Sa invatam sa mancam!

Sa invatam sa mancam!

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurimancare, sanatate
Ultima actualizareMarti 9 decembrie 2014
Vizualizari826

Voteaza & Distribuie

Descriere

Câti oameni dezechilibrati, din cauza unei vieti trepidante, cauta mijloace pentru a se reechilibra?! Câți dintre noi simt cum, parcă timpul nu le mai ajunge, și isi spun mereu: ”da, m-am cam neglijat, am cam uitat de mine în ultimul timp…” Unii dintre noi, în astfel de momente de trezire, de-mi este permis să le numesc astfel, încep să practice yoga, zen, meditatia transcendentala sau încearca sa învete sa se relaxeze în diferite alte moduri. Toate acestea sunt foarte bune, dar exista un exercitiu mult mai simplu si mai eficient: sa învatam sa mancam, din hrana sa preluam energia de viata, bucuria ei!
Sunteți surprinși de asta? De ce?
În loc sa mâncam oricum, în zgomot, cu nervi, cu graba chiar si, apoi sa mergeti sa faceti meditații sau să stăm două ore la masaj – nu este mai bine sa întelegeti ca înfiecare zi, de 2 – 3 ori chiar pe zi, aveti ocazia sa faceti un exercitiu de destindere, de concentrare, de armonizare a tuturor celulelor?

În clipa când va asezati la masa, începeti prin a alunga din mintea voastra tot ce va poate împiedica sa mâncati în pace si armonie. Cand va asezati la masa nu mai permiteti nici unui alt stimul exterior sau vreunei framantari din interior sa capete contur. Gata! La masa respectati propriul corp, propriul spirit si ceasul de taina in care subtil si grosier va incarcati cu energie, materie, stare de bine. Toate le luam prin hrana, uimitor, nu-i asa?

Daca sunt ingandurat sau suparat…
Daca nu reusiti imediat sa va linistiti, asteptati, pentru a începe sa mâncati în momentul când ati reusit sa va calmati. Daca mâncati într-o stare de agitatie, de nervi sau de nemultumire, introduceti în voi o agitatie, vibratii dezordonate, care se vor transmite în tot ceea ce veti face ulterior. Chiar daca va veti stradui sa creati o aparenta de calm, de stapânire de sine, va emana totusi din voi o anumita agitatie, o tensiune si veti comite erori, va veti izbi de oameni sau de obiecte, veti rosti cuvinte nepotrivite prin care veti risca sa pierdeti prieteni sau sa vi se închida porti.

Atunci cand respect acest moment…
Daca serviti masa într-o stare de armonie, veti rezolva mai bine problemele ce vi se vor prezenta ulterior si, chiar daca în cursul zilei veti fi obligat sa alergati în dreapta si în stânga, veti simti în voi o liniste pe care activitatea voastra nu o va putea tulbura. Începând cu începutul, cu lucrurile marunte, vom putea ajunge foarte departe. Sa nu credeti ca oboseala provine întotdeauna din prea multa activitate. Nu: ea survine, deseori, ca urmare a unei risipe de forte. Si, iata, atunci când înghitim mâncarea fara sa o mestecam suficient si fara sa o impregnam suficient cu gândurile si sentimentele noastre, ea devine mai greu digerabila, iar organismul nu va putea beneficia din plin de ea, datorita efortului pentru asimilarea ei.
Atunci când mâncati fara sa constientizati importanta acestui act, chiar daca organismul se întareste prin hrana, el nu primeste din ea decât partea grosiera, materiala, si care nu este comparabila cu energiile de care ati putea beneficia daca ati sti cum sa mâncati în liniste si sa va concentrati asupra hranei, pentru a prelua elementele eterice si subtile.

Deci, ”în timp ce mâncati, concentrati-va asupra hranei si proiectati asupra ei toata iubirea voastra; în acel moment se produce separarea între materie si energie: materia se descompune, în timp ce energia patrunde în voi, putând dispune astfel de ea.” O.M. Aivanhov

În actul de hrană importante nu sunt alimentele propriu-zise, ci energiile pe care aceste alimente le contin prin chintesenta din ele, caci în aceasta chintesenta este viata. Această chintesenta poarta o informatie de viata si de sustinere a ei, de care ar fi bine sa beneficiem cu toții.

La masa sa ne asezam intotdeauna cu bucurie si recunostinta, cu respect si iubire! Asa aratam pretuirea vietii, a noastre si a tot ce ne inconjoara. Sa nu lasam viata sa faca si din servitul mesei un act grabit, inconstient ori nesemnificativ.

Sa alegem mereu constient, in bucurie…asa sa traim mereu!

Dr. Lavinia Ceuta – Nutritionist
Clinica Brol Timisoara
www.lavi-enrose.com
lavi.ceuta@gmail.com
0749 194 944