Montaj paratrasnet - o necesitate sau un lux

Montaj paratrasnet - o necesitate sau un lux

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriinstalatii electrice
Ultima actualizareLuni 8 noiembrie 2021
Vizualizari261

Voteaza & Distribuie

Descriere

Instalatiile de paratrasnet au rolul de a oferi siguranta cladirilor si oamenilor, in cazul trasnetelor. Pentru ca aparitia fulgerelor nu poate fi prevenita, efectele acestora pot fi diminuate prin montarea unui paratrasnet.

Cum functioneaza un sistem paratrasnet

Principiul de functionare al paratrasnetului este unul simplu. Sistemul paratrasnet are rolul de a permite curentului generat de trasnet sa circule de la punctul de impact spre priza de pamant. Altfel spus, daca locuinta ta dispune de un sistem paratrasnet, atunci intreaga putere a fulgerului va fi directionata catre priza de pamant. In felul acesta, locuinta, bunurile materiale, familia, vor fi in siguranta.

Riscurile la care te poti expune daca nu alegi instalarea unui paratrasnet

Loviturile de trasnet pot favoriza aparitia mai multor riscuri, insa cele mai importante dintre acestea sunt:

  • Incendiul – Curentul provocat de fulger pote urma cablurile electrice, urmand ca mai apoi acestea sa se supraincalzeasca si sa provoace un pericol de incendiu;
  • Deteriorarea materialelor de constructii – Socul creat in urma unei descarcari de trasnet poate conduce inclusiv la distrugerea zidurilor, fragmentelor de beton sau a oricarui alt material de constructii din apropiere;
  • Distrugerea echipamentelor electrice – Frigiderul, televizorul, masina de spalat, telefonul, orice echipament conectat la circuitul electric poate fi afectat iremediabil in timpul unei descarcari de curent provocata de fulger.

Montarea unui paratrasnet asigura protectie 100%?

Niciun sistem de protectie impotriva trasnetelor nu garanteaza protectie 100%. Explicatia consta in faptul ca din punct de vedere fizic, deturnarea in totalitate a curentului generat de trasnet este imposibil de realizat. Insa cu toate acestea, montarea unui paratrasnet reduce semnificativ aparitia riscurilor.

La cine trebuie sa apelezi pentru instalarea unui paratrasnet

Este esential sa apelezi doar la o persoana autorizata atunci cand ai in plan sa soliciti serviciul de montaj paratrasnet. Un sistem paratrasnet instalat si proiectat corect, ofera siguranta familiei si poate creste substantial valoarea imobilului. Pentru a te asigura ca acesta este montat corect, apeleaza la un electrician autorizat ANRE. Doar in felul acesta vei avea siguranta ca vor fi folosite doar materiale avizate si ca beneficiezi de protectie sporita.

ATENTIE!

In prezent, multe dintre companiile de asigurari nu ofera despagubiri daca locuinta/cladirea nu dispune de un sistem de protectie paratrasnet. Astfel, montarea unui paratrasnet reprezinta, cu siguranta, o necesitate!