Mașina electrică, o invenție a secolului XIX pentru prezent

Mașina electrică, o invenție a secolului XIX pentru prezent

Detalii

CategoriiAuto/moto
Tagurimasini, masini electrice, Motor electric
Ultima actualizareJoi 2 septembrie 2021
Vizualizari108

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mașina electrică este unul dintre cele mai populare trend-uri din industria de automotive. Deși nu este un concept tocmai nou, abia în ultimii ani mașina electrică a început să revoluționeze transportul, din mai multe puncte de vedere: combustibil, mentenanță și emisii. Problema poluării aerului și a mediului a devenit tot mai gravă în ultimii ani, astfel că eforturile companiilor de software development se îndreaptă se găsirea unor soluții sustenabile.

Dar unde a început totul? Și cât de veche e ideea care revoluționează transportul secolului XXI? Pentru a afla răspunsul acestor întrebări, trebuie să facem o călătorie imaginară în timp și să ne întoarcem tocmai în prima jumătate a secolului XIX.

Când a apărut mașina electrică?
Popularitatea de care se bucură acum mașina electrică ne face să credem că acest concept este unul nou în industria automotive. Însă, conform istoriei, lucrurile stau diferit din acest punct de vedere. Maghiarul Ányos Jedlik a inventat primul motor electric încă din anul 1828, urmând ca mai apoi, în anul 1835, americanul Thomas Davenport să construiască o prima mașină electrică pusă în mișcare de către acest tip de motor. De asemenea, trei ani mai târziu, în 1838, este pusă în mișcare și prima locomotivă electrică, realizată de către Robert Davidson. Odată cu începutul secolului XX, mașinile electrice au început să fie produse în masă, însă autonomia scăzută a bateriilor a condus la pierderea interesului publicului față de acestea.

Cu toate acestea, lucrurile par să nu se fi oprit acolo. Drept dovadă, în anul 1964 apare în atenția publicului primul camion electric, realizat în cadrul amplei campanii Battronic. Primul camion electric era capabil să transporte o încărcătură de 1134 kg.

Însă, în acea perioadă mașinile electrice se prezentau a fi inferioare mașinilor cu motoare prin ardere sau inducție, din cauza autonomiei scăzute care reduceau funcționalitatea. În prezent, progresul tehnologic a pus la dispoziția producătorilor acumulatori cu capacitate mare de stocare a energiei. Astfel, mașina electrică a devenit rapid superioară mașinii clasice din majoritatea punctelor de vedere.

Concluzie
Mașina electrică a devenit un trend popular abia în ultimii ani, deși conceptul își are originea încă în prima jumătate a secolului XIX. La momentul apariției sale, societatea și tehnologia nu a fost pregătită să facă față schimbării oferite de mașina electrică. Dar acest lucru nu a durat pentru mult timp, deoarece dezvoltarea tehnologică ne oferă în prezent soluții pentru majoritatea problemelor. Iar cum mașinile cu motoare prin ardere sau inducție se dovedesc a fi o reală problemă pentru mediul înconjurător, dezvoltarea unor acumulatori puternici și a unor mașini fiabile reprezintă unul dintre principalele focus-uri ale industriei automotive.