Neutrinii, luati din nou la control

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriFizica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2129

Voteaza & Distribuie

Descriere

Neutrinii sunt suspectati ca ar depasi viteza luminii, un fenomen care ar contrazice teza de capatai a fizicii moderne, teoria relativitatii, conceputa de Albert Einstein in 1915 (in acel moment, in lume, daca erau trei persoane capabile sa inteleaga ce insemna asta), sunt supusi unui control extrem de laborios.




acceleratorul de particule LHC al CERN


acceleratorul de particule LHC al CERN



Se face o reverificare a testelor efectuate la CERN, in 27 septembrie, in cooperare cu echipa de fizicieni de la Gran Sasso, Italia, cand echipa OPERA a anuntat ca neutrinii, lansati din acceleratorul de particule LHC al CERN, la o distanta de 730 de kilometri, sosisera la tinta cu 60 de nanosecunde mai repede decat ar fi trebuit. Operatiunea a fost repetata de mai multe ori, cu acelasi rezultat.



Concluzia, extrem de controversata, ca neutrinii depasisera viteza luminii in cadrul acestui experiment a fost intampinata cu neincredere in comunitatea stiintifica mondiala si cu numeroase critici la adresa modului in care s-a derulat experimentul. Nici echipa OPERA nu crediteaza cu totul rezultatele, astfel ca dintre cei 160 de cercetatori italieni, 15 au decis sa nu-si publice numele pe lucrarea aflata in faza de publicare pentru ca ei considera rezultatele prea pripite.



„Nu am semnat materialul pentru ca m-am gandit ca eroarea estimativa nu este cea corecta",



afirma Luca Stanco, membru al echipei OPERA, de la Institutul National de Fizica Atomica al Italiei, adaugand ca el considera ca eroarea este mai mare de 10 nanosecunde. Se pare ca aria prudentei a castigat admiratori cam peste tot in lume in ceea ce priveste rezultatele experimentului CERN-OPERA, soldat, dupa cum se stie, cu neutrini hiperluminici, total in contradictie cu teoria relativitatii, care stabileste viteza luminii o limita absoluta in univers.


Colaboratorii CERN au inceput un set nou de masuratori si teste inainte de a-si publica rezultatele. Echipa de la LHC va lansa o emisie mult mai ingusta de particule, pentru a permite masuratori mai precise ale timpului necesar ca neutrinii sa strabata distanta dintre acceleratorul de la granita franco-elvetiana pana la Gran Sasso. Experimentul se desfasoara in perioada 21 octombrie – 6 noiembrie.


Unii cercetatori considera insa ca rezultatul bizar al masuratorilor facute in cadrul experimentului CERN-OPERA nu ar fi incalcarea brutala a legilor fizicii, a unei constante universale, ci s-ar putea sa fie primul indiciu privitor la existenta unei noi dimensiuni. Practic, se sugereaza ca neutrinii deschid usa spre o noua realitate.



„Oamenii au afirmat ca Einstein n-ar fi avut dreptate in ceea ce priveste limita impusa de viteza luminii",



afirma fizicianul Heinrich Päs, de la Universitatea Tehnica din Dortmund. „Insa nu-i chiar asa". In loc de incalcarea legilor cunoscute dupa care functioneaza universul, testele facute la CERN si OPERA ar putea constitui prima dovada ca realitatea este construita pe mai multe dimensiuni, asa cum sugereaza unele teze recente. Viitorii istorici ar putea considera ca acest moment CERN nu inseamna clipa abandonarii relativitatii lui Einstein, ci, mai degraba, momentul cand descoperim alte dimensiuni.


Mai repede chiar decat neutrinii se misca explicatiile posibile pentru viteza lor. In afara de ideea de noi dimensiuni, se considera ca neutrinii hiperluminici ar trebui sa produca unde de soc, care, la randul lor, ar trebui sa emita particule virtuale, capabile sa lase neutrinii fara energie. Cu alte cuvinte, daca ar calatori mai repede decat viteza luminii, neutrinii nu ar putea sa tina multa vreme pedala de acceleratie la podea.


Alte surse iau in discutie erori ascunse ale experimentului, cum ar fi o mica nesincronizare a ceasurilor de la capatul emisiei de neutrini. Insa majoritatea luarilor de pozitie din comunitatea stiintifica incearca modalitati prin care sa valideze rezultatele, chiar daca reverificarile testelor au loc in conditii foarte stricte.


Unele explicatii sugereaza ca particulele subatomice s-ar deplasa mai repede cand strabat Pamantul decat in spatiul cosmic, altele ca neutrinii strabat asa zisa „materie intunecata", in vreme ce fotonii ar fi incetiniti de interactiunea cu aceasta materie. John Ellis, unul dintre teoreticienii de la CERN, mai gaseste resurse sa si glumeasca:



„Pana acum, toate explicatiile privind neutrinii sunt una mai buna decat cealalta si probabil ca sunt toate gresite, pentru ca sunt sanse ca rezultatele sa se evapore".