Prima vacanță în Turcia? Iată ce trebuie să știi!

Prima vacanță în Turcia? Iată ce trebuie să știi!

Detalii

CategoriiTurism
TaguriTurcia, vacanta
Ultima actualizareMiercuri 5 februarie 2020
Vizualizari189

Voteaza & Distribuie

Descriere

Turica reperezintă o destinație de vacanță foarte populară pentru turiștii din toată Europa. Indiferent de sezon, oamenii aleg diferite sejururi în Turcia, atât grație stațiunilor litorale foarte frumos amenajate și extrem de accesibile din punct de vedere financiar, cât și datorită frumuseților propuse de cel mai frumos oraș al țării, Istanbul. Nu e de mirare că și românii se orientează tot mai mult către țara Semilunei atunci când își planifică vacanțele, mai ales că agențiile de turism pun la dispoziție oferte foarte avantajoase.

Dacă vrei să călătorești în Turcia și te afli la prima experiență de acest fel, nici că puteai face o alegere mai potrivită. Totuși, trebuie să știi că specificul acestei națiuni este în foarte strânsă legătură cu religia musulmană, iar regulile pe care trebuie să le urmezi ar trebui să-ți fie cunoscute înainte de a ajunge la destinație. Iată de ce este recomandat să ții cont atunci când îți faci vacanța în Turcia.

Ce să eviți

Vestimentația și atitudinea pe care le abordezi în Turcia trebuie să fie mai atent controlate, comparativ cu acțiunile pe care ar trebui să le iei în vestul Europei, de pildă, sau chiar în România. Politica și religia sunt subiecte foarte delicate și nu este recomandat să te contrazici cu localnicii în baza lor. Nici fotbalul nu reprezintă un domeniu pe care turcii să îl trateze cu relaxare, mai ales dacă mergi în Istanbul, acolo unde există trei echipe fani extrem de fanatici și dedicați: Galatasaray, Fenerbahce și Besiktas. Aceștia sunt foarte iuți la mânie și n-ai vrea să îi deranjezi cu vreun comentariu la adresa clubului lor favorit, așa că este de preferat să eviți subiectul.

Altă categorie de cetățeni foarte vorbăreață este cea din care fac parte vânzătorii din bazar. Experți în negociere, aceștia nu au nevoie de prea multe motive pentru a intra într-o conversație al cărei sfârșit va părea de neatins. Așadar, mai bine nu intri în astfel de discuții. Dacă, totuși, vânzătorii insistă, păstrează-ți răbdarea și politețea, pentru că această tactică nu vizează să te hărțuiască, ci doar să te convingă să le cumperi produsele.

Religia este ceea ce determină cultura turcă să descurajeze intrarea oamenilor în lăcașurile sfinte fără a avea capul acoperit, iar hainele mulate, pantalonii scurți și tricourile sunt strict interzise în incinta acestora. Altfel spus, dacă alegi să te prezinți în tricou și pantaloni scurți într-un loc sfânt, nu vei fi primit.

Evită deplasarea cu autoturismul personal sau închiriat

Disciplina nu este una dintre calitățile pietonilor din Turcia, dar nici șoferii nu se lasă mai prejos. Șoferii obișnuiesc să taie calea altora fără a-i atenționa altfel decât prin intermediul farurilor, în vreme ce pietonii traversează constant prin locuri nesemnalizate. Este de preferat, așadar, să mizezi pe transportul în comun sau să te deplasezi pe jos.

Când ar trebui să vizitezi Turcia

Clima Turciei este una foarte prietenoasă pe întreg parcursul anului, însă există perioade în care precipitațiile sunt la un nivel mai ridicat decât în general. Lunile mai și septembrie sunt lunile în cauză, însă avantajul lor este că țara nu este atât de vizitată pe parcursul lor, iar căldura nu este atât de puternică. Totuși, dacă vrei să mergi la plajă, lunile de vară sunt cele mai potrivite. Poți merge la plajă în Antalya, Kusadasi sau Bodrum. Toate stațiunile sunt extrem de bine amenajate și pun la dispoziție unități de cazare la prețuri excelente, inclusiv în regim all-inclusive.

Indiferent de destinația pe care o alegi, fie Istanbul, fie litoralul turcesc, țara care își desfășoară suprafața și pe teritoriul Europei, dar și pe al Asiei, te așteaptă cu foarte multe surprize și cu experiențe de neuitat. Adaptează-te la cultura locală, ține cont de elementele care trebuie evitată și vei avea parte de o călătorie memorabilă.

Sursa foto: pixabay.com/photos/galata-istanbul-marine-tower-4043037/