Recorduri arhitecturale

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriConstructii, Dubai
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10161

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cel mai mare baraj hidroelectric

Nume: barajul celor Trei Defilee
Tara: China

Imens, gigantic, urias ... Calificativele nu lipsesc pentru a descrie barajul celor Trei Defilee. Situat pe raul Yangtze din China, masoara 2.3 km lungime si 185 m inaltime si este 100% operational din 2008. 26 de turbine, fiecare cu un diametru de 25 de metri produc anual 84 de miliarde kw / h. Barajul a fost subiectul multor controverse, in special in ceea ce priveste consecintele ecologice si umane. Albia raului Yangtze a fost deviata pentru a crea un imens rezervor de apa: ceea ce a inundat in mod deliberat mii de kilometri patrati, cauzand distrugerea si exodul a mii de chinezi.

Barajul celor Trei Defilee

Barajul celor Trei Defilee

Cel mai lung pod suspendat

Nume: Akashi-Kaikyo
Tara: Japonia

Acest pod care leaga orasul Kobe de orasul Awaji, in stramtoarea Akashi, masoara 3911 m lungime. Este cel mai lung pod suspendat din lume. Constructia a inceput in 1988, a durat 10 ani si a fost deschis pe 5 aprilie 1998. Podul are sase benzi de circulatie, este realizat in intregime din otel si cablurile il conecteaza la doua turnuri de 280 de metri inaltime. In 1995, cutremurul din Kobe nu l-a avariat grav dar a provocat un decalaj de un metru intre cele doua turnuri.

Podul suspendat Akashi-Kaikyo

Podul suspendat Akashi-Kaikyo

Cel mai inalt pod

Nume: Viaductul Millau
Tara: Franta

Viaductul Millau din Aveyron detine recordul pentru cel mai mare pod din lume. Cel mai inalt punct al sau masoara 270 m. Se sprijina pe 7 piloni, fiecare prelungit cu un turn inalt de 87 m. Lung de 2 460 metri, acest pod ii permite autostrayii A75 sa traverseze valea Tarn. Deschis pe 14 decembrie 2004, 12 000 vehicule il traverseaza in medie in fiecare zi. (vezi poduri celebre)

Viaductul Millau

Viaductul Millau

Cel mai mare centru comercial

Nume: Dubai Mall
Tara: Emiratele Arabe Unite

Situat in Dubai, Dubai Mall este cel mai mare mall din lume. Aria sa record este de 1,1 milioane de metri patrati. Cladirea, care si-a deschis portile pe 4 noiembrie 2008 va contine cand va fi gata 1.200 de magazine, in prezent numarand doar 600. Se vrea a fi un centru de recreere cu unul dintre cele mai mari acvarii din lume, cu un parc de distractii pentru copii, un cinematograf multiplex cu 22 de sali de cinema, un hotel de lux, etc. Zona comerciala a complexului este de 350 000 de metri patrati, restul de cladire fiind ocupat de zonele de recreere.

Hotelul Dubai Mall

Hotelul Dubai Mall

Cea mai mare piscina

Nume: San Alfonso del Mar
Tara: Chile

O piscina infinita sau aproape. Masurand 1 km lungime, piscina de agrement a complexului San Alfonso del Mar este cea mai mare din lume. Situata langa mare, in orasul Algarrobo din Chile, acest bazin a fost deschis in ianuarie 2008. Este echivalentul a 6.000 de piscine familiale standard si ocupa o suprafata de 8 hectare. Contine 250 milioane de litri de apa, perfect transparenta, extrase din mare de la 3 m adancime. Aceasta tehnologie, numita Crystal Lagoons, asigura o temperatura de 26 grade pe timpul verii si al iernii. Piscina primeste inotatori si entuziasti ai sporturlilor nautice.

Piscina San Alfonso del Mar

Piscina San Alfonso del Mar



Arhitectura masurata in recorduri {title}

Cea mai mare piata

Nume: Tian An Men
Tara: China

Situata in capitala chineza, Beijing, Piata Tian An Men este cea mai mare piata din lume. Forma sa dreptunghiulara, masoara o suprafata de 44 de hectare. Isi datoreaza numele sau portii care duce la Orasul Interzis. Din balconul acestei cladiri Mao Zedong a proclamat nasterea Republicii Populare Chineze si inca poarta fotografia lui. Piata, inconjurata de monumente ale istoriei Chinei, este notorie. La data de 3 iunie 1989, „Primavara de la Beijing" a fost zdrobita in sange si tancurile au invadat piata, unde erau stransi protestatarii. (vezi cele mai frumoase cele mai frumoase piete din lume)

Piata Tian An Men

Piata Tian An Men

Cea mai lunga linie de cale ferata

Nume: Transsiberianul
Tara: Rusia

Transsiberianul este cea mai lunga cale ferata din lume. Cu aproximativ 9297 km, linia care leaga Moscova de Vladivostok trece prin 990 de statii in total si calatoria dureaza o saptamana. Lucrarile la linie au inceput in 1882, au fost impartite in sase sectiuni si au fost finalizate in 1903. Aceasta linie conecteaza vestul de estul Rusiei. Transsiberian a jucat un rol major in dezvoltarea Siberiei. Astazi, este inca foarte populara printre aventurieri si iubitorii de calatorii lungi cu trenul.

Transsiberianul

Transsiberianul

Cel mai lung tunel rutier

Nume: Tunelul Laerdal
Tara: Norvegia

Lung de 25.5 km, Laerdal isi merita titlul de cel mai lung tunel rutier din lume. Situat in vestul Norvegiei, leaga orasul Laerdal de Aurland. Constructia sa a inceput in 1995 si a durat cinci ani. Acesta a fost deschis traficului in 25 noiembrie 2000 si are doua benzi. Conducatorii auto care il traverseaza pot admira stancile si opri in parcari, deoarece tunelul a fost sapat in munte, in mai multe locuri. 1000 de vehicule il traverseaza in fiecare zi.

Tunelul Laerdal

Tunelul Laerdal

Cel mai lung tunel subacvatic

Nume: Tunelul Seikan
Tara: Japonia

Imbatabil inca de cand s-a deschis pe 13 martie 1988, Tunelul Seikan este cel mai lung tunel submarin din lume, masurand 53.8 km. Construit intre 1971 si 1983, tunelul feroviar subacvatic japonez leaga insula Honshu de Hokkaido. Tunelul Seikan are doua rute feroviare folosite pentru transportul de pasageri si de marfa. Pentru moment, doar trenurile normale il traverseaza, insa pana in 2015 vor avea acces si cele de mare viteza, Shinkansen. Tunelul are deja o competitie, tunelul Gotthard din Elvetia, care ar putea sa-l detroneze in 2018, cu cei 57 km ai sai.

Tunelul Seikan

Tunelul Seikan

Cel mai inalt dom

Nume: Basilica Sf. Petru din Roma
Tara: Italia

Situat in capitala Italiei, Bazilica Sf. Petru (vezi obiective turistice in Roma) are cel mai inalt dom din lume. Usor de recunoscut si usor vizibila pe cerul Romei, cupola se ridica la 136 de metri si diametrul ei este de 41 de metri. Proiectata de Michelangelo, se sprijina pe 16 perechi de coloane. Constructia a fost terminata in anul 1590. Lucrarile bazilicii, incepute in 1506, s-au incheiat in 1666.

Basilica Sfantul Petru

Basilica Sfantul Petru