Mona Lisa

Detalii

CategoriiCultura
TaguriPictura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari12681

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mona Lisa, un tablou ce a devenit faimos in intreaga lume, este o opera de arta pictata de Leonardo da Vinci. Pentru mai bine de 500 de ani, oamenii au admirat cu confuzie portretul Mona Lisei, care infatiseaza o femeie in carne si oase. Zambetul ei enigmatic a sedus milioane de iubitori de arta si a devenit faimos din cauza ca pare ca are viata.


Primul lucru care atrage atentia la tablou este faptul ca Mona Lisa pare ca are viata. Ea pare ce sa uita la noi si se gandeste. Ca o fiinta vie, ea pare ca se schimba in fata ochilor nostri si arat diferit de fiecare data cand ne intoarcem la tablou. Prima data zambeste, apoi zambetul dispare. Un moment mai tarziu zambetul apare numai sa dispara un minut mai tarziu. Pana si in fotografii se intampla acelasi fenomen. Toate acestea par ciudate, dar sunt adevarate. Leonardo a fost un mare obervator al naturii si a creat acest tablou in asa fel incat sa lase privitorului posibilitatea interpretarii tabloului.


Multe intrebari au fost ridicate de catre privitorii tabloului, precum ce se intampla cu fata femeii? Cum a prins artistul aceasta misterioasa expresie si de ce alti artisti nu au copiat-o? Unii au oferit o explicatie stiintifica a comportarii ochiului si creierului la diferite nivele de contrast si lumina. Altii au explicat cum sistemul vizual uman este proiectat. Recent, oamenii de stiinta au atribuit comportamentul ciudat al tabloului, unui zgomot vizual.


In orice tablou, daca liniile nu sunt ferm stabilite, daca forma este lasata sa fie putin vaga, ca si cum ar disparea in umbra, atunci impresia de uscat si rigid poate sa fie evitata. Aceasta este faimoasa inventie al lui Leonardo, numita in limba italiana sfumato, conturul neclar si culorile moi pot permite unei forme sa fuzioneze cu alta si intotdeauna sa lase frau imaginatiei.


Mona Lisa


In tabloul Mona Lisa, Leonardo a folosit aceasta tehnica, sfumato. Oricine a incercat sa deseneze sau schiteze o fata, stie ca expresia fetei consta in doua trasaturi: colturile gurii si ale ochilor. Exact aceste parti au fost lasate in mod voit neclare de catre Leonardo, pentru a se contopi intr-o umbra moale. Din aceasta cauza nu suntem niciodata siguri in ce stare de spirit este Mona Lisa cand se uita la noi. Expresia fetei ei produce intotdeauna confuzie.Nu este numai partea vaga ce produce acest efect. Leonardo a facut un lucru pe care numai un mare artist are curajul sa il faca. Cei care au privit portretul cu atentie au observar ca cele doua parti ale picturii nu se potrivesc prea mult. Orizontul in partea stanga pare mult mai jos decat cel din partea dreapta. Daca ne concentram pe partea stanga, femeia pare mai inalta decat privita din partea stanga. Fata ei, se schimba de asemenea, o data cu schimbarea pozitiei, din cauza ca nici cele doua parti ale fetei nu se potrivesc.


Cu mult timp in urma, oamenii s-au uitat la portret cu teama, pentru ca au crezut ca asemanarea portretului cu artistul ar pastra cumva sufletul acestuia in acest tablou. Leonardo a stiut ce vraja va insufla pensula sa magica.