Portretul unei familii turcesti de Irfan Orga

Portretul unei familii turcesti de Irfan Orga

Detalii

CategoriiCultura
TaguriCarti
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1186

Voteaza & Distribuie

DescriereO poveste sincera si dureroasa a Istanbulului de altadata: Portretul unei familii turcesti de Irfan Orga


„Una dintre cartile de memorialistica cele mai remarcabile si mai frumoase din epoca moderna", astfel cataloga Caroline Moorehead, biograf celebru si jurnalist, Portretul unei familii turcesti. O poveste din Istanbului de altadata de Irfan Orga.Disponibila in librariile din toata tara, Portretul unei familii turcesti de Irfan Orga a aparut in colectia „Eseuri&Confesiuni" a Editurii Polirom, traducere semnata de Marius-Adrian Hazaparu, si in editie electronica.


Portretul unei familii turcesti e povestea unor lacrimi si a unor despartiri, o poveste fermecatoare despre viata de zi cu zi din vechiul Istanbul si despre supravietuirea familiei lui Irfan Orga.


In 1914, Irfan Orga era un baietel de sase ani fericit. Locuia impreuna cu parintii si bunica lui intr-o casa mare, plina de servitori, care pastra parfumul Istanbulului fin de siècle. Tatal sau avea o prospera afacere cu covoare, mama avea grija de copii, iar bunica ii amuza pe toti cu excentricitatile sale.


Totul s-a schimbat insa cind Turcia a intrat in razboi. Tatal a fost obligat sa se inroleze in armata si a murit pe front, iar familia odinioara instarita a inceput sa se confrunte cu lipsurile si dezastrul financiar.


In paralel cu istoria mica a familiei, Irfan Orga contureaza in cartea sa istoria mare a Turciei, cu dezintegrarea imperiului si instaurarea republicii. In 1942, Irfan Orga a ajuns in Marea Britanie, unde a scris aceasta poveste fermecatoare. Iar opt ani mai tirziu, New York Herald Tribune titra despre Portretul unei familii turcesti: „Una dintre cartile memorabile ale anului!".Irfan Orga (1908-1970) s-a nascut intr-o fami­lie turca instarita, care insa a fost ruinata de Primul Razboi Mondial. A intrat in Fortele Aeriene Turce, dar a fost silit sa emigreze din cauza unei legi care le interzicea membrilor armatei sa se casa­toreasca cu cetatene straine. Stabilit in Anglia, si-a cistigat o anumita celebritate literara dupa publicarea Portretului unei familii turcesti si a unui al doilea volum, The Caravan Moves On, in anii ’50.In pregatire, in colectia „Eseuri&Confesiuni":

Edmund de Waal, Iepurele cu ochi de chihlimbar


Niall Ferguson, Civilizatia. Vestul si Restul (editia a II-a)


Alina Mungiu-Pippidi, De ce nu iau romanii premiul Nobel


Robert Guillain, Gheisele