Cum se ingrijesc hamsterii

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7743

Voteaza & Distribuie

Descriere

Hamsterii, asemeni porcusorilor de Guineea, sunt o specie de rozatoare extrem de indragite si unele dintre cele mai simpatice animale de casa. Dimensiunile reduse si faptul ca se ingrijesc foarte usor ii fac pe hamsteri sa fie printre cele mai iubite animale de companie. Daca ai in plan sa cumperi un hamster sau tocmai ai primit unul si nu stii mai nimic despre ingrijirea lui, iata cateva sfaturi utile care iti vor fi de mare folos.

Hamster

Hamsterul, animal de companie extrem de iubit

Alegerea custii

Alege pentru hamsterul tau o cusca incapatoare sau un acvariu mai inalt din care stii sigur ca nu poate iesi. Grija mare, totusi, la custile cu zabrele metalice. Hamsterii au tendinta sa le roada si se pot rani. Oricare ar fi alegerea in privinta custii, aceasta trebuie sa contina cateva lucruri esentiale pentru o ingrijire corecta a hamsterului.

Este obligatorie prezenta dozatorului de apa. Chiar daca exista mituri care circula printre crescatorii de hamsteri care spun ca aceste rozatoare nu au nevoie de apa, lucrurile stau exact pe dos. Hamsterii trebuie sa bea apa, la fel ca oricare alt mamifer, mai ales daca alimentatia sa este bazata exclusiv pe hrana uscata de genul semintelor. Asadar, un dozator de apa cu bila este ideal, pentru ca nu lasa apa sa curga in permanenta, ci o dozeaza picatura cu picatura atunci cand hamsterul impinge bila ca sa bea apa.

Cusca pentru hamsteri

Cusca pentru hamsteri

Cusca trebuie sa mai aiba doua boluri, unul pentru mixul de seminte si altul pentru fructe si legume si o roata in care sa alerge. Hamsterii parcurg kilometri intregi noaptea in mediul lor natural si e bine sa le cream conditii cat mai asemanatoare si in mediul captiv.

Talasul se va aseza in strat relativ subtire (4-5 centimetri) pe fundul custii. Inevitabil, hamsterul va face mizerie in jurul custii imprastiind din talas, astfel ca trebuie sa fiti prevazatori si fie sa asezati cusca intr-un loc accesibil, pe care sa-l curatati cu usurinta, fie sa asezati cusca pe o tava. Atentie, nu folositi talas de rasinoase sau din cel parfumat, pentru ca sunt toxice si pot provoca alergii hamsterului!

Mai puteti aseza in cusca un disc cu minerale cristalizate (se gaseste in comert) care nu numai ca va suplimenta cantitate de minerale pe care o consuma, dar il va ajuta sa-si toceasca si dintii. Daca bugetul va permite, puteti opta chiar pentru o cusca pe mai multe niveluri, cu tobogane, casute si scari, pe care hamsterul o va adora.



Curatarea custii, un aspect important al ingrijirii hamsterilor{title}

Curatarea custii

Talasul se schimba cel putin o data pe saptamana, iar cusca, roata si toate celelalte obiecte din cusca se spala cu apa fierbinte si se dezinfecteaza temeinic. Nu uita sa limpezesti foarte bine daca folosesti detergenti si sa lasi la aerisit cusca pentru ca mirosurile de chimicale sa dispara. Dozatorul de apa se spala zilnic, la fel si bolurile pentru mancare si se reimprospateaza apa si hrana.

Este bine de stiut faptul ca, in conditii de curatenie, hamsterul nu miroase. Din contra, este un animal curat, care se spala asemeni pisicilor si isi curata culcusul in care doarme. Veti observa, daca il urmariti cu atentie cateva zile la rand, ca la un moment dat isi va aduna in mijlocul custii toate resturile de mancare si alte mizerii ce raman prin talas, iar locurile unde ii place sa stea vor fi curate. Acest lucru il face mai usor de intretinut decat porcusorii de Guineea sau iepurii.

Hamster care se curata singur cu labutele

Hamster care se curata singur cu labutele



Hrana variata asigura o ingrijre corespunzatoare a hamsterilor{title}

Hrana

Chiar daca seamana cu cea a papagalilor, hrana hamsterilor este mult mai variata, de la seminte si fructe pana la insecte. Baza alimentelor ar trebui sa o constituie mixul de seminte si graunte din comert, pe care il puteti gasi la orice magazin, mix pe care sa-l completati periodic cu fructe si legume proaspete si, ocazional, si insecte.

Chiar daca este comod sa varsati din cutie un pumn de seminte si graunte, nu limitati alimentatia hamsterului la doar atat. Suplimentati cu bucati de morcov, castravete, salata verde, ardei, mar, pepene etc. Si hamsterii, le fel ca celelalte animale de companie, au preferinte "culinare". Fiti atenti la ele si invatati obiceiurile micului vostru rozator pentru a-i cunoaste poftele si pentru a-i da mancarea preferata.

Mix pentru hamsteri

Mix pentru hamsteri

Nu hraniti hamsterul cu alimente procesate, mancare ce contine sare, zahar, grasimi, cofeina, cacao, in general ceea ce mancam noi. Atentie si la paine. Chiar daca o va consuma cu placere, este bine sa limitam consumul de paine pentru ca ingredientele acesteia nu ii fac bine hamsterului.

Daca hamsterul nu consuma mancarea din boluri, trebuie sa ai grija sa o scoti imediat a doua zi pentru a nu se degrada. Si, cel mai important lucru, asigura-te ca are in permanenta apa proaspata la dispozitie.



Ingrijirea si manevrarea hamsterului{title}

Ingrijirea hamsterului

Spre deosebire de cainii care trebuie tunsi sau pisicile care trebuie invatate sa-si faca nevoile la litiera, hamsterii sunt animale de companie care se ingrijesc foarte usor. Imediat dupa achizitionarea unui hamster veti observa ca este un animal nocturn. Ziua va dormi ascuns in talas sau tolanit in roata, iar noaptea, imediat dupa stingerea luminii, va incepe sa exploreze cusca si sa alerge in roata. Nu incerca sa-i schimbi ritmul, tinandu-l treaz ziua in speranta ca noaptea va dormi, pentru ca nu vei reusi, ci doar il vei transforma intr-un hamster morocanos si nedormit.

Manevrarea hamsterului

Manevrarea hamsterului

Sunt animale prietenoase care se adapteaza repede locuintei si persoanelor care il ingrijesc. Daca la inceput este speriat si agresiv, manevreaza-l si vorbeste-i cu blandete, ofera-i hrana din palma si in scurt timp va veti imprieteni. Nu il deranja in timpul somnului, pentru ca se sperie si, daca incerci sa-l scoti din cusca, te va musca. Cel mai important lucru este sa-i inveti obiceiurile si sa-i respecti ritmul de viata, iar el te va rasplati cu momente amuzante.

In momentul in care l-ati scos din cusca, trebuie sa fiti foarte atenti la manevrarea lui. Hamsterul este un animal foarte rapid si poate fi scapat cu usurinta intr-o secunda de neatentie. Pe cat posibil, nu-l lasati singur prin casa pentru ca se ascunde in cele mai inaccesibile si mai inguste locuri si va incepe sa roada ceva tentant pentru el.

Hamster in roata

Hamster alergand in roata - activitatea lui preferata

Hamsterii nu au nevoie de baie, fiind animale foarte curate prin natura lor. Isi aloca o cantitate mare de timp curatandu-se si veti observa ca, chiar si dupa ce v-ati jucat cu el si il asezati la loc in cusca, acesta va incepe sa se spele si sa-si aranjeze blanita. Blana hamsterului este moale, lucioasa, curata, ochii sunt limpezi, fara secretii. Daca observati orice fel de neregula in legatura cu starea lui de sanatate, de la rani si smocuri de blanita smulsa pana la secretii oculare sau scurgeri din urechi, mergeti imediat cu hamsterul la medicul veterinar.