Optimizarea cash-flow-ului in companie cu ajutorul sistemului WinMentor Enterprise

Detalii

CategoriiEconomie, IT
Taguriimplementare erp
Ultima actualizareMarti 27 decembrie 2022
Vizualizari311

Voteaza & Distribuie

Descriere

Gestionarea fluxurilor de numerar este o parte critica a managementului unui business, indiferent ca vorbim de perioade normale sau exceptionale. Printre task-urile zilnice ale unui antreprenor, situatia numerarului nu poate fi trecuta cu vederea (mai ales atunci cand se afla intr-o situatie critica). Intr-o companie de dimensiuni medii sau mari, atingerea obiectivelor se bazeaza si pe schimbul de informatii, desfasurat intre departamente, privind stocurile actuale, preturile, performantele angajatilor etc.

Fluidizarea modului in care se realizeaza schimbul de informatii, pe baza integrarii unei solutii ERP pentru distributie, determina timpi de livrare a comenzilor redusi.

Care sunt beneficiile urmaririi cash-flow-ului intr-o companie?

  • Predictibilitatea asupra banilor firmei
  • Ofera o imagine clara asupra tuturor incasarilor si platilor din companie
  • Ofera posibilitati de analiza a situatiei finaciare trecute
  • Creeaza premisele pentru previziuni financiare
  • Planifica platile si estimeaza corect incasarile
  • Ofera control si suport decizional managementului

Ce este cash-flow-ul?


Pe scurt, cash-flow-ul se refera la numerarul care intra si iese din afacerea ta. Gandeste-te la cash-flow ca la un simptom legat de sanatate. Daca este pozitiv, atunci compania ta este sanatoasa din punct de vedere financiar si toate operatiunile functioneaza normal. Ai control asupra cheltuielilor, vanzarile merg bine, iar fonduri sunt suficiente cat sa mentii rularea normala a afacerii. Un nivel negativ al cash-flow-ului este semnalul de alarma ca lucrurile nu functioneaza corect. Aici este nevoie de atentia si implicarea ta. Valoarea negativa arata ca:

  • nivelul cheltuielilor este mai mare decat ceea ce incasezi
  • nu ai suficient cash pentru a-ti mentine operatiunile si pentru a plati datoriile

Intr-o perioada de incertitudine economica, este deosebit de important sa mentii un nivel pozitiv al cash-flow-ului. Companii de toate dimensiunile risca sa intre in insolventa pentru ca nu au acces la cash necesar supravietuirii in fata crizei. Principala cauza este ca multi antreprenori romani nu acorda suficienta atentie nivelului de cash-flow si nu adopta actiuni concrete pentru a-l imbunatati.

La ce este util cash flow-ul?

Cash-flow-ul are multe utilizari atat in exploatarea unei afaceri, cat si in efectuarea analizelor financiar-contabile. Astfel, cash flow-ul poate fi utilizat pentru a calcula:

  • Valoare actualizata neta – din valoarea actualizata a intrarilor de numerar se scade valoarea actualizata a iesirilor de numerar intr-o anumita perioada de timp.
  • Rata interna de rentabilitate – se determina rentabilitatea obtinuta de investitor dupa realizarea unei investitii;
  • Lichiditatea – capacitatea unei companii de a-si achita obligatiile financiare;
  • Randamentul fluxului de numerar – cat de multi bani genereaza o afacere pe actiune, in raport cu pretul actiunii, exprimat in procente;
  • Fluxul de numerar per actiune (CFPS) – numerar din activitati operationale impartit la numarul de actiuni aflate in circulatie;
  • Raportul de conversie in numerar – perioada de timp dintre momentul in care o companie isi plateste inventarul (costul bunurilor vandute) si primeste plata de la clientii sai este raportul de conversie in numerar;
  • Plati de dividende – cash flow-ul poate fi utilizat pentru a finanta plati de dividende catre investitori;
  • Cheltuieli de capital – cash flow-ul poate fi, de asemenea, utilizat pentru a finanta reinvestirea si cresterea in afaceri.

Astfel ca a avea toate informatiile financiar-contabile intr-un singur loc este important, a avea toate informatiile de business intr-un singur loc e imperativ. Daca datele dvs. sunt raspandite in diverse locuri precum vanzari, financiar, depozit si clientii, e nevoie de multa munca manuala pentru a obtine o imagine de ansamblu. Multe companii intarzie luarea deciziilor, deoarece acestea nu se simt confortabil cu datele disponibile. Perspectiva obtinuta de la fiecare departament al afacerii dvs. va permite sa luati decizii mai rapide, bazate pe informatii la minut si reduce timpul de a actiona, depasind competitori.

Sistemele WinMENTOR Enterprise lucreaza cu date, stocand si administrand in mod eficient aceasta resursa a unei organizatii, astfel incat fluxurile interne de lucru sa poata fi optimizate. Pe scurt, principalul rol al unei aplicatii de tip ERP este de a facilita o cale de acces a utilizatorului la datele stocate. Concentrarea intregii activitati pe aceeasi platforma de lucru permite o comunicare mult mai productiva intre angajatii companiei.

Atat pe verticala, cat si de la un punct de lucru la altul, comunicarea online se bucura astfel de un cadru mult mai bine gandit, ce graviteaza in jurul discutiilor productive, cu un caracter profesional. Un ERP, cum este WinMentor Enterprise te ajuta sa controlezi mai multe procese fara sa angajezi mai multi oameni. Toate acestea conduc la cresterea afacerii si la o imbunatatire a fluxului de numerar.

Cum ne ajuta concret un ERP la gestionarea fluxurilor de numerar?

Alegerea unei solutii WinMentor Enterprise poate favoriza un trend ascendent al cash-flow-ului, prin imbunatatirea intregului proces de achizitie. La baza acestei legaturi se afla aceeasi transparenta pe care o astfel de platforma o poate oferi in privinta stocurilor actualizate si a activitatii de vanzare, emise de rapoartele generate periodic. Prin integrarea unui sistem ERP in procesul de lucru al unei companii, rapoartele vizeaza informatii generata de aceeasi baza comuna, fapt ce determina o analiza mult mai complexa, de la date ce tin de venituri sau cheltuieli si pana la informatii personalizate, in functie de dinamica companiei respective.

Mai mult decat atat, utilizarea unei astfel de solutii determina timpi mai mici pentru realizarea rapoartelor, automatizandu-se astfel munca unor angajati din firma.
Modulul Cash Flow incorporat in solutia ERP de la ScribSoftware este suportul necesar in controlul fluxului de intrari si iesiri de numerar in cadrul companiei. Asigura obtinerea informatiilor cu privire la istoricul miscarilor de numerar si previzioneaza evolutiile in perioadele viitoare.

Beneficii:
  • Controleaza financiar activitatile firmei
  • Ofera suport optimizarii cheltuielilor si investitiilor in acord cu posibilitatile reale ale organizatiei
  • Previzioneaza si gestioneaza corect fluxurile de numerar din cadrul organizatiei
  • Alerteaza rapid problemele aparute in legatura cu lichiditatile organizatiei
  • Ofera o interfata intuitiva si configurabila

Caracteristici:
  • Preia automat datele din sistem referitor la clienti neincasati, furnizori neplatiti, alte miscari de bani
  • Realizeaza analize pe durate configurabile (zi, saptamana, luna, an) in functie de:
  • perioade trecute - se va afisa cash flow-ul realizat (contine fluxurile reale de numerar);
  • periode viitoare - se va afisa numai cash flow-ul previzionat;
  • Este structurat sub forma ierarhica (arborescenta) cu facilitati de drill-down (vizualizarea documentelor care au compus fiecare valoare a raportului); permite si inregistrarea de valori manuale, suplimentare datelor extrase automat din modulele operationale ale ERP-ului
  • Permite calcularea si afisarea valorilor calculate in diferite monede
  • Posibilitatea previzionarii deciziilor asupra platilor care urmeaza a fi efectuate de companie
  • Generarea si trimiterea automata a raportului de cash pe e-mail

Dupa cum puteti vedea, un sistem ERP, WinMentor Enterprise poate imbunatati fluxul de numerar in toate domeniile unui business. Aceasta lista cuprinde doar cateva imbunatatiri care se poate aduce, lista insa ramane deschisa. Cu siguranta un sistem ERP, va va duce afacerea la nivelul urmator oferindu-va instrumentele potrivite pentru managementul disponibilitatilor banesti.