Recomandările stomatologilor pentru dinți sănătoși

Detalii

Categorii
TaguriBucuresti, clinica stomatologica, endodontie, stomatologie, tratament endodontic
Ultima actualizareMarti 30 aprilie 2024
Vizualizari819

Voteaza & Distribuie

Descriere

Prevenția orală reprezintă fundamentul unei danturi durabile și a unei stări de bine pe termen lung. Deoarece sănătate orală are o influență directă asupra sănătății generale, prevenția bolilor orale constituie o modalitate prin care pot fi prevenite, de asemenea, boli sistemice potențial periculoase. Pentru a asigura o stare optimă a dinților, stomatologii recomandă o serie de practici ce nu se limitează doar la igiena orală.

Menține o igiena orală riguroasă


O igienă orală corespunzătoare este fundamentul unei danturi sănătoase. Spălarea dinților de cel puțin două ori pe zi și utilizarea regulată a aței dentare ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare. Stomatologii recomandă utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi sau medii pentru a preveni lezarea gingiilor și a smalțului dentar. Schimbarea periuței la fiecare 3 luni sau atunci când perii săi își pierd forma și fermitatea este, de asemenea, esențială.

Consecințele neglijării igienei orale nu se limitează doar la carii simple, ci pot evolua către probleme dentare severe, cum ar fi bolile parodontale. În plus, neglijarea igienei dinților și implicit a prevenției orale va face ca și tratamentul ulterior să fie semnificativ mai complicat și mai costisitor. Dacă în cazul afecțiunilor ușoare tratamentul este în general unul relativ simplu, pentru tratare parodontoza pot fi necesare intervenții chirurgicale complexe.

Mergi în mod regulat la stomatolog


Examinările regulate ale dinților și a gingiilor de către un stomatolog sunt necesare pentru depistarea și tratarea problemelor în stadii incipiente. Recomandarea generală este aceea de a efectua o vizită la clinica stomatologica cel puțin o dată la șase luni. În cazul persoanelor fumătoare sau cu probleme orale preexistente, perioada de timp la care se recomandă vizitarea stomatologului poate fi mai redusă, de trei luni. Persoanele care se confruntă deja cu probleme orale, cum ar fi cariile dentare sau o infecție orală, ar trebui să efectueze o vizită la un endodont bun in Bucuresti, pentru a beneficia de un tratament prompt și adecvat.

Evită alimentele și băuturile cu zahăr


Limitarea consumului de alimente și băuturi bogate în zahăr și acid previne apariția cariilor dentare și a altor probleme ale cavității bucale. Clătirea gurii cu apă după mese ajută la eliminarea resturilor alimentare și la menținerea unui mediu oral mai sănătos.

Evită mestecarea obiectelor dure sau alte obiceiuri dăunătoare


Există multiple obiceiuri comune care pot afecta sănătatea dinților și de care majoritatea persoanelor nu sunt conștiente. Utilizarea scobitorilor pentru îndepărtarea alimentelor depuse între dinți sau rosul unghiilor, deși pot părea obiceiuri inofensive, pot, de fapt, cauza daune semnificative. Scobitul excesiv cu obiecte dure poate deteriora smalțul și irita gingiile, sporind riscul de infecții și inflamații. Totodată, rosul unghiilor poate duce la uzura smalțului și la modificări structurale ale dinților.