Scapă de pielea uscată cu sfaturile dermatologilor

Detalii

CategoriiSanatate
Taguripiele, tratamente corporale, Tratamente faciale
Ultima actualizareMiercuri 24 februarie 2021
Vizualizari468

Voteaza & Distribuie

Descriere

Senzația de uscăciunea a pielii apare din cauză că epiderma nu mai poate reține suficientă apă. Această uscăciune se poate manifesta în orice zonă a corpului, dar este sesizabilă, în special, la nivelul tenului și al mâinilor. O față uscată te poate împiedica să utilizezi produse de make-up–fond de ten, pudră sau concealer, din cauza rezultatului final neplăcut–celule moarte sub forma unor fulgi pe nas, sprâncene și frunte. Pielea uscată este aspră la atingere, se descuamează frecvent și, uneori, produce mâncărimi, din cauza regenerării celulare constante. De asemenea, aceasta poate crăpa, provocând sângerări, în cazurile severe. Iată care sunt trucurile recomandate de dermatologi, privind ameliorarea pielii uscate.

Bea apă

În primul rând, trebuie să începi prin a te hidrata. Tot ceea ce consumăm are efecte asupra aspectului nostru exterior. Un consum insuficient de apă produce deshidratare în organism, inclusiv la nivelul pielii. Așadar, trebuie să îi asiguri pielii hidratarea necesară, din interior. Bea 6-8 pahare de apă zilnic și consumă alimente bogate în apă: fructe, legume, lactate, supe și ciorbe. Renunță la dușurile fierbinți și lungi Temperaturile ridicate ale dușului cauzează evaporarea apei de la nivelul pielii, deci pierderea hidratării. De asemenea, cu cât petreci mai mult timp în duș, cu atât ți se deshidratează pielea. Limitează timpul petrecut în duș la 10 minute și folosește apă caldă, nu fierbinte.

Hidratează-ți pielea, imediat după duș

Pentru a evita pierderea unei cantități și mai mari de apă, hidratează-ți pielea imediat după ce ieși din duș și după ce te usuci. Folosește, în acest sens, de creme și loțiuni hidratante. Acestea ajută la combaterea pielii uscate prin refacerea barierei hidrolipidice a pielii. Această barieră reține apa în piele și reprezintă un strat de protecție împotriva factorilor de mediu (praf, bacterii).

Optează pentru cremă sau unt hidratant


În cazul pielii uscate, este indicat să utilizezi produse pentru hidratare sub formă de creme sau unturi, mai degrabă, decât pentru cele sub formă de loțiuni. Acestea sunt mai lichide decât o cremă hidratantă sau un unt hidratant, ceea ce înseamnă că au un conținut mai mare de apă și nu refac eficient bariera hidrolipidică. Crema sau untul hidratant ar trebui să conțină acid hialuronic, glicerină, ulei mineral, unt de shea, dimeticonă, vaselină, lanolină sau ulei de jojoba. Nu doar corpul trebuie hidratat, ci și tenul. Integrează, în rutina zilnică de îngrijire a tenului, și o cremă hidratantă.

Utilizează produse blânde pentru îngrijire și igienă

Evită produsele de îngrijire a pielii care conțin parfum, alcool, retinoizi sau alfa-hidroxi acizi. Aceste ingrediente nu fac decât să agraveze uscăciunea pielii. Produsele pentru piele sensibilă sunt potrivite.

Folosește un umidificator

Încălzirea locuinței duce la uscarea aerului, iar, un nivel scăzut de umiditate în mediu cauzează pierderea hidratării pielii. Dacă te lupți cu această problemă, folosește un umidificator, aparat care răspândește în aer particule de apă.

Nu încălzi exagerat locuința

Încălzirea exagerată a locuinței la temperaturi prea ridicate scade semnificativ umiditatea din încăperi, ceea ce favorizează pielea uscată. Păstrează o temperatură de maxim 18-20 de grade Celsius, pentru a preveni scăderea nivelului de umiditate.

Poartă mănuși în sezonul rece

În sezonul rece, vântul și temperaturile scăzute usucă sever pielea expusă, adică tenul și mâinile. Prin urmare, este esențial să porți mănuși în acest sezon, pentru a-ți proteja pielea mâinilor de acești factori duri de mediu.

Hidratează-ți, frecvent, mâinile în sezonul rece

Chiar dacă porți mănuși, acest lucru nu este întotdeauna suficient. Hidratează-ți frecvent mâinile, inclusiv după fiecare spălare a acestora, folosind o loțiune fără ulei. De asemenea, dacă deja au apărut crăpături și răni la nivelul mâinilor, utilizează tratamente pentru piele, care să cicatrizeze țesuturile.

Folosește detergent hipoalergenic

Uneori, chiar și detergentul de rufe poate favoriza uscarea și iritarea pielii. Acest lucru se întâmplă, mai ales, persoanelor care au piele uscată din cauza dermatitei atopice. Înlocuirea detergentului de rufe obișnuit cu unul hipoalergenic poate ameliora simptomele asociate cu pielea uscată.

Așadar, pielea uscată necesită o îngrijire deosebită. Mergi la medicul dermatolog, dacă nici în urma acestor măsuri pielea uscată nu se ameliorează.

Sursa foto: pexels.com/photo/crop-ethnic-woman-applying-cream-on-face-against-mirror-5938242/