Johann Sebastian Bach

Detalii

CategoriiCultura
TaguriJohann Sebastian Bach, Muzica
Ultima actualizareDuminica 19 martie 2023
Vizualizari6637

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mare compozitor al barocului tarziu, Johann Sebastian Bach a marcat istoria muzicii atat prin calitatea lucrarilor sale, cat si prin cantitatea lor. Trecand prin toate genurile stilului baroc, cu exceptia notabila a operei, creatiile sale au stiut sa concilieze scoala franceza cu cea italiana intru dezvoltarea sistemului muzical occidental. Astfel, el pregateste aparitia unui clasicism care il va ignora. Cu toate acestea, romantismul, apoi secolul XX, ii vor face dreptate.

O familie de muzicieni

Johann Sebastian Bach s-a nascut la 21 martie 1685 in Eisenach, un mic oras din regiunea Turingia din Germania. A fost al optulea copil al unei familii de muzicieni, iar cel care il initiaza in tainele viorii de la o varsta frageda este chiar tatal sau, Johann Ambrosius Bach. Dar, la 9 ani, micul Johann Sebastian ramane orfan si fratele sau mai mare, Johann Christoph, este cel care va avea grija de educatia sa muzicala, invatandu-l sa compuna si sa cante la orga si clavecin.

In 1700, se alatura corului de la Sf. Michael din Lüneburg pentru a-si perfectiona cunostintele pe langa organistul Georg Böhm, descoperind in acelasi timp activitatea marilor clavecinisti, cum ar fi Louis Marchand si Francois Couperin. Trei ani mai tarziu, Bach devine organist in orasul Arnstadt si compune prima sa cantata in 1704. Apoi, pleaca la Lubeck pentru a i se alatura celebrului organist si compozitor Dietrich Buxtehude, care va avea o mare influenta asupra muzicii lui Johann Sebastian Bach.

Bach, luteran in slujba Bisericii

In 1707, se alatura Bisericii Sf. Blaise din Mühlhausen si se casatoreste cu verisoara lui, Maria Barbara Bach, cu care a avut sapte copii. In anul urmator, devine organist, violonist si compozitor la curtea ducelui de Weimar, functie pe care o va pastra timp de 9 ani, perioada in care a compus "Toccata in re minor" si "in re major" „Alla breve in re minor ", „Marea Passacaglia in do minor" pentru orga, si cateva piese si concerte pentru clavecin.

In 1717, Bach pleaca sa lucreze pentru Printul Leopold de Anhalt-Köthen cu care leaga o prietenie de durata. Aceste conditii ii permit sa compuna mult si acesta este momentul in care va scrie cele sase „Concerte Brandenburgice", prima sa carte - "Clavecinul bine temperat" "Suitele franceze" si unele "Uverturi" pentru orchestra.

Dupa ce s-a casatorit cu Anna Magdalena Wilcken (cu care va avea 13 copii) in 1721, la un an dupa moartea primei sale sotii, Johann Sebastian Bach si-a parasit functia in anul 1723 pentru a se consacra muzicii bisericesti. Devine cantor la Biserica Sf. Toma din Leipzig, unde scrie aproximativ 300 sute de cantate. Multe capodopere ale lui sunt o reflectare a acestei perioade printre care se numara si "Patimile dupa Sf. Ioan" si "dupa Sf. Matei", unele "Partite" si "Suitele engleze". Intre anii 1723 - 1734 apar "Motetele," "Liturghia in si minor" (1733), "Oratoriul de Craciun" (1734), iar in 1739 a compus 21 de "Corale". Bach nu se opreste aici pentru ca in 1742, el a compus "Variatiunile Goldberg", doi ani mai tarziu si-a lansat a doua carte a "Clavecinului bine temperat", urmata in 1747 de "Variatiuni canonice" si "Ofranda muzicala".

Maestrul barocului

Talentul sau este recunoscut in intreaga Germanie. Atunci cand nu e vizitat de muzicieni, printii si nobilii sunt cei care ii cauta serviciile. Astfel, in 1747, Bach a fost invitat, cu mare cinste de catre regele Frederic cel Mare al Prusiei pentru a participa la reprezentatia fiului sau, Carl Philipp Emanuel Bach, clavecinist din 1738. Primeste laudele regelui pentru improvizatiile lui din timpul concertului. Dar, incepand din 1749, sufera din ce in ce mai mult din cauza unei cataracte care in orbeste, in ciuda a doua operatii de succes. Boala l-a fortat sa dicteze ultima sa compozitie, "Arta fugii", pe care nu va reusi sa o termine, deoarece la 28 iulie 1750 Bach moare de un atac de cord.

Abia dupa un secol, lucrarile lui Bach vor fi recunoscute si interpretate, in ciuda admiratiei pe care Mozart si Beethoven au avut-o intotdeauna pentru compozitor. De atunci, muzica acestui luteran, veritabil maestru al contrapunctului, continua sa fie interpretata si inregistrata.