Ce sunt sigurantele automate si de ce sunt atat de importante pentru sistemul electric al locuintei?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriinstalatii electrice
Ultima actualizareMarti 28 iulie 2020
Vizualizari863

Voteaza & Distribuie

Descriere

Una dintre investitiile importante pe care le facem pentru locuinte sunt cele cu privire la sistemul electric, fara de care cu greu ne-am putea imagina cum s-ar desfasura vietile noastre de zi cu zi. Depindem de electricitate mai mult ca niciodata, astfel ca instalatia electrica a a oricarei locuinte este o parte esentiala din aceasta. La randul sau, orice sistem electric dispune de cateva componente importante care intra in alcatuirea acestuia, unde includem desigur si sigurantele.

La ora actuala putem regasi pe piata doua tipuri de sigurante, automate si fuzibile, rolul principal al acestora fiind acela de a preveni supraincarcarea unui circuit electric prin intreruperea alimentarii cu energie electrica. Asa cum le spune si numele, sigurantele sunt menite sa protejeze atat instalatia electrica a locuintei, cat si pe noi (riscul incendiilor provocate de scurtcircuite este destul de mare) de situatii neprevazute.

Tehnologiile evolueaza intr-un ritm destul de alert, astfel ca in prezent avem acces la o gama de sigurante mult mai performante, care poarta denumirea de sigurante automate. Spre deosebire de cele cu care eram obisnuiti in trecut (sigurantele fuzibile) cele automate prezinta o serie de avantaje importante, despre care vom discuta pe larg in acest articol. Iata asadar cateva motive pentru care sigurantele automate reprezinta alegerea ideala pentru orice locuinta.

Sigurantele automate nu presupun inlocuirea unei componente la fiecare supraincarcare a circuitului electric

Cu certitudine multi dintre noi ne putem aduce aminte de vechile sigurante fuzubile pe care eram nevoiti sa le inlocuim de fiecare data pentru ca acestea "se ardeau”. Avantajul major al sigurantelor automate reiese din faptul ca acesrea nu necesita inlocuire de fiecare data cand apare o supraincarcare a sistemului electric. In esenta, in astfel de situatii tot ce trebuie sa facem pentru a reporni circuitul electric este sa repornim sigurantele cu ajutorul comutatorului.

Sigurantele automate “care sar” sunt mai usor de identificat

Unul dintre dezavantajele sigurantelor fuzibile este dat de faptul ca este destul de greu de identificat care dintre sigurante s-a ars, fara a le verifica pe fiecare in parte. Din fericire, acest lucru nu mai reprezinta o provocare in cazul sigurantelor automate care sunt foarte usor de identificat in situatia in care circuitul electric este intrerupt. In plus, repornirea circuitului electric se face mult mai rapid in cazul sigurantelor automate decat in cel al sigurantelor fuzibile.

Folosirea si schimbarea sigurantelor automate implica riscuri mult mai scazute

In alegerea sigurantelor pentru locuinta, este necesar sa se ia in calcul si riscurile pe care aceste doua variante le implica. Asa cum probabil era si de asteptat, printre avantajele sigurantelor automate se numara si faptul ca acestea implica riscuri mult mai reduse decat cele la care utilizatorul era expus in cazul folosirii si schimbarii sigurantelor fuzibile.

Sigurantele automate sunt mai sensibile decat cele fuzibile

Desi acest lucru nu reprezinta neaparat un dezavantaj, tebuie totusi avut in vedere faptul ca exista situatii in care aceste sigurante pot intrerupe alimentarea cu energie si in situatii in care nu este tocmai necesar. Aceste cazuri insa sunt destul de rare.

Sursa foto: electricchoicefortexas.com/