Obiective turistice din judetul Bihor

Detalii

CategoriiTurism
TaguriBihor, Oradea
Ultima actualizareMiercuri 8 august 2018
Vizualizari3680

Voteaza & Distribuie

Descriere

Desi obiectivele turistice din judetul Bihor nu sunt la fel de cautate ca si celelalte zone turistice ale tari, trebuie retinut faptul ca si aceasta regiune este destul de bogata in diferite frumuseti al naturii si nu numai.

Pe langa frumusetile naturii propriu-zise, Bihorul detine si o comoara valoroasa in privinta statiunilor balneoclimaterice. Una dintre cele mai frecventate statiuni este Baile Felix. Aceasta statiune este situata la 8 km de Oradea si este una dintre cele mai populare statiuni din tara, ce dispune de ape minerale termale cunoscute si utilizate inca din vremea romanilor.

baile-felix

Baile Felix

O alta statiune din judetul Bihor care este destul de popular in randul turistilor este Stana de Vale. Aceasta statiune functioneaza in regim permanent si se afla la o altitudine de 1 100 m, la circa 24 km de Beius. Dispune de instalatii pentru tratament si de partii pentru practicarea sporturilor de iarna. Statiunea este acoperita cu zapada din noiembrie pana in martie.

Judetul Bihor este de asemenea bogat si in monumente de arhitectura. Una dintre cele mai importante realizari arhitecturale din judet este cladirea Primariei Oradea. Aceasta cladire a fost inaltata intre anii 1902-1903 dupa planurile arhitectului Rimanoczy Kalman. Un element deosebit il constituie asimetria in plan a constructiei.

O alta cladire monumentala este Palatul Baroc din Oradea. Numit si Palatul cu 365 de ferestre, a fost construit in a doua jumatate al secolului XVIII, dupa modelul Palatului Belvedere din Viena. In centrul cladirii se afla o eleganta sala festiva, de forma ovala.

palatul-baroc

Palatul Baroc din Oradea

Un alt obiectiv interesant, poate chiar unic in Romania este Sirul Canonicilor din Oradea. Acesta este un ansamblu de constructii baroce, ridicate in diferite etape pe parcursul a 100 de ani, dar care si-au pastrat totusi caracterul unitar datorita porticului care le leaga. Pe vremuri au fost folosite drept locuinte pentru reprezentantii clerului.

La fel de interesanti si atragatori in Bihor sunt si muntii. Cetatile Ponorului, unul dintre cele mai interesante complexe carstice din Romania, este situat in Muntii Bihorului, la circa o ora de mers de Cabana Padis. Acesta cuprinde avene, cascade, lacuri si o pestera.

Pestera_Ursilor_Bihor

Pestera Ursilor

Mai putem aminti printre zonele interesante ale acestei regiuni si Pesterea Ursilor. Situata la 82 km de Oradea, Pesterea Ursilor este o rezervatie speologica de aproximativ 1 km lungime, ce cuprinde doua niveluri. Adaposteste fosile ale ursului de caverna, disparut acum 15 000 de ani.

O alta pestera, Pesterea Focul Viu se afla la o altitudine de 1 120 m, la 2 ore de mers de la Cabana Padis. In pestera se afla un ghetar, al doilea ca marime din Romania. Aceasta, luminat de razele solare printr-o fereastra din tavan, da impresia unui foc viu.