Morgan Freeman

Morgan Freeman

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriMorgan Freeman
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari2470

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nascut(a): 1 iunie 1937 in Memphis, Tennessee, SUA
Inaltime: 188 cm

Morgan Freeman este un reputat actor si regizor american, nominalizat la Oscar pentru prestatiile din Street Smart, Driving Miss Daisy, The Shawshank Redemption si Invictus si distins cu premiul Academiei Americane de Film pentru rolul din Million Dollar Baby. A jucat in pelicule cu mare succes la box office precum Seven, Bruce Almighty, Batman Begins, March of Penguins, The Bucket List, Wanted si The Dark Knight.

Cariera

Morgan Freeman a devenit cunoscut in urma apritiei din serialul Another World si show-ul pentru copii The Electric Company. A jucat apoi in Who Says I Can't Ride a Rainbow, in anul 1971. In perioada anilor '80, Morgan Freeman accepta roluri secundare in multe filme, creandu-si un renume prin faptul ca interpreta cu veridicitate personaje intelepte, cu atitudini parintesti, grijulii. 

Pe masura ce creastea in faima, si rolurile deveneau din ce in ce mai interesante si mai importante. A aparut in Driving Miss Daisy, in rolul soferului Hoke, in Glory ca sergentul major Rawlins, in The Shawshank Redemption, dandu-i viata lui Ellis Redding, poreclit Red, prietenul cel mai bun al lui Andy Dufresne, personajul principal al peliculei. Regizorul peliculei din urma, Frank Darabont, a marturisit ca l-a ales pe Morgan Freeman in rolul lui Red pentru prezenta si alura sa autoritara. Au urmat Robin Hood: Prince of Thieves, Unforgiven, Se7en si Deep Impact.

In paralel cu activitatea actoriceasca, Morgan Freeman a participat ca membru al juriului din cadrul Festivalului International de Film de la Berlin, a pus bazele companiei de productie Revelations Entertainment, conduce companie de distributie de filme ClickStar si este gazda si narator al emisiunilor de stiinta pe diferite canale de televiziune, relevand pasiunea sa pentru astronomie si aeronautica. De asemenea, este ales ca narator din cauza vocii sale deosebite, puternice, usor de recunoscut.

In 2005, este distins cu premiul Oscar pentru prestatia nemaipomenita din Million Dollar Baby. In acelasi an accepta sa fie povestitorul filmelor War of the Worlds si March of the Penguins, cel din urma fiind si premiat la Oscar.

Morgan Freeman joaca in Bruce Almighty, alaturi de Jim Carrey si Jennifer Aniston, si in continuarea acestuia, Evan Almighty, in Batman Begins impreuna cu Christian Bale, Katie Holmes si Liam Neeson, in The Dark Knight, The Bucket List alaturi de Jack Nicholson si in The Maiden Heist. Si-a indeplinit visul de a-l intepreta pe Nelson Mandela in pelicula Invictus in regia lui Clint Eastwood. In 2010, apare alaturi de Bruce Willis in Red.

Pentru perioada 2011-2013, Morgan Freeman are pe lista urmatoarele proiecte: Conan Barbarul, Dolphin Tale, We the People, The Dark Knight Rises, The Summer of Monte Wildhorn si Now You See Me.

Viata personala

Morgan Freeman s-a nascut pe 1 iunie 1937 in Memphis, Tennessee, SUA. A debutat pe scena la varsta de 9 ani, intr-o piesa organizata la scoala. La 12 ani, castiga un concurs de interpretare si astfel i se deschid portile catre un show de radio in Nashville, Tennessee, in paralel cu scoala. Dupa absolvirea liceului, a Morgan Freeman si fosta sa sotie, Myrna Colley-Leerefuzat la bursa obtinuta la Jackson State University, alegand in schimb sa lucreze ca mecanic pentru U.S. Air Force.

Se muta la Los Angeles in anii '60, apoi la New York, unde lucreaza ca dansator, si la San Francisco, unde face parte din trupa muzicala Opera Ring. A mers in turnee cu piesa de teatru The Royal Hunt of the Sun si a debutat pe Broadway in 1967 in The Nigger Lovers.

Din 1967 pana in 1979, Morgan Freeman a fost casatorit cu Jeanette Adair Bradshaw. Din 1984 pana in 2007, a fost din nou casatorit, de data aceasta cu Myrna Colley-Lee. Are doi baieti in urma relatiilor de dinaintea primei casatorii, a adoptat-o pe fiica primei sotii, iar cei doi au mai avut impreuna inca un copil.

Detine si conduce un restaurant numit Madidi, in Clarksdake, Mississippi. In 2008, a fost implicat intr-un accident de masina in urma caruia si-a fracturat umarul si mana stanga. In masina mai era o pasagera cu el, Demaris Meyer, care l-a dat in judecata pe Morgan Freeman pentru ca se afla la volan sub influenta bauturilor alcoolice la momentul accidentului.