Noul Cod al muncii

Detalii

CategoriiEconomie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4211

Voteaza & Distribuie

Descriere

Noul Cod al muncii a intrat in vigoare. Acesta majoreaza perioada de preaviz, face ca pedeapsa impotriva muncii sa fie mai crunta, se introduce agentul de munca temporara, cu contracte semnate pe perioada determinata. Angajatorii care sustin si au angajati ce muncesc la negru vor risca sa ajunga la inchisoare.


Aceste noi prevederi vor trebui luate in vedere cat mai repede, deoarece angajatorii sunt deja avertizati de Inspectoratul Teritorial de Munca din Bucuresti. Prin acest cod s-au stabilit foarte multe sanctiuni contraventionale. Daca se primesc mai mult de cinci persoane pentru munca fara semnarea unui contract, angajatorii pot sa ajunga dupa gratii. Amenzile se anunta usturatoare, cele mai mici variaza intre 500 si 1.000 de lei.





Codul muncii 2011


Codul muncii 2011



Odata cu noua legislatie din cadrul muncii se trag la raspundere penala si angajatorii, iar refuzul constant de a permite accesul in spatiile unitatilor de munca a inspectorilor de munca ori de a le pune la dispozitie documentele pe care acestia le cer, poate duce la amenzi.


Daca se realizeaza unele nereguli ori infractiuni, judecatoria poate sa stabileasca sanctiuni precum pierderea totala ori partiala a drepturilor avute de angajator in beneficierea de ajutoare ori subventii, iar aceasta poate sa duca pana la pierderea pana la cinci ani a unor fonduri ale Uniunii Europene gestionate de catre autoritatile romane.


Se poate, de asemenea, sa se interzica drepturile angajatorilor de a face parte in cadrul atribuirii unor contracte de achizitii publice.


In noua legislatie a muncii apar si clauzele, efectele si nivelele la care pot fi acum incheiacte contractele colective de munca. Totodata, prin legea 4/2011 se vor instituii obligatiile incheierii contractelor individuale intr-o forma scrisa precum o cerinta obligatorie, insa si drepturile angajatorilor in stabilirea obiectivelor de performanta.





amenzi si sanctiuni


amenzi si sanctiuni



Legat de salariati, acestia trebuie sa fie anuntati de catre angajatori in legatura cu fisa postului, iar perioada de proba poate sa ajunga pana la 90 de zile, dar si 120 in cazul functiilor de conducere. Perioada maxima care permite sa se faca angajari succesive de proba ajunge pana la un an.


Nici asbsolventii scolilor superioare nu scapa de aceasta noua lege a muncii, pana si aici s-au facut modificari, iar primele lor luni de la inceputul profesiei vor fi considerate perioade de proba.

Tot cu privire la perioada de proba, contractul individual poate sa inceteze oricand, printr-o notificare scrisa, la initiativa oricarei parti.


In acelasi timp, Codul Muncii prevede ca alegerea salariatului poate fi dispusa in perioade succesive de nu mai mult de 60 de zile, dar si atunci cand angajatorul ce trebuie sa reduca temporar activitatea, va reduce programul de lucru de la cinci la patru zile.


Cand vine vorba de perioada de preaviz, Codul muncii prevede ca aceasta va fi de 20 de zile lucratoare in cazul unor concedieri ce nu tin de persoana salariata, 20 de zile cand este vorba de demisie, iar acest lucru este valabil pentru angajatii cu functii de executie. Pentru cei aflati in functie de conducere, preavizul poate dura 45 de zile lucratoare.





angajat vs. angajator


angajat vs. angajator



Noua legislatie a muncii prezinta si eliminarea restrictiilor in cazul posibilitatii angajatorilor de a apela la agentii de munca temporara, in executarea unor sarcini stabilite si cu un caracter temporar, exceptii prevazute in mod special de lege. Se mareste si perioada de incheiere a contractelor de munca pe durata determinata, de la 24 la 26 de luni.


Durata maxima de munca nu va depasi 48 de ore pe saptamana cu tot cu orele suplimentare, iar tot ce se va munci in mod suplimentar va fi compensat cu ore libere platite, insa numai in urmatoarele 60 de zile.


Referitor la concediul de odihna, daca programarea se face in mod fractionat, angajatorul poate sa stabileasca programarile pentru ca fiecare salariat sa aiba intr-un an cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.


Sporul pentru lucrul pe timpul noptii va creste in procente de la 15 la 25 la suta in salariul de baza, daca se lucreaza cel putin trei ore pe noapte.





fost angajat - incotro?


fost angajat - incotro?



Au fost, de asemenea, eliminate si conditiile care tin de cursurile si stagiile de formare profesionala care au loc la initiativa angajatorului si care permiteau recuperarea unor costuri de catre angajator.


A fost modificata si restrictionarea angajatorului pentru noile angajari pe o perioada de noua luni, dupa concedierile in grup. Asadar, in termen de 45 de zile, salariatul concediat va avea dreptul de a fi din nou angajat pe postul care a fost reinfiintat, fara a mai trece printr-un concurs ori perioada de proba.





concedieri


concedieri



• Se spune ca salariatii vor fi platiti mai bine, isi vor gasi mai usor locuri de munca si angajatorii vor putea angaja mai usor.

Codul muncii vechi este datat in 2003, iar de atunci Romania a trecut atat prin integrarea in Uniunea Europeana, cat si prin criza economica, criza ce inca nu a incetat.

• In clasamentul recent al World Economic Forum, Romania se afla pe locul 114 din 139 cand vine vorba de rigiditatea muncii.

• Constitutia se respecta in cazul duratei de munca, care va fi in continuare de 8 ore pe zi.

• Se va stabili performanta drept un criteriu de evaluare pentru ca angajatii sa stie de la inceput ce se asteapta de la ei. Legea este in favoarea celor care isi fac bine treaba si au performante. Iar concedierile colective tin cont de criteriile de performanta corespunzatoare fiecarei companii.

• In ceea ce priveste contractele colective, actualul Cod al muncii nu este facut pentru a fi in favoarea liderilor de sindicat si nici nu desfiinteaza contractele care vin la nivel national.