Raportul succesului

Detalii

CategoriiEconomie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1891

Voteaza & Distribuie

Descriere

Multi oameni se intreaba : "Ce este succesul ?" Acumulare materiala ? Dezvoltare spirituala ? Performanta sportiva sau muzicala ? O familie armonioasa ? Succesul este ceea ce te face sa te simti implinit, realizat.. Sentimentul ca esti ceea ce ai dorit sa fii, ca ai ceea ce ai dorit sa ai, ca ai ajuns acolo unde ai dorit sa ajungi.
Exista oare un indicator , un termometru al succesului ? Cum vom vedea in continuare – exista. El este raportul succesului.

Un renumit filosof a spus : "Descopera ceva de care sa iti pese cu adevarat si traieste aratand aceasta !". Dumneavoastra procedati asa ? V-ar placea sa procedati asa ? Va sunt clare scopul si valorile vietii dvs. ? Daca da – sprijiniti acest scop prin actiunile dvs. zilnice ?

Grele intrebari. Nu trebuie sa dati raspunsul imediat. Lasati-l sa vina cand sunteti pregatit. Totusi, un lucru este cert.: succesul apare mai usor cand faci ceea ce iubesti sa faci. Cand te concentrezi mai mult pe aspectele pozitive din viata si munca, obtii rezultate mult mai bune decat atunci cand te concentrezi pe aspectele negative.

Studiile arata ca , in domenii diferite precum relatiile sentimentale si lucrul in echipa, oamenii sunt mai satisfacuti si mai performanti atunci cand raportul dintre emotiile pozitive si cele negative este de cel putin 3/1 pentru munca si 5/1 pentru relatii. Cu cat acest raport este mai mare , cu atat ai mai mult succes. Cu cat generezi mai multe emotii pozitive, cu atat esti mai sanatos si traiesti mai mult. Interesant , nu ?

Care sunt emotiile pozitive ? Iubirea, bucuria, recunostinta, entuziasmul, increderea. Exersarea lor repetata duce la implinire, atingerea obiectivelor, succes.

Care sunt emotile negative ? Teama, ingrijorarea, ura, invidia, lipsa de incredere in sine. Cand esti prizonierul lor, totul merge prost, din esec in esec. Desi multi oameni simt aceste efecte in viata lor, totusi, cand fac o alegere, cel mai adesea isi indreapta atentia spre partea negativa a situatiei.

Sa luam un exemplu. Orice om are puncte tari si puncte slabe, calitati si defecte. Daca va propuneti sa va imbunatatiti performantele, pe ce va concentrati ? Pe dezvoltarea calitatilor sau pe atenuarea defectelor ? Cei mai multi se axeaza pe defecte , slabiciuni, probleme. Incearca intai sa repare ceea ce nu merge bine. Prea putini sunt cei care se focalizeaza pe lucrurile bune din viata lor, incercand sa le faca si mai bune – la un nivel cat mai inalt.

Cum reactionati cand copilul vine de la scoala cu o nota de 10 la romana si una de 4 la matematica ? Care nota va atrage atentia ? Un sondaj recent arata ca 83% dintre parinti acorda atentie lui 4 si doar 17% lui 10 ! Consecinta : in loc sa il laude pe copil pentru nota 10, sa-l incurajeze sa isi dezvolte talentul pentru limba romana prin participare la olimpiade scolare, ei il cearta strasnic pentru nota 4 si ii pun meditator la matematica.

De ce este gresit acest mod de a vedea lucrurile ? Pentru ca este mai productiv sa incepem discutia cu partea pozitiva, laudand si apreciind copilul pentru succesul lui (nota 10). Emotia pozitiva ce ia astfel nastere in sufletul lui il ajuta nu numai sa continue sa aibe succes la romana, dar ii elibereaza si energia necesara pentru a-si corecta prestatia la matematica.

In schimb, a incepe cu critica si cearta pentru nota 4 nu face decat sa demoralizeze copilul, distrugandu-i increderea in sine. Motivatia lui va fi de acum inainte "Invat de teama sa nu fiu certat de parinti." Studiile confirma aceste atitudini. Astfel, copiii care au fost laudati de parinti au avut o imbunatatire globala de 71% , in timp ce copiii care au fost certati si-au ameliorat notele cu doar 19%.

Ceea ce este valabil la scoala se regaseste si la locul de munca si in viata. Emotiile pozitive sunt mai mult decat un semn al bunei dispozitii.Ele sunt necesare pentru autoperfectionare, cresterea randamentului, invingerea stresului, pentru rezultate optime in toate laturile vietii.

Lucrand la ceea ce iti face placere, la ceea ce te trage inima esti nu numai productiv, dar si energizat. Surplusul de energie merge spre a indrepta defectele pe care simti ca este nevoie sa le indrepti.

Asadar, data viitoare cand te uiti in carnetul de note al celui mic, cauta notele de 9 si 10. Bucura-te pentru ele si lauda-ti copilul. Obisnuieste-te sa te focalizezi pe lucrurile bune ca sa le faci si mai bune.

Poti crea in mod constient un raport al succesului tot mai mare. Iti poti multiplica emotiile pozitive si micsora emotiile negative. Poti deveni stapanul emotiilor tale, capitanul sufletului tau !

Dr.Silviu Popa

www.StiintaSuccesului.ro