Scoaterea alunitelor

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari14894

Voteaza & Distribuie

Descriere

Alunitele sunt indepartate din mai multe motive si extirparea lor se face prin doua cai:

  • excizie – taierea lor, urmata de suturare
  • excizie prin cauterizare – adica prin ardere

Desi s-a incercat scoaterea alunitelor si cu laserul, metoda nu este foarte eficienta pentru ca in cazul alunitelor adanci, laserul nu penetreaza suficient de adanc.

De obicei, dermatologul va recomanda tipul de extirpare a alunitelor in functie de adancimea lor.

Unii oameni se nasc cu alunite, la altii se formeaza in timp fie datorita expunerii la soare (care se pare ca joaca un rol important in aparitia alunitelor), fie din cauza ereditatii.

Riscurile scoaterii alunitelor variaza de la infectii pana la leziuni ale nervilor. Inainte de a va decide sa va scoateti o alunita, consultati un dermatolog si faceti-va analizele necesare pentru a inlatura orice risc de la inceput. Zona in care este situata poate de asemenea cauza un numar de riscuri si de asemenea stabileste felul in care va fi extirpata.

Oamenii doresc sa indeparteze alunitele din motive estetice, dar pierd din vedere faptul ca in urma operatiei, ramane cicatricea, poate la fel de inestetica.

Dupa operatie, ingrijirea de acasa implica ungerea ranii cu o alifie antibiotica si apoi bandajarea ei. Folositi un unguent care nu contine neomicin pentru ca in foarte multe cazuri crea alergie. Curatati rana o data sau de doua ori pe zi cu apa, sau peroxid de hidrogen diluat. Ungeti-o cu antibiotic si apoi bandajati-o.

Conceptii eronate despre vindecare:

1. Multi sunt de parere ca ranile trebuie neacoperite pentru a se vindeca mai repede. Studiile insa au demonstrat ca vindecarea e mai rapida in cazul in care ungeti cu o alifie antibiotica si mai apoi bandajati rana.

2. In acelasi fel, vitamina E s-a dovedit a incetini procesul de vindecare in loc sa il accelereze, iar cicatricile pe care s-a aplicat vitamina E au un aspect mai inesteic decat cele pe care nu s-a aplicat.

In cazul in care observati vreunul dintre urmatoarele efecte, anuntati medicul imediat:

  • scurgeri excesive, sangerari sau alte lichide curgand din rana.
  • febra
  • durere mare care nu trece dupa ce ati luat un calmat


Alunitele sunt extirpate in fiecare zi, dar doctorii le cer pacientilor lor sa incerce sa previna bolile de piele provocate de ele. Alunitele de pe tot corpul trebuie observate si urmarite in fiecare zi pentru a vedea daca isi schimba culoarea, marimea sau forma. Cei care au alunite este imperios necesar sa se fereasca de soare si sa poarte crema cu factor mare de protectie.