Funcționalități inovatoare în dezvoltarea vehiculelor electrice

Detalii

CategoriiAuto/moto
Tagurimasini electrice
Ultima actualizareMiercuri 2 august 2023
Vizualizari250

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pe măsură ce lumea se îndreaptă către un viitor mai sustenabil, vehiculele electrice devin din ce în ce mai populare. Nu numai că acestea reduc sau chiar elimină necesitatea utilizării combustibililor fosili, dar oferă și funcționalități inovatoare. Aceste caracteristici sunt esențiale, având rolul de a facilitata tranziția de la vehiculele alimentate cu combustibili fosili la cele electrice.

Sisteme avansate de asistență pentru șofer (ADAS)


Majoritatea vehiculelor sunt dotate deja de câțiva ani cu sisteme avansate de asistență pentru șofer (ADAS). Cu toate acestea, producătorii de mașini electrice, împreună cu experți în Software Development, dezvoltă noi soluții ADAS. În prezent, specialiștii se concentrează asupra îmbunătățirii siguranței și confortul șoferilor la volan. Ceea ce este cu adevărat special la noile sisteme, este faptul că evoluează sistematic, permițând dezvoltarea mașinilor autonome. Acest lucru poate fi deja observat la noile Mercedes-Benz Clasa S și EQS sau Tesla. Vehiculele sunt echipate cu tehnologia Drive Pilot și Autopilot, adică sisteme ce permit un condus autonom de nivel 3, respectiv 2. Mai precis, mașina șofează singură, iar șoferul trebuie să fie pregătit să reia controlul mașinii în orice moment.

Sisteme digitale inteligente de infotainment


Sistemele digitale de infotainment dezvoltate cu ajutorul Software Services, oferă posibilitatea de a controla și monitoriza vehiculul prin intermediul aplicațiilor mobile. De asemenea, dispun de funcționalități precum actualizările software over-the-air (OTA). Acestea permit îmbunătățirea și actualizarea constantă a funcțiilor vehiculului fără a fi nevoie de vizite la service. Un exemplu în acest sens, îl reprezintă funcționalitatea OTA, care este disponibilă pentru modelele Kia apărute pe piață începând cu anul de producție 2022. OTA permite actualizări de navigație și infotainment de la distanță, wireless.

Integrarea tehnologiei cu vehiculul


O altă funcționalitate inovatoare în dezvoltarea vehiculelor electrice, o reprezintă sistemele de asistență vocală și conectivitatea la internet. Acestea permit șoferilor să controleze funcțiile vehiculului prin comenzi vocale sau prin intermediul dispozitivelor mobile. De asemenea, vehiculele electrice pot fi conectate la platforme IoT (Internet of Things), oferind inclusiv funcționalități de gestionare inteligentă a nivelului de încărcare a bateriei vehiculului.

Încorporarea funcției NFC


Majoritatea smartphone-urilor și smartwatch-urilor sunt dotate cu NFC ca o caracteristică standard. De obicei, sunt utilizate la procesarea plăților contactless, dar poate oferi și un control superior al accesului. Mașinile electrice care au integrată funcția NFC, nu vor mai avea nevoie de chei. Tesla este unul dintre producătorii care au încorporat deja această tehnologie. Cu ajutorul unui card-cheie, posesorii de mașini pot debloca cu ușurință automobilul. Alți producători oferă opțiunea de a opera aceste funcții cu ajutorul smartphone-ului, transformându-l astfel într-o „cheie” auto.

Pe măsură ce tehnologia avansează și cerințele șoferilor evoluează, vehiculele electrice vor continua să ofere soluții inovatoare. Toate aceste funcționalități aduc multiple beneficii de care se vor putea bucura atât șoferii, cât și pasagerii. În acest fel, vehiculele electrice devin tot mai atractive, mai sigure și contribuie la construirea unui viitor mai sustenabil.