Măsuri de siguranță pentru copiii care se întorc la școală

Detalii

CategoriiEducatie, Social
Taguricopii, rechizite scolare, scoala
Ultima actualizareVineri 10 iulie 2020
Vizualizari628

Voteaza & Distribuie

Descriere

Siguranța celor mici reprezintă o grijă principală a părinților, mai ales acum, în plină pandemie globală de coronavirus. În condițiile în care o eventuală redeschidere a unităților de învățământ reprezintă un subiect de pe masa de discuțiii a autorităților, părinții își doresc să vadă un set de măsuri coerente, implementate cu succes în școli și grădinițe, pentru siguranța celor mici: protocoale pentru dezinfectare și triaj la sosirea în spațiul unității respective, distanțare în sălile de curs, precum și o comunicare constructivă între direcțiune și părinți, bazată pe încredere.

De asemenea, reducerea programului zilnic reprezintă o măsura în privința căreia autoritățile susțin că lucrează în prezent la un sistem de implementare. Mai multe informații despre măsurile de siguranță construite în jurul celor mici, odată cu revenirea acestora la școală și grădiniță, în rândurile de mai jos:

Siguranța celor mici primează

Părinții trebuie să acorde o atenție deosebită stării de sănătate a celui mic, stabilind totodată un traseu clar, către și dinspre școală, precum și modalitățile prin care aceste drumuri pot fi străbătute în cele mai sigure condiții. De asemenea, părinții trebuie să ia în considerare starea de sănătate a celorlalți membri ai familiei, cu care elevul sau preșcolarul intră zilnic în contact. Dacă toate aceste premise construiesc un context cat se poate de favorabil pentru siguranța copilului și a celorlalți membri ai familiei, se poate lua fără probleme hotărârea ca cel mic sa se întoarcă la școală sau grădiniță.

Adaptarea din mers la programul de școală

Părinții trebuie să le explice copiilor faptul că urmează un alt tip de interacțiune la școală și grădiniță, detereminată de pandemia globală de COVID-19. După o absență atât de lungă de la ore, cei mici trebuie susținuți de întreaga familie, mai ales în contextul unei adaptări de pe o zi pe alta la normele de siguranță impuse de autorități.

Chiar dacă nu reușesc de fiecare dată să își exprime emoțiile, cei mici apreciază deschiderea “oamenilor mari” față de anumite subiecte delicate, conform unor studii realizate recent. Prin discuțiile pe care părinții le pot iniția, cu privire la măsurile de siguranță împotriva noului coronavirus, celor mici li se întipărește în minte ideea că sunt considerați persoane de încredere.

Copiii trebuie să învețe să absolut orice obiect din ghiozdan trebuie dezinfectat de fiecare dată, chiar din momentul sosirii acasă: de la penare pentru scolari la cutiile pentru pachețel, de la copertele manualelor la instrumentele din trusa de geometrie - celor mici trebuie să le revină sarcina dezinfectării acestor obiecte, pentru un plus de responsabilitate.

Importanța purtării măștii la școală

Este important ca părinții să le explice copiilor cum se poartă corect masca, prin acoperirea nasului și a gurii, fără a fi atinsă de pe partea cu elasticul ce se prinde după urechi. Cei mici trebuie să înțeleagă faptul că este obligatorie purtarea măștii în mijloacele de transport în comun, precum și în alte spații închise din incinta școlii: magazinul interior, holuri, biblioteca etc.

Chiar dacă poate apărea o oarecare senzație de disconfort, aceasta se atenuează cu timpul. De asemenea, este important ca elevii să înțeleagă necesitatea schimbării măștii de protecție, o data la aproximativ două ore, atunci când materialul acesteia începe să se umezească de la respirație.

Toate aceste măsuri cheie au menirea de a le oferi celor mici șansa la un cadru sigur, mizând pe continuitate în procesul de învățare și interacțiunea dintre elevi, atât de importante în formarea lor. Chiar dacă pandemia reprezintă în continuare un subiect de actualitate, prin norme de siguranță implementate eficient și o comunicare proactivă părinți-cadre didactice, revenirea la normalitate poate fi implementată gradual, pentru a minimiza pe cat de mult posibil riscurile unei contaminari in masa.

Sursa foto: pikist.com/free-photo-svkpl