnologia de recunoastere faciala este incredibil de sofisticata la aceasta ora, si cu toate ca marja de eroare este inca ridicata, daca va pretuiti dreptul la intimitate, atunci trebuie sa fiti tot mai atenti la tehnologia de recunoastere faciala si prin scanarea irisului. A devenit incredibil de usor de depistat locul in care ne aflam, dar si locul unde lucram sau cu cine suntem in legatura in viata reala. Este bine sa va controlati temeinic si sa va asigurati ca informatiile despre dumneavoastra existente in format digital sunt cele pe care le puteti face publice fara nici un fel de probleme."

Soft de recunoastere faciala


recunoasterea faciala a utilizatorilor Facebook
Intre programele de recunoastere faciala care au devenit o amenintare la adresa celor neglijenti cu urmele lasate de ei online se numara si SocialCamera, care comunica utilizatorilor de telefoane pe sistemul Android care dintre persoanele fotografiate de ei le sunt prieteni pe Facebook, pentru a putea fi „etichetati" instantaneu.


SceneTap, un alt program, permite verificarea numarului de barbati si femei dintr-un bar inainte ca utilizatorul sa se decida daca intra acolo sau nu. Programul se foloseste de sistemele de recunoastere faciala instalate la intrarea in unele localuri si cluburi si tine o evidenta in tip real a numarului de barbati si femei din interior.


Un alt program aflat sub lupa expertilor este PittPat, de la Google, cu capacitati de recunoastere faciala, unul dintre cele mai sofisticate de pe piata. Google s-a grabit sa dea asigurari ca identitatea utilizatorilor aplicatiilor sale va fi bine pazita si ca programele de recunoastere faciala nu vor fi instalate decat dupa stabilirea unor „solide masuri de protectie".


Toate aceste pericole legate de recunoasterea faciala si posibilul furt de identitate sunt legate de fotografiile prezente pe Internet ale utilizatorilor retelelor sociale. Cu cat sunt albumele mai bogate, cu atat mai multe date comparative vor avea programele de recunoastere faciala care pot fi folosite de la supravegherea miscarilor unei persoane, pana la furtul de identitate, cu toate consecintele sale catastrofale – pentru victime.