Liam Neeson

Liam Neeson

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriLiam Neeson
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari1411

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nascut(a): 7 iunie 1952 in Ballymena, County Antrim, Irlanda de Nord
Inaltime: 193 cm

Liam Neeson este un reputat actor irlandez ce a jucat in filme foarte bine cotate precum Lista lui Schindler, Razboiul Stelelor, Les Miserables, The Dark Knight sau Love Actually. Numele sau complet este William John Neeson, Liam provenind de fapt de la echivalentul irlandez al prenumelui William. In 1999 a fost decorat de Regina Elisabeta a Marii Britanii ofiter al Ordinului Imperiului Britanic (OBE). 

Cariera

Imediat dupa terminarea cursurilor universitare, Liam Neeson a avut cateva locuri de munca deloc inrudite cu actoria, precum sofer de camion, in orasul natal Ballymena. Din 1976 pana in 1978 a jucat in cadrul Lyric Players' Theatre din Belfast, interval in care a intrat in contact cu filmul in urma rolului lui Iisus Hristos din pelicula religioasa Pilgrim's Progress. In 1978 s-a mutat la Dublin, in urma unei oferte primite pentru a juca in piesa de teatru Says I, Says He. 

Dupa prestatia din pelicula Excalibur, in 1980, Liam Neeson se muta la Londra, unde isi continua cariera teatrala si, ocazional, joaca in filme cu buget redus sau in seriale de televiziune precum Miami Vice. Printre productiile demne de amintit se afla The Bounty, alaturi de Mel Gibson si Anthony Hopkins si The Mission, impreuna cu Robert De Niro si Jeremy Irons.

Dupa experienta traita la Londra, Liam Neeson decide sa se mute la Hollywood pentru a beneficia de rolurile importante din cinematografie. In urma prestatiilor din Suspect si Darkman primeste aprecieri pozitive din partea criticilor. In 1993 joaca pe Broadway alaturi de viitoarea sa sotie, Natasha Richardson, in piesa Anna Christie.

Steven Spielberg ii observa performantele actoricesti de pe Broadway si ii ofera rolul lui Oskar Schindler in pelicula Lista lui Schindler, alaturi de Ralph Fiennes. Nemaipomenita prestatie din film i-a adus o nominalizare la  premiul Academiei Americane de Film, insa statueta de aur a mers in acel an la Tom Hanks. 

In 1999, este distribuit in Razboiul Stelelor Episodul I: Amenintarea Fantomei, in rolul cavalerului Jedi Qui-Gon Jinn. Filmul a avut un imens succes la public, fiind si primul din seria sequel-urilor care a aparut la 16 ani de la lansarea Star Wars: Episode VI -  Return of the Jedi

Anii 2000 ii aduc roluri in The Crucible, K-19: The Widowmaker alaturi de Harrison Ford, Gangs of New York, cu Leonardo Di Caprio, Cameron Diaz si Daniel Day Lewis, Love Actually, impreuna cu Colin Firth, Hugh Grant, Keira Knightley, Emma Thompson si Laura Linney. Joaca impreuna cu Pierce Brosnan si Anjelica Huston in Seraphim Falls si isi imprumuta vocea pentru jocul video Fallout 3. in 2008 este distribuit in Taken, film ce a inregistrat un succes extraordinar in intreaga lume. In acelasi an si-a imprumutat vocea din nou, de data aceasta pentru Chronicles of Narnia: Prince Caspian.

In 2010, redevine coleg de platou cu Ralph Fiennes in Clash of the Titans, interpretandu-l pe Zeus, un alt succes la box office. A urmat thriller-ul erotic Chloe, un alt film cu incasari  record pentru regizorul Atom Egoyan. In 2011 a jucat in Unknown, o coproductie germano-americana cu succes la publicul american, desi aprecierile primite de film au fost mixte. Liam Neeson anunta pentru 2012 si 2013 productiile Clash of the Titans 2, Battleship si The Dark Knight Rises.

Viata personala

Liam Neeson s-a nascut pe 7 iunie 1952 in Ballymena, County Antrim, Irlanda de Nord. Este al treilea dintre cei patru frati din familia Neeson, el fiind singurul baiat. La varsta de noua ani, Liam Neeson a inceput sa ia lectii de box, iar la 11 ani pasea pentru prima data pe scena teatrului, intr-o piesa organizata la scoala.

A urmat cursurile Universitatii Belfast din Irlanda de Nord cu specializarea in fizica si automatica si calculatoare.

A fost casatorit cu actrita Natasha Richardson din 1994 pana in 2009, cand aceasta a trecut in nefiinta in urma unui accident de schi petrecut pe partia statiunii canadiene Mont Tremblant. Au impreuna doi copii, Michael si Daniel. Neeson locuieste in prezent la New York cu cei doi fii ai sai.

In prezent, Liam Neeson este si cetatean american. In martie 2011 a fost numit ambasador al bunavointei pentru UNICEF.