O noua alerta cu ultravioletele

O noua alerta cu ultravioletele

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2327

Voteaza & Distribuie

Descriereultraviolete


ultravioleteleRadiatiile ultraviolete sunt mai periculoase decat se credea pana acum, avertizeaza specialistii, dupa studii care au facut in mod clar legatura intre cantitatea de ultraviolete emise de majoritatea aparatelor de la saloanele de bronzaj si incidenta cancerului. Pana acum, se considera ca aparatele de bronzat, prin radiatiile emise de ele, sunt responsabile de aparitia ridurilor si altor semne de imbatranire a pielii, dar dupa studierea efectelor razelor de soare asupra pielii, s-a tras semnalul de alarma.Anthony Young, expert britanic in afectiunile pielii, a studiat modul in care se comporta epiderma umana sub actiunii a doua tipuri de radiatii ultraviolete A – cu lungime de unda mare – si B - cu lungime de unda scurta, esantionul de caz fiind selectionat din randul femeilor si barbatilor tineri, fara probleme de sanatate.„Saloanele de bronzaj tind sa sustina ca ultravioletele de tip A sunt sigure, dar astea-s prostii",afirma Young, adaugand ca radiatia UV s-ar putea sa fie mai carcinogena decat s-a considerat pana acum. In ceea ce priveste spectrul razelor solare, in care este prezenta radiatia ultravioleta, cercetatorul de la King’s College, Londra, a avertizat ca nu numai soarele de la amiaza este periculos, ci ca un nivel ridicat de radiatii UV sunt prezente si dimineata, pana la sfarsitul amiezii.


El mai atrage atentia ca sunt periclitati chiar si automobilistii sau pasagerii autobuzelor si trenurilor, pentru ca, spre deosebire de ceea ce pretinde legenda, radiatiile ultraviolete patrund si prin sticla. Profesorul Anthony Young a luminat cu o lampa in UV pielea a 12 tineri britanici, apoi a luat esantioane dermice si le-a verificat pentru eventuale efecte care ar putea duce la cancer.


Testele sale au aratat ca ultravioletele de tip B, care, de regula, sunt blamate pentru declansarea tumorilor pielii, afecteaza mai mult straturile de suprafata ale pielii. Acestea sunt reinnoite prin celule noi la fiecare patru saptamani. Prin contrast, ultravioletele de tip A, asociate cu ridurile, au produs efecte mult mai profunde decat se credea inainte. Unele dintre celulele afectate de UVA s-au divizat mai repede si au crescut mai repede, ceea ce indica un risc crescut de cancer dermic.„Lumina UVB ramane cea mai importanta in ceea ce priveste modul in care este afectat ADN-ul, dar UVA are o contributie semnificativa",afirma Anthoy Young in studiul publicat in Journal of Investigative Dermatology. Constatarile sale sunt in mod deosebit de alarmante pentru ca, spre deosebire de UVB, radiatiile UVA rareori ard pielea, imprumutandu-i acel mult jinduit „bronz", iar oamenii nu sunt constienti de amploarea efectelor pe care le au asupra lor. Profesorul Michael Kimlin, un expert australian in efectele soarelui asupra sanatatii, afirma ca„tot ceea ce ne spun cercetatorii este ca am examinat, ani de zile, lungimea de unda care nu trebuia".El arata ca toate studiile s-au concentrat asupra UVB, despre care se stie ca poate provoca arsuri ale pielii, un factor de risc important in aparitia cancerului pielii.„Stim ca UVA provoaca imbatranirea prematura a pielii, insa pana acum nu s-a facut legatura intre ele si cancer. Acum stim ca nu este nevoie sa va ardeti pielea ca sa va riscati sanatatea",incheie cercetatorul australian. Avertismentele sosesc tocmai intr-un moment cand se inregistreaza o adevarata explozie de cancere dermice, melanomul malign, cea mai letala forma de cancer al pielii. Obsesia moderna pentru o infatisare cat mai „sportiva si sanatoasa" ar putea fi de vina pentru aceasta multiplicare a cazurilor.


Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca saloanele de bronzaj, cu toate ca aparatura lor emite o cantitate relativ redusa de UVA si UVB, reprezinta un risc de cancer mai mare decat tigarile. Alerta a fost lansata, iar perceptia asupra bronzarii trebuie sa se schimbe: nu exista ultraviolete „bune" si „rele". Intr-o anumita masura, ultravioletele sunt un pericol clar definit.