Schimbarea jobului, o alegere dificila

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2831

Voteaza & Distribuie

Descriere

Daca luati in calcul ideea de a va schimba locul de munca si, mai ales, daca o faceti pentru prima data, va confruntati, intr-adevar, cu o alegere dificila. Dificultatea vine din a alege intre vechiul loc de munca, unde v-ati obisnuit si va cunoasteti colegii si o noua oportunitate, cu un salariu mai bun, posibilitate de dezvoltare a carierei, dar si o cantitate impresionanta de nou care, uneori, sperie.




Schimbarea jobului, o alegere dificila


Schimbarea jobului, o alegere dificila




Cu totii visam la o cariera in plin avant, cu responsabilitati care sa ne ofere senzatia ca suntem importanti si indispensabili, cu o remuneratie pe masura efortului depus, intr-o companie unde munca este apreciata la justa sa valoare. Pentru ca toate aceste atribute sunt foarte greu, ba chiar imposibil de gasit la un loc de munca, fiecare incearca sa bifeze macar cateva dintre ele la un viitor job.


In general, angajatorul ademeneste viitorii angajati fie cu pachete salariale atractive, fie cu o serie de facilitati pe care firma le ofera (servicii medicale, asigurare, acces la sala de fitness etc). Ce faceti in situatia in care sunteti tentati de o astfel de oferta? Parasiti vechiul loc de munca sau ramaneti in continuare pe pozitia pe care v-ati obisnuit? Si mai ales ce factori luati in calcul in momentul in care luati aceasta decizie? Va bazati pe instinct sau pe informatii concrete?


Evaluati-va perspectivele



Evaluati perspectivele pe care le ofera joburile


Evaluati perspectivele pe care le ofera joburile




Schimbarea jobului este, uneori, invaluita in confuzie. Nu sunteti convinsi ca vreti sa plecati de la locul de munca actual, insa parca v-ati dori ceva nou. Aceasta este alegerea cea mai grea si oricare dintre optiuni comporta riscuri si beneficii. Incepeti sa abordati problema prin realizarea unei evaluari a perspectivelor. Ce va aduce pe viitor actualul job si care sunt posibilitatile ce vin dinspre cel nou?


Incercati sa aflati care sunt planurile pe termen mediu si lung ale companiilor, daca urmeaza sa se dezvolte intr-o anume directie si daca da, in ce masura sunteti voi avantajati. De asemenea, aflati care este situatia financiara a companiei. Nu doriti sa va mutati la o companie in pragul falimentului sau de unde majoritatea angajatilor pleaca. Asadar, esential este ca viitorul loc de munca sa fie sigur, intr-o companie in crestere.


Cultura organizationala a companiei

Cultura organizationala a companiei este foarte importanta. Daca aveti posibilitatea si cunoasteti pe cineva din interiorul companiei, incercati sa aflati tot ce tine de stadardele pe care le urmeaza abgajatii, de normele si obiceiurile grupului, de atitudinea lor. In cazul in care nu aveti acces la aceste informatii, urmariti angajatii in cadrul interviurilor sau chiar si in momentele de respiro, cand asteptati pe hol sau in secretariate.


Interesati-va de motivele pentru care vechii angajati au parasit compania respectiva. Aceste informatii se vor dovedi a fi extrem de pretioase cand puneti in balanta argumentele pro si contra schimbarii jobului.


Aveti nevoie de o schimbare neaparat sau pur si simplu sunteti atras de noul job?



Aveti nevoie de o schimbare neaparat sau pur si simplu sunteti atras de noul job?


Aveti nevoie de o schimbare neaparat sau pur si simplu sunteti atras de noul job?




Analizati-va nevoile si vedeti daca oportunitatile ce vi se ofera sunt in concordanta cu acestea. Raspundeti sincer la intrebarea "am nevoie sau nu de o schimbare neaparat in cariera?" si, in functie de raspuns, evaluati-va pozitia. Daca intr-adevar va doriti ceva nou pentru ca la jobul vechi simtiti ca va plafonati si ca nu va mai ofera niciun fel de perspectiva, atunci luati in calcul mutarea pe o alta pozitie intr-o alta companie. Daca, insa, apar in peisaj oportunitati de avansare in compania actuala, nu le neglijati, pentru ca s-ar putea sa fie o sansa excelenta in progresul carierei voastre.


Oferta salariala si sarcinile noului job

Toti angajatii isi doresc ca remuneratia sa fie pe masura dificultatii sarcinilor de lucru. Multe firme respecta aceasta regula pentru ca au un sistem de rasplatire si pastrare a angajatilor bine pus la punct. Atentie mare la pachetul salarial oferit: care este salariul de baza, care este salariul net, cum se obtin bonusurile si ce alte beneficii mai aveti. Nu vreti sa parasiti vechiul job pentru altul unde constatati ca salariul la sfarsitul lunii este mai mic. De asemenea, interesati-va de intentia angajatorului de a va mari salariul pe viitor.




Analizati bine oferta salariala


Analizati bine oferta salariala




Trebuie sa fiti constienti ca mai multi bani inseamna mai multe responsabilitati, iar asteptarile companiei sunt mari. Ganditi-va serios la alegerea pe care o faceti si analizati din toate punctele de vedere oferta. Negociati cat mai strict salariul cu viitorul angajator si asigurati-va ca ati bifat toate punctele mentionate mai sus.