Calatoria la viteze superluminice

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriFizica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2440

Voteaza & Distribuie

Descriere

Depasirea vitezei luminii pare sa fie o imposibilitate in universul nostru, configurat cu constantele sale cunoscute si cu limitele sale dimensionale, dar autorii de literatura SF si-au imaginat, cu nonsalanta, ca deplasarea cu viteze superioare luminii ar fi singura sansa de colonizare a galaxiei.




Depasirea vitezei luminii


Depasirea vitezei luminii




Cercetatorii de la CERN au facut o descoperire uluitoare, masurand viteza de deplasare a neutrinilor in cadrul unui test. Ei au constatat, de mai multe ori, la repetarea testelor, ca aceste particule subatomice au ajuns la destinatie cu cateva milisecunde mai devreme, ceea ce sugera ca au calatorit cu viteze superioare luminii. Sa fi gresit Einstein in teoria relativitatii speciale, cand a stabilit ca viteza luminii este o limita universala?


Unele date sugereaza ca nu, rezultatele uluitoare la CERN fiind provocate, cel mai probabil, de o defectiune in sistem. Dar ce s-ar intampla daca viteza luminii ar putea fi depasita? Cum am percepe mediul si realitatea din jur la astfel de viteze? Unii cercetatori afirma ca in cazul depasirii vitezei luminii s-ar declansa paradoxuri uluitoare, ar fi incalcata ordinea cauza-efect. Ca intr-un celebru limerick, doamna Smith s-ar intoarce acasa inainte de a pleca. Totul ar putea fi derulat de la coada la cap.


Potrivit lui Michael Ibison, cercetator la Institutul pentru Studii Avansate, din Austin, Texas, o lume in care s-ar putea circula cu 1 milion de kilometri pe secunda, cu 10 miliarde de kilometri pe secunda, cu orice viteza peste cea a luminii, ar fi „o lume extrem de ciudata." In primul si-n primul rand, nu este deloc clar cum am percepe lumina, daca ne indepartam de ea cu viteze atat de imposibile.



„Gandindu-ma cum ar arata o asemenea lume, automat imi vine in minte problema abilitatii noastre de a percepe lumina insasi",



afirma Ibison. El a studiat cazul aparut dupa incidentul de la CERN si a evaluat posibilitatea deplasarii cu viteze superluminice.



„Am goni in lumina care, de obicei, se indeparteaza de tine. Banuiesc ca pentru a absorbi lumina ar trebui sa o emiti chiar tu",



sustine Ibison.


Conceptul de cauza si efect – al timpului care se scurge intr-o singura directie – se spulbera si el intr-o lume cu viteze superioare celei luminii. In cazul deplasarii cu nava spatiala capabila sa depaseasca viteza luminii, emisiunile TV ale zilei, cu buletine de stiri, filme si spectacole, si-ar lua si ele zborul in univers, dar acestea calatoresc cu viteza luminii.



„Daca esti un tip aflat in nava lui superluminica, alcatuita din neutrini, ai ajunge din urma emisiunile de televiziune si le-ai depasi, incepand sa vezi stirile derulandu-se de la cap la coada",



afirma Ibson. Pe masura ce transmisiunile de televiziune si radio ar goni in urma ta, acestea s-ar derula invers. Dar daca ai ramane pe loc intr-un univers fara limita de viteza? Potrivit unor cercetatori, situatia ar fi similara cu a sta pe loc, pe sol, in timp ce un avion supersonic iti trece pe deasupra capului. Deoarece avionul se deplaseaza cu o viteza mai mare decat a sunetului, intai il vezi si dupa aceea il auzi. Uneori, ceea ce auzi este unda de soc a bangului sonic, rezultat din depasirea vitezei sunetului (pana in anii’ 50 se credea ca depasirea barierei sunetului este imposibila).


Astfel, daca ceva ar calatori cu o viteza mai mare decat cea a luminii, cum ar fi un avion facut din neutrini, acesta nu ar fi vizibil decat dupa ce a depasit punctul de observatie, iar asta numai daca ar contine ceva care reflecta sau emite lumina. Si, la fel ca avionul supersonic care lasa in urma sa bangul sonor, avionul din neutrini ar depasi observatorul lasand in spate o strafulgerare.


In fizica teoretica exista o serie de discutii care admit ca in jurul unei nave cosmice s-ar putea construi o „bula spatio-temporala" , folosind cantitati imense de energie, posibil prin „tocmirea" unei supernove, care sa faciliteze deplasari prin spatiul cosmic ca si cum nava s-ar deplasa la viteze superioare luminii. De fapt, o nava dotata cu aceasta „bula" spatio-temporala s-ar comporta precum navele din Star Trek, intrand in hiperspatiu pentru a scurta drumul dintr-un punct in celalalt. Chiar si Einstein a prevazut o asemenea eventualitate…