Recoltarea de celule stem la nastere, necesitate sau lux?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1577

Voteaza & Distribuie

Descriere

Moderatorul evenimentului d-na Gabriela Firea, realizator TV, alaturi de invitatii sai de seama din domeniul medical ca Prof.dr.Irinel Popescu, presedinte Agentia Nationala de Transplant, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, Conf. dr.Nicolae Suciu, manager Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului , lista putand continua cu firme de renume ca Biogenis, Lifeline , Euromedics , Stem Sure Solutions.


Pentru a intelege tema dezbatuta privind celulele stem, trebuie sa cunoastem ce reprezinta acestea :


Celulele stem din sangele cordonului ombilical sunt celule susa care reprezinta componente structurale ale sistemelor hematopoietic si imunitar ale organismului.


-Exista trei tipuri de astfel de celule :


•Celule stem din cordonul ombilical ce au capacitatea de a se divide si a se reinnoi constant in diferite tipuri de celule, din acest motiv exista mai putine incidente ale bolii GVHD=Grefa-contra-Gazda, cand corpul respinge celulele stem transfuzate.


••Celule stem adulte care se gasesc in sangele periferic si maduva.


•••Celule stem embrionare ce au proprietatea de a se dezvolta in numeroase tipuri de celule cu risc minor de contaminare.


Temele dezbatute la acest eveniment au fost:


‘ De ce este bine sa recoltam celule stem?’


‘ Cum iti alegi banca de recoltare celule stem?’


‘ Avantajele pastrarii de celule stem?’


‘ Cum pot ajuta? ,


‘ Ce boli vindeca?’ , si nu in ultimul rand ‘Transplantul celulelor stem hematopoietice’.


Voi incerca in randurile urmatoare sa va redau raspunsuri in urma temelor dezbatute mai sus.


Cercetatorii considera ca celulele stem recoltate din tesutul ombilical sunt capabile sa se diferentieze in multe alte tipuri de celule din organism , pentru a forma noi tesuturi si chiar organe. De aceea , este de asteptat ca in viitor sa poata fi tratate boli incurabile astazi ca diabetul, leziunile maduvei spinarii, dementa, Parkinson, bolile cardiace sau chiar deficientele de auz.


Pentru a-ti alege banca de recoltare trebuie sa stii de unde iti procuri informatii vis-a- vis de metodele de procesare si stocare a celulelor stem pentru copilul tau si intreaga familie.


Studiile arata ca pastrarea de celule stem este benefica pentru a te asigura ca tu si membrii familiei tale vor avea in caz de nevoie o sansa la viata prin tratamentul cu aceste celule.


Avantajele celulelor stem:


→ procedura de recoltare nedureroasa, nu lezeaza nici mama nici copilul si nu interfereaza deloc cu procesul nasterii


→ risc redus de infectii virale


→ disponibiliatea grefei de sange placentar imediat


→ crioprezervarea pe o perioada nedeterminata


→ complicatii imunologice cu incidenta redusa si grad mic de severitate in caz de transplant fraternal


→ au potentialul de a vindeca peste 70 de boli, exemple ca: leucemiile, limfomul, anomalii ereditare ale globulelor rosii, neutopenii, boli congenitale ale sistemului imun, boli fagogitare, tipuri de cancer si lista poate continua.


In ceea ce priveste transplantul acesta este de 2 tipuri , autogen (neinrudit) sau autolog si alogen (inrudit). Transplantul autolog presupune administrarea de CSH proprii pacientului , recoltate si conservate inaintea terapiei mieloablative, permitand astfel depasirea toxicitatii hematopoietice a chimio si/ sau radioterapiei.


Transplantul alogen de CSH este mecanismul prin care se administreaza unui pacient denumit de catre medici receptor , celule hematopietice de la un donator sanatos , dupa terapia mieloablativa , cu scopul de a inlocui sau repopula hematopoieza receptorului.








In concluzie este util sa facem toate demersurile necesare ca procedura de recoltare a celulelor stem sa aiba loc , nasterea fiind unica ocazie cand se poate face recoltarea , aceasta fiind o necesitate si nu un lux.




Dr. Vali Anton