Mancare gatita sau...nu?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1013

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mancare gatita sau...nu?

Daca am fost invatati sa mancam mancare gatita, daca suntem invatati cu gustul bun al alimentelor procesate, iata, a venit vremea sa intelegem si sa acceptam, inspre o buna stare si evolutie umana, ca toate aceste obiceiuri trebuiesc schimbate, ca prea multe boli apar si se raspandesc printre noi, iar hrana - pare ca am uitat! – ne este primul medicament si unicul, daca stim sa ne folosim de acesta, in favoarea noastra.



"Hrana sa va fie medicament…", spunea cu peste 2000 de ani in urma chiar cel ce este considerat parintele medicinei. Si, incredibil, stia ce spune!



Enzimele sunt esentiale sanatatii noastre…



Alimentele vii sunt pline de enzime, iar acesta este beneficiul primar pe care-l ofera. Cea mai mare amenintare pentru enzimele noastre alimentare este chiar gatitul alimentelor (fierberea, coacerea, prajirea etc). Toate alimentele gatite sunt complet lipsite de enzime, o procesare mai mare de 48 c, timp de aproximativ 20 de minute, produce o distrugere completa a tuturor enzimelor din alimentul respectiv. "Gatitul alimentelor nu numai ca distruge toate enzimele, dar afecteaza activitatea vitaminelor. Desi nu toate vitaminele sunt distruse de temperaturile ridicate, activitatea acestora este redusa semnificativ. Se estimeaza ca nu mai putin de 50% dintre vitaminele B se pierd prin gatire, altele fiind reduse drastic..."



Conform spuselor celui ma mare cercetator din lume in acest domeniu, dr. Viktoras Kulvinskas, in lucrarea sa "Survival Report Into the 21 st Century", gatitul cauzeaza o pierdere a substantelor nutritive in medie de 85%. Asta inseamna ca nu obtinem decat 15% din valoarea nutritiva a majoritatii alimentelor, un procent si mai mic de proteine (daca in carnea cruda avem un procent de 25% proteina, dupa procesarea termica raman aproximativ 9% !!!) si, cel mai adesea, nimic din cantitatea de enzime ale alimentelor initiale.



"Gatitul prelungit al alimentelor nu numai ca produce tulburari in cazul organelor si tesuturilor, dar in final compromite sistemul imunitar. Alimentele gatite modifica in sens negativ compozitia sangelui, slabind astfel reactiile sistemului imunitar. "





Mancare gatita sau cruda…?



La primul Congres International de Microbilogie, Dr. Paul Kouchakoff a prezentat o lucrare de cercetare intitulata "Influentele procesului de gatire a alimentelor asupra formulei sanguine umane." Aici se afirma ca, "prin consumul de alimente gatite se poate produce o afectiune medicala cunoscuta sub numele de leucocitoza", care slabeste foarte mult sistemul imunitar. Destul de interesant este ca si o cantitate mica de mancare gatita poate cauza leucocitoza. In aceasta faza, organismul se afla intr-o lupta cu ceva strain, cu o infectie, este aceiasi reactie! Astfel, prin consum de hrana gatita organismul se afla intr-o stare de alerta continua si o astfel de stare duce, in final, la o modificare de ordin fiziologic si biochimic.

Mai mult, vreau sa va spun ca in timpul gatitului, pesticidele si fungicidele folosite in agricultura pot fi eliberate in mancare si sunt si mai toxici.

Pe toate fetele putem intoarce acest subiect delicat si toate ne vor spune acelasi lucru: hrana vie este cea potrivita si indicata pentru o buna stare si pentru a ne feri de boli!!!



Nutritionistul european, Prof. Zigelmayer ilustreaza perfect schimbarile biochimice pe care le produce caldura in hrana, cu aceste cuvinte: "Este o certitudine faptul ca, gatitul atereaza starea coloidala a hranei: descompune compusii moleculari complexi, altereaza structura si tensiunea de suprafata a moleculelor, gradul de dispersie, tensiunea osmotica, gradul de dilutie, dispersia coloizilor moleculari, capacitatea de retinere a apei si calitatile hidrofobe ale coloizilor, altereaza viscozitatea si reduce gradientul de energie… Starea cruda asigura mentinerea substantelor din hrana, previne alterarea proteinelor, prezerva sarurile minerale originale in concentratie optima…"



Sa fim inspirati, mereu sa cautam hrana cruda in dieta noastra!



Dragele mele Doamne, daca va iubiti partenerii, daca va iubiti copii si nu in ultimul rand, daca va iubiti pe voi, incetati sa mai gatiti, sa pregatiti ore in sir meniul pentru a doua zi, sa pierdeti atat de mult timp pentru…pentru nimic bun, realmente vorbind! Ca o avea gust bun mancarea pregatita de voi, nu ma indoiesc, doar ca pentru o buna sanatate si pentru a preveni bolile este timpul sa invatam sa mancam altfel, sa alegem constient hrana pentru o buna vitalitate. Sa invatam sa pregatim mesele pe loc, totul sa fie proaspat si hrana de zi cu zi sa fie "cat mai vie"!



Veti economisi mult timp pe care il pierdeti acum cu procesarea mancarii, veti manca mult mai putin si veti fi mult mai sanatosi!



Intoarcerea spre simplitate, prin hrana de zi cu zi, prin alegerile si constientizarile fiecarui moment al vietii!



Lavinia Ceuta – Dr. Nutritionist



Sursa informatii: lavi-enrose.com