Paul Gauguin

Detalii

CategoriiCultura
TaguriPictura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6070

Voteaza & Distribuie

Descriere

Paul Gauguin, pe numele sau intreg Eugene Henri Paul Gauguin, s-a nascut pe 7 iunie 1848 in Atuona, Insulele Marchize din Polinezia Franceza. Acesta a fost un pictor postmodernist, deopotriva aventurier si geniu, dar a stiut sa prevada viitorul, reusind sa pregateasca calea picturii moderne. Artistul amintit a influentat foarte multi artisti, in spiecial pe cei din gruparea Nabis, cat si pe fauvisti.



Paul Gauguin nu a dus o viata foarte simpla, a trait intre oameni nu foarte buni, a fost de multe ori epuizat, a calatorit foarte mult, a ajuns la disperare, dar a reusit, cu toate acestea, sa isi arate viziunea intensa si senzuala asupara vietii prin opera sa incantatoare.




Paul Gauguin


Paul Gauguin



In 1849, la un an dupa ce pictorul s-a nascut, familia sa a simtit ca Franta este in pericol si s-au mutat in Peru. Aici, tatal sau a murit si familia s-a reintors in Franta, peste cinci ani, stabilindu-se la Orleans.



In anul 1865, Paul Gauguin a servit ca ofiter pe un vas comercial ce mergea spre Rio de Janeiro, iar dupa un an a plecat intr-o calatorie de 13 luni, in jurul lumii, fiind locotenent pe vasul „Chili".



Acesta a fost ajutat de Gustave Arosa care era tutorele sau, un bancher pasionat de lucrarile impresioniste. Asadar, prin intermediul lui Gustave, Paul Gauguin a fost angajat in anul 1871 drept functionar la o agentie de bursa. S-a imprietenit apoi cu pictorul Emile Schuffeneker cu care de multe ori a pictat si desenat. In anul 1873, Paul Gauguin s-a casatorit cu Mette Sophie Gad, care era fiica unui functionar danez, iar in urmatorii 10 ani s-au nascut si cei cinci copii ai lor.



Pentru viata pictorului, anul 1874 reprezinta un an decisiv. Avea 25 de ani si a inceput lucrul in atelier, caci isi cauta si voia sa isi dezvolte productiv latura artistica. S-a inscris atunci la "Academia Colarossi", unde a invatat tainele picturii dupa modele. In acelasi an s-a organizat si prima expozitie a impresionistilor, unde Paul Gauguin a cumparat foarte fericit, multe tablouri realizate in acest stil.




pictura de Paul Gauguin


pictura de Paul Gauguin



In anul 1875, pictorul Paul Gauguin si-a expus primul tablou, "Peisaj la Viroflaj", tablou unde se simte ca a fost influentat de Camille Pissaro, pictorul dintai devenindu-i apoi elev. Ani de-a randul se intalneste constant cu artisti impresionisti in cafeneaua "Nouvelle-Athenee" din Place Pigalle si a participat cu lucrarile lui la expozitiile organizate acolo.



Vara anului 1879 si-a petrecut-o pentru prima data in Pontoise, la Pissaro, loc care l-a indemnat mereu sa fie mai aproape de natura. Aici l-a cunoscut pe marele pictor, Paul Cezanne, acestia ajungand sa se inteleaga perfect si au si existat multe similitudini intre operele sale.



Dupa 1883, Paul Gauguin a inceput sa-si dedicea toata energia picturii, si-a neglijat familia si a renuntat la finante. Asadar, evenimentele ce au urmat au accelerat miscarea sa prin pictura. Si-a lasat sotia si copiii la familia ei din Danemarca, pentru a avea bani de intretinere si-a vandut multe piese valoroase din colectia sa, o perioada ca castigat bani din lipirea de afise. In 1886, isi petrece vara la Bretania, unde traiau si alti pictori independenti veniti din America si Anglia.




pictura de Paul Gauguin


pictura de Paul Gauguin - Elvetia



Astfel, a avut ocazia sa lucreze separat de influentele Parisului. S-a confruntat cu foarte multe probleme financiare, neajunsuri care isi faceau de cap, si, pentru ca era un om independent care nu accepta foarte usor ajutorul, in 1887 pleaca spre Panama pe un vas, dupa care se imbolnaveste de malarie si este nevoit sa se intoarca in Franta, tot la Pont-Aven.


Alaturi de pictorul Emile Bernard, a elaborat legile sintetismului, reguli care se bazeaza pe planuri de culori de aceeasi nuanta, dar care sunt reliefate prin contururi ferme.



In anul 1888, galieria din Paris - Boussod et Valadon – i-a organizat prima expozitie, iar noua generatie a inceput sa vada in Paul Gauguin un maestru al simbolismului. Tot in anul acesta, Gauguin ajunge la Arles, la Van Gogh, pe care l-a cunscut cu doi ani in urma.


Van Gogh era curios ce a iesit din colaborarea lui Paul Gauguin cu Emile Bernard si i-a rugat pe acestia sa-si faca fiecaruia protretul. Rezultatul e foarte cunoscut, este tabloul "Mizerabilii". Relatia dintre Gauguin si Van Gogh se stinge repede, caci in urma unei certuri, al doilea isi taie o ureche, fapt ultra-cunoscut, iar Gauguin se intoarce la Paris.



Pentru ca mereu a visat sa ajunga la un atelier la tropice, alege sa mearga in Tahiti, pamantul "extazului, linistii si al artei". Trece apoi prin Belgia, se reintoarce in Tahiti, ajunge iar la Paris unde are o expozitie.


Viata sa intreaga a fost dedicata calatoriilor si picturii. A fost peste tot, a avut numeroase surse de inspiratie, iar acest lucru se vede si se resimte in opera sa mareata. S-a sacrificat fara sa isi dea seama pentru ca noi sa ne minunam la expozitii, prin galerii ori muzee.