Osama Bin Laden

Osama Bin Laden

Detalii

CategoriiEconomie
TaguriStatele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4355

Voteaza & Distribuie

Descriere

S-a confirmat ca Osama Bin Laden a fost ucis in Pakistan. Seful organizatiei Al-Qaeda a fost omorat aproape de capitala Pakistanului, iar Statele Unite i-au recuperat trupul.


CNN confirma ca Osama Bin Laden a fost omorat intr-o operatiune sensibila, insa nu se pot furniza momentan mai multe informatii. Au trecut aproape 10 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, in care au fost ucise peste 3.000 de persoane atat din New York cat si din Washington.


Pana acum, Bin Laden a reusit sa scape tuturor urmaririlor desfasurate de catre fortele americane.


Cand au aflat stirea, sute de americani s-au strans in fata Casei Albe si au inceput sa sarbatoreasca evenimentul mult asteptat, cantand imnul national. Acestia au scandat de zor "SUA! SUA!" si "Hey, hey, goodbye!". Tot la Casa Alba a aparut si presedintele american Barack Obama, care a confirmat stirea.

Osama Bin Laden


Osama Bin Laden
Osama Bin Laden a fost fiul unui om de afaceri din Arabia Saudita si a fondat Al-Qaeda in anul 1988 pentru a reintregi o retea internationala care a fost fondata in timpul razboiului din Afganistan. Obiectivul central era organizarea unor revolutii in lumea musulmana si respingerea unor interventii straine care ar putea avea loc in Orientul Mijlociu.


Gandurile sale despre Statele Unite au escaladat odata cu mutarea sa in Afganistant, iar intr-un interviu pentru un cotidian britanic, acesta chiar a laudat atacurile asupra fortelor americane din Arabia Saudita. In 23 august 1996, acesta a lansat prima "declaratie oficiala de razboi" impotriva Statelor Unite.


Obama a spus ca in august a aflat ca America are o posibila pista catre teroristul din Afganistan. Bin Laden a fost omorat intr-un schimb de focuri, a mai spus presedintele american. Acestia au colaborat cu Pakistanul, lucru ce le-a usurat localizarea cladirii unde se ascundea Bin Laden, in Abbotabad. Aceasta cladire avea 3 etaje si se afla la aproximativ 100 de kilometri de Islamabad. Dupa operatiunea trupelor militare americane, despre care se cunoaste ca a fost destul de redusa, s-au descoperit inca patru morti.


Departamentul Statelor Unite pentru Securitate Interna nu a dus la ridicarea unui nivel al vreunei alerte teroriste dupa asasinarea liderului din Afganistan. In aceasta operatiune a fost ucis si unul dintre fiii lui Osama Bin Laden. Unele surse sustin faptul ca Bin Laden ar fi opus rezistenta, fiind apoi impuscat in cap.


Pentru 10 ani, Osama Bin Laden a fost cel mai cautat om, fiind creierul si baza atacurilor teroriste care au avut loc in SUA in 11 septembrie 2001. Cel care a fost initiatorul jihadului anti-occidental, a ajuns in scurt timp, dupa atentate, sa devina cel mai urat si de temut om de pe pamant.


Osama Bin Laden s-a nascut in Ryad, in Arabia Saudita, a fost fiul lui Muhammed Awad bin Laden si al celei de-a 10-a sale sotii, Hamida al Attas. Dupa scurt timp de la nasterea lui Bin Laden, parintii lui au divortat. Acesta crescut precum un credincios Wahhabi (o ramura a religiei musulmane). Osama Bin Laden a urmat cursurile de gimnaziu si liceu la "Al Thager Model School", iar pe cele universitare la Universitatea "Regele Abdaluziz". Aici, a inceput sa se inscrie in diferite grupari islamice. Pe vremea aceea, prietenii sai il prezentau drept un tanar pios si rezervat, implicat in studiul scrierilor pincipale ale Wahab-ismului.

Osama Bin Laden


Osama Bin LadenIn anul 1979, acesta este gasit de catre trupele din Moscova care au atacat Afganistanul, in timp ce lupta impotriva acestei invazii alaturi de mentorul sau, Abdullah Azzam. De atunci, se stie ca Osama avea obiceiul de a purta haine de camuflaj. Unele legende sustin ca prima sa jacheta si prima pusca de asalt le-a obtinut de la un soldat rus pe care Bin Laden l-ar fi ucis. Osama Bin Laden a devenit pentru multi oameni ucigasul moral al multor catastrofe teroriste.


Osama Bin Laden i-a propus regelui Fahd sa invadeze persoanele din peninsula cu ajutorul "legiunii islamice". Dupa ce regele l-a refuzat, Bin Laden s-a simtit tradat si a considerat ca pamantul tarii sale a fost calcat in picioare de mii de soldati americani.


In anul 1992, lui Osama Bin Laden i-a fost retras pasaportul, iar acesta s-a mutat in Sudan, dar serviciile secrete din SUA l-au suspectat ca acesta finanteaza tabere pentru instruirea teroristilor si, la doi ani, i-a fost retrasa si cetatenia saudita.


Cele mai catastrofale si de efect atacuri conduse de el, inainte de cele din 11/9 2001, au avut loc in 1988 cand s-a folosit de niste masini capcana pentru a lovi in acelasi timp ambasadele americane din Tanzania Si Kenya. 224 de persoane au fost ucise atunci. Ultima data, dupa ce a scapat in 2001, Osama Bin Laden a fost recunoscut in Kandahar, in noiembrie 2001, de unii martori, in sudul Afganistanului.