Radicalii liberi si antioxidantii

Radicalii liberi si antioxidantii

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4197

Voteaza & Distribuie

Descriere

Radicalii liberi sunt principala cauza a imbolnavirilor si a imbatranirii. Radicalii liberi sunt agenti chimici (oxigen, monoxid de azot), care au capacitatea de a declansa reactii in lant, atacand celulele, ADN-ul, anumite molecule, proteine sau acizi grasi si provocand chiar moartea celulelor.


Din punct de vedere chimic, radicalii liberi sunt de fapt niste molecule cu deficit de un electron, care cauta orice posibilitate de a smulge unul din orice alta molecula.


Pe de o parte, radicalii liberi sunt extrem de nocivi, insa pe de alta parte acestia garanteaza supravietuirea. In acest sens, in lupta corpului nostru impotriva unor infectii, acesta genereaza o multime de radicali liberi cu scopul de a distruge agentii infectiosi, lucru care se si realizeaza cu succes.


Din celalalt punct de vedere, corpul nostru pierde controlul asupra radicalilor liberi, iar acestia se raspandesc prin tot corpul si provoaca nenumarate daune: ataca celule, provoaca oxidarea proteinelor, perforeaza membrane si distrug functionalitatea celulelor.


Odata cu inaintarea in varsta, creste riscul aparitiei bolilor, radicalii liberi fiind principalii responsabili. Conform cercetarilor, un procent de pana la 90% dintre bolile generative sunt cauzate de actiunea distrugatoare a radicalilor liberi.


radicalii liberi si antioxidantiiRadicalii liberi - neutralizarea efectelor nocive

Pentru a combate efectul acestora, e necesar sa aducem in corpul nostru o cantitate cat mai mare de antioxidanti. Acestia sunt compusi care au proprietatea de a ceda unul din electronii lor, balansand astfel actiunea radicalilor liberi. In acest mod este blocat procesul de 'terorism molecular' provocat de radicalii liberi in lipsa antioxidantilor.


Surse de antioxidanti

  • antioxidanti puternici: vitamina E, A, beta cartoten, vitamina C

  • antioxidanti exotici: usturoi, broccoli, ceai, rosii


Alimentele care sunt supuse usor procesului de oxidare trebuie evitate. In aceasta categorie intra uleiul de porumb, margarina, praful de oua, salamuri, pateuri si toate celelalte combinatii nesanatoase.


Pentru a distruge radicalii liberi din organismul nostru e recomandat sa consumam suplimente alimentare, plante medicinale, vitamine si orice alt constituent alimentar care favorizeaza actiunea enzimelor de a produce detoxifierea organismului.