Munca pe perioada determinata - Avantaje

Munca pe perioada determinata - Avantaje

Detalii

CategoriiEconomie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3103

Voteaza & Distribuie

Descriere

Un procent de 17% este reprezentat de muncitorii Uniunii Europene care muncesc pe baza acestor tipuri de contracte de munca, iar in ultima perioada acest fenomen si-a largit aria in mai toate tarile Uniunii, insa depinde si de cultura fiecarui popor, care are un cuvant de spus in adoptarea acestui tip de munca.


Pentru inceput, durata contractului de munca nu influenteaza raportul dintre parti. Articolul 86 din Codul Muncii arata ca dispozitiile legale se aplica la fel pentru salaraiatii care au contract individual de munca pe o perioada determinata.

un angajat fericit


un angajat fericit
Avantaje

Cand vine vorba de avantaje in cadrul contractelor de munca pe perioada determinata, acestea sunt mai degraba de partea angajatorilor, caci acestora le este mai usor, atunci cand contractele se incheie automat si nu sunt nevoiti sa concedieze salariatii, trecand prin mai multe etape.


In acest caz nu este nevoie nici de preaviz, nici de trecerea pe un post liber si nici nu se cauta motive de incheiere a slujbei, deoarece a fost stabilit de la inceput, alb pe negru, ca munca se incheie la data cutare, contractul expirand la un moment precizat anterior si avut in vedere de ambele parti.


Sunt unii angajatori care profita de acest fapt pentru a le testa angajatilor profesionalismul, astfel ei se pot decide mai usor daca vor pastra salariatii in continuare, eventual pe un post in cadrul caruia se semneaza un contract de munca pe perioada nedeterminata.


Aceasta practica este valabila mai ales atunci cand se cauta oameni care sa ocupe posturi de conducere, caci sunt unele pozitii cu anumite riscuri si este bine sa se verifice din timp viitorii angajati, pentru o mai buna si rapida functionare a procesului de ocupare a locului de munca.


Astfel, in unele cazuri nu se mai foloseste perioada de proba, ci se semneaza un contract temporar, dupa care angajatul decide soarta salariatului. Se considera ca modelul acesta de slujba temporara este un lucru benefic si normal in societatea an care traim, caci oameni incep sa puna mai mult pret pe timpul lor liber si considera ca-l pot gestiona mai usor astfel, decat lucrand zi de zi, opt ore la birou sau pe termen lung.


Nu numai tinerii care vor flexibilitate sunt atrasi de munca pe perioada determinata, ci si cei care nu se mai afla in sistemul muncii, adultii care vor sa se reintegreze in campul de munca. in tarile vestice, unde se poate trai decent din salariu, este si normal ca oamenii sa apeleze la acest mod de a face bani, dar de a si ramane cu timp liber, care este altfel valorificat.


In acelasi timp, acest model reprezinta un avantaj si pentru persoanele care nu au o calificare sau care isi desfasoara munca numai in anumite perioade ale anului, cum ar fi in agricultura sau constructii. Iar angajatorii nu pot decat sa se bucure, deoarece este mai ieftin sa angajezi o persoana temporar, decat sa investesti in recrutari.


Angajatii pot profita de faptul ca, in acest mod, pot dobandi mai multe cunostinte, dar si experienta si pot observa in ce domeniu vor sa se specializeze. in acelasi timp, pot observa diverse comunitati si incerca sa se integreze.