Romanul Urbancolia, de Dan Sociu, tradus in Serbia

Detalii

CategoriiCultura
TaguriCarti
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1258

Voteaza & Distribuie

Descriere

Romanul Urbancolia, de Dan Sociu, tradus in Serbia








Titlul imi place enorm, te invidiez pentru el. Textul curge, e haios… (Emil Brumaru)





Romanul Urbancolia, de Dan Sociu, aparut in colectia "Ego. Proza" a Editurii Polirom (si in editie digitala), in anul 2008, va fi publicat la B&S Distribucija din Serbia, in anul 2014, traducere de Danijela Popov Jovanovic.


Urbancolia are la baza perioada in care Dan Sociu a lucrat in Botosani pentru un ofiter american anti-tero venit in Romania sa inspecteze viitoarele baze NATO.


Conceput sub forma unei scrisori catre Pascal Bruckner, Urbancolia este un raport comic si amar despre o tara in care oamenii nu se iubesc pe sine, cum nu-i iubesc nici pe ceilalti si, mai ales, nu-si iubesc copiii.


Inainte de acest text, eu nu am existat. Nu sint decit produsul imaginatiei infierbintate a lui Dan Sociu, care m-a conceput, intr-o seara de betie, intr-un bar din Iasi. Daca el s-ar opri din baut si din scris, eu as disparea. Daca eu dispar, si el se evapora. (Pascal Bruckner)


Sociu, eroul cartii, este un poet virgin care, la cei 27 de ani ai sai, inca locuieste cu mama lui intr-un oras de provincie. Fiecare zi si-o petrece in acelasi fel: citeste, bea, se uita la televizor. Uneori, le face pe toate in acelasi timp. Intr-o seara, eroul nostru cunoaste doi oameni care il vor deturna definitiv de la rutina lui: Derrin, agent CIA, care a venit in Romania, mai precis in Botosani, oraselul in care se petrece povestea, pentru a inspecta teritoriile de linga riul Prut unde va fi plasata o baza americana si Diriga, cum e numita ea in roman, iubita acestuia, o jurnalista de 26 de ani din oras de care Derrin s-a indragostit nebuneste si impreuna cu care practica diverse ritualuri sadomasochiste. De aceasta fata se indragosteste si Dan, si inca din prima clipa. Alte secrete la fel de surprinzatoare, despre America, despre Romania si despre viata in general sint dezvaluite pina la finalul cartii.


„Prin 2004-2005 se vorbea de romane care vor sa fie manifestul generatiei - cu inevitabila completare: dar nu reusesc. La citiva ani dupa, Urbancolia este nu manifestul generatiei, ci manifestul autorilor generatiei. Manifest in sensul de cristalizare a directiei care trebuie urmata." (Mihai Iovanel)





Dan Sociu s-a nascut in 1978, in Botosani. A publicat volumele de poezie borcane bine legate, bani pentru inca o saptamina (Editura Junimea, 2002), fratele paduche (Editura Vinea, 2004), cintece eXcesive (Editura Cartea Romaneasca, 2005),


Pavor nocturn (Editura Cartea Romaneasca, 2011) si Poezii naive si sentimentale (Editura Cartea Romaneasca, 2012), precum si romanele Urbancolia (Editura Polirom, 2008), Nevoi speciale (Editura Polirom, 2008) si Combinatia (Casa de Pariuri literare, 2012).


A obtinut Premiul Festivalului romano-canadian de poezie „Ronald Gasparic", in urma caruia i-a aparut volumul de debut, Premiul National pentru Poezie „Mihai Eminescu" (debut), Premiul pentru poezie al USR, „Cea mai buna carte de poezie a anului" pentru cintece eXcesive. A tradus volume de poezie de Charles Bukowski, Seamus Heaney si E.E. Cummings si romane de Jack Kerouac si Aleksandar Hemon.