Siguranta copiilor - prioritatea parintilor

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2246

Voteaza & Distribuie

Descriere

siguranta-copiilorDiscutati cu copiii dumnevoastra regulile cu privire la ce au voie sa faca si ce sa nu faca in zona/cartierul in care locuiesc, cand sunteti in vacanta sau cazul in care nu sunteti prezenti.



- Asigurati-va ca stiu sa isi spuna numele complet, adresa si numarul de telefon.

- Invatati copilul sa tina usa casei inchisa, sa nu o deschida sau sa vorbeasca cu necunoscuti care suna la usa, in timp ce sunt singuri acasa.

- Asigurati-va ca nu va spune nici unei persoane care suna la telefon ca este singur acasa.

- Nu va lasati copiii nesupravegheati la Mall-uri, cinematografe, parcuri de distractie, spatii de joaca sau parcuri – acestea nu sunt locuri in care copii dumneavoastra sunt in siguranta.

- Asigurati-va ca exista un adult responsabil ce supravegheaza copiii dumneavoastra cand sunt in locuri publice si zone departate de casa.

- Invatati copiii sa nu se apropie atunci cand sunt singuri de lacuri, rauri, canale, piscine sau orice alta sursa de apa.



Cum vara ziua este mai lunga, asigurati-va ca va vor anunta daca intarzie acasa si in cazul in care ii lasati sa se joace pe intuneric sa nu se indeparteze de casa.



- Alegeti-va bonele cu grija. Cereti in prealabil referinte de la prieteni, membrii ai familiei, vecini de incredere. Observati cum interactioneaza si comunica cu copilul si intrebati-va copilul ce parere are despre bona.

- Verificati taberele de vacanta sau alte programe de vara inainte de a va inscrie copilul. Asigurati-va ca un adult ii va insoti permanent si informati-va cu privire la activitatile si excursiile pe care le vor face.

- In cazul altor activitati/centre in care doriti sa va inscrieti copilul, interesati-va daca sunt acreditate, daca verifica cazierul adultilor ce se ocupa de copii – angajati sau voluntari si daca permit accesul fara restrictii al parintilor si ingrijitorilor copiilor in perimetrul lor.

- Ascultati ceea ce va spun copiii si comunicati cat mai mult cu ei. Copiii sunt cei care va vor spune daca totul este in regula sau nu.

- Invatati copiii sa recunoasca situatiile periculoase sau deranjante si repetati cu ei modalitati de iesire din astfel de situatii. Trebuie sa stie ca pot spune daca ceva/cineva le provoaca frica, confuzie, deruta sau jena.



Atunci cand sunteti in vacanta impreuna cu copilul, nu uitati:



- Nu lasati copilul sa se joace nesupravegheat mai ales in zonele aglomerate.

- Invatati-l ca are voie sa plece doar cu permisiunea dumneavoastra si ca trebuie sa spuna intotdeauna unde si cu cine pleaca.

- Nu-l trimiteti singur la cumparaturi mai ales in locuri pe care nu le cunoaste.

- Asigurati-va ca stie numele, adresa, numarul de telefon al parintilor si numele hotelului in care sta.

- Invatati-l ca, in cazul in care se pierde, nu trebuie sa incerce singur sa-si caute parintii.

- Daca s-a pierdut, invatati-l sa apeleze la un politist, salvamar, o vanzatoare sau un adult insotit de un copil.

- In caz de disparitie alertati imediat politia la 112

- Invatati-l sa spuna cuiva in care are incredere daca se simte speriat sau amenintat.

- Asigurati-va ca va spune intotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, ii cer sa-l insoteasca.





In ciuda tuturor precautiilor copilul dvs. a disparut. Ce este de facut?



- Cercetati casa cautand printre haine, in dulapuri, in locurile unde copilul s-ar putea ascunde;

- Daca nu l-ati gasit in aceste locuri, anuntati imediat Politia prin serviciul de urgenta 112

- In cazul in care copilul a disparut din magazin in timp ce erati la cumparaturi, anuntati imediat servicul de paza si protectie din cadrul magazinului, apoi sunati la 112;

- Cand sunati la serviciul de urgenta 112, dati cat mai multe informatii despre copil: data nasterii, inaltimea, greutatea, alte semne particulare, cum era imbracat in ziua disparitiei, la ce nume raspunde;