Marmosetul ca animal de companie

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari15670

Voteaza & Distribuie

Descriere

Termenul „marmoset" este folosit pentru a indica aproximativ 25 de specii noi de maimuta cu apartinand genurilor Callithrix, Callibella, Mico si Cebuella. Aceste animale difera in dimensiuni. Marmosetii au, in general, aproximativ 20 de cm lungime, au gheare in loc de unghii si au par tactil pe incheieturi. Creierul lor este mai apropiat de tipul primitiv iar temperatura corpului variaza cu 4°C intr-o zi.


Marmosetii poseda incisivi ascutiti cu care mesteca gaurile in trunchiurile copacilor. Marmosetii sau maimutele din America de Sud sunt de fapt animale salbatice. Cu toate acestea, in ziua de azi au devenit extrem de populare ca animale de companie, desi sunt menite sa creasca in salbaticie.


Cum sa ingrijesti un marmoset?

Marmoseti pigmeu


Marmoseti pigmeu



Marmosetii sunt placuti ochiului si foarte adorabili si docili in aparenta. Cu toate acestea, aceste creaturi mici nu sunt usor de manipulat, fiind extrem de solicitante ca animale de companie. Cei care isi doresc un marmoset trebuie sa fie pregatiti pentru a face fata nevoilor acestuia. Aceste maimute au nevoie de timpul, atentia si sprijinul financiar al stapanului. Aceste creaturi depind de stapan pentru fiecare nevoie. Mai mult decat atat, deoarece aceste animale pot trai pana la 20 de ani, este vorba despre un angajament pe termen lung.



Marmosetilor nu le place sa fie lasati pe cont propriu sau nesupravegheati. Sunt animale sociale si necesita suport emotional. In salbaticie traiesc in grupuri, asa ca ar fi nedrept sa fie tinute singure intr-o cusca. Daca sunt lasati singuri pentru prea mult timp, vor sfarsi prin a deveni obraznici si distructivi. Si chiar daca ii aduceti un "tovaras" asta nu inseamna ca nu trebuie sa-i mai acordati atentie.



Marmosetii neglijati ajung de multe ori sa-si dezvolte obiceiul de a musca si sa aiba accese de furie si crize, toate fiind obiceiuri foarte neplacute. Se vor trage chiar si de par, isi vor trage palme si se vor zgaria pentru a castiga atentia cuiva. Marmosetul are personalitate fiind o creatura ce cauta permanent atentie. Deoarece poseda o gama larga de vocalize, tipetele sunt destul de comune, devenind mai intense in cazul in care animalul este iritat. Acest lucru poate fi extrem de jenant daca aveti musafiri sau doriti sa va odihniti.



Marmoset pigmeu


marmosetul pigmeu ca animal de companie



Puii sunt extrem de dragalasi cu biberonul, insa intrarea lor in maturitatea sexuala ii face destul de agresivi si imprevizibili. Ei ajung la maturitate in aproximativ 18-24 de luni si atunci pot fi chiar periculosi pentru stapani. Ei reactioneaza ca si adolescentii umani si au instincte si impulsuri puternice. Au nevoie de stimulare mentala constanta, astfel ca in cazul in care nu iti poti dedica 90% din timpul tau animalului de companie, atunci acesta nu este este o alegere potrivita.



Marmosetii au nevoie de instruire extrema si daca nu ai mai lucrat cu animalele, in special cu maimutele, instruirea acestor micuti se va dovedi destul de dificila. De obicei, crescatorii recurg la sensibilizarea in palma pentru a-i domestici mai bine. Acest lucru nu este o joaca pentru niciun copil, deoarece necesita rabdare si diligenta. Oferindu-le dragoste si atentie marmosetii pot deveni animale iubitoare.



Marmosetii nu sunt foarte murdari, insa urina lor are o duhoare puternica (in special a masculilor). Ei tind sa urineze destul de des si vor incerca sa urineze pe tine din interiorul custii. Marmosetii isi marcheaza zona frecandu-si perineul in diverse locatii. Cu toate acestea, cu multa instruire, marmosetul poate fi invatat sa-si marcheze doar anumite zone. Sunt, de asemenea, observate ca urineaza pe labele lor, astfel incat sa aiba o mai buna aderenta in timp ce se catara. Marmosetii au un parfum propriu, care in combinatie cu urina lor miroase ingrozitor.



Marmosetii ca animale de companie necesita o cusca mare incorporata cu multe jucarii, prosoape, hamace, plante si tuneluri prin care sa treaca. Jucariile sunt esentiale deoarece marmosetilor le place sa joace si acest lucru ii tine ocupati pe tot parcursul zilei. Cusca trebuie sa fie curatata periodic si prevazuta cu o sursa de incalzire (o lampa de bec de 250 de watti sau o lampa cu infrarosu). In ceea ce priveste dimensiunea cuscii, cu cat e mai mare cu atat e mai bine pentru maimutica. Iar daca este o cusca mica, stapanul trebuie sa se asigure ca maimuta petrece suficient timp in afara custii pentru a face exercitii si a se intinde.



Marmosetii se pot alege cu raceli comune sau pot chiar fi afectati de boli ca rujeola, varicela, herpes si chiar HIV. De fapt, marmosetul poate contracta orice boala care ne afecteaza si pe noi, oamenii. Astfel, trebuie sa fim extrem de atenti pentru a evita contaminarea. „Tratamente cu bezele" pot fi administrate marmosetilor pentru a le ademeni sa coopereze cu medicamentatia.




In ceea ce priveste alimentatia, aceste maimute au nevoie de o dieta in rotatie, bogata in vitamina C si D3. Exista conserve si biscuiti speciali disponibile pe piata, insa daca se plictisesc de aceeasi mancare, li se pot da fructe proaspete, legume, oua fierte tari, peste gatit si carne alba, cereale pentru copii, cereale integrale cum ar fi paste, orez, etc. Marmosetii savureaza, de asemenea, insecte mici ca viermi, greieri, lacuste, etc. Le puteti da astfel de insecte de doua ori pe saptamana. In acest fel ii veti mentine ocupati!



Ce e interesant este faptul ca aceste creaturi iubesc dulciurile ca jeleuri, bezele, prajituri, inghetate topite si lemnul dulce. Marmosetii iubesc, de asemenea, bananele si strugurii. Cu toate acestea, dieta lor trebuie sa fie echilibrata cu cantitatile potrivite de proteine, vitamine si minerale. Suplimente de vitamine pot fi administrate in plus.




marmoseti pigmeu


marmoseti pigmeu



Un marmoset popular ca animal de companie este marmosetul pigmeu, care este foarte greu de achizitionat si necesita un permis special pentru a il pastra. Marmosetul pigmeu este dificil de manevrat pentru ca are nevoie de alimentatie la fiecare doua ore timp de doua saptamani incontinuu. Aceasta specie mica este cunoscuta pentru faptul ca isi ataca si musca stapanii. Arunca chiar cu fecale catre proprietar.



Pastrarea marmosetilor ca animale de companie necesita permisiune legala. Pe langa aceasta, trebuie sa ca asigurati ca exista un medic veterinar specializat pe primate in zona. Marmosetii sunt animale sociale si ar trebui sa traiasca pe cont propriu. Nu este o idee foarte buna sa le tineti inchise intr-o cusca. Daca chiar va doriti acasa un marmoset, asigurati-va ca petreceti mult timp cu el si ca ii oferiti destula atentie!